Monday, June 4, 2012

Ema Malika- born 26th May 2012

Alhamdulillah, setelah genap 40 minggu mengandungkan anak kedua, saya disorongkan ke hospital dan bersalin seorang puteri yang diberi nama Ema Malika binti Mohd Sofyan Arief. Penantian yang agak lama sebab kita dok pikir anak nombor dua sure cepat lagi keluaq kot. Haha.. Sama je ngan kakak dia.


Cara keluar? Pun sama dgn kakak nya, keluar ikut tingkap. Kali ni masalahnya contraction dah kuat sgt tapi baby tak engage dan tak dilate pun. Masuk hospital pukul 5 pagi, pukul 11pagi doctor decide potong. Kadar contraction dah tak selaras dengan bukaan dan mungkin effect old wound

Nak masuk OT tuh kena puasa dulu at least 6 jam, bila kira2 last meal around 2 ptg baru masuk OT. Ceritanya sama mcm bersalinkan mya, dalam 1 hour dah selamat semuanya. Ema besar sikit dari mya, 3.5kg. Tgk dia first time tak tumpah mcm muka Mya.

Ini gambar first day, n gambar hari ni.
Kat bwh tu Mya n Ema first day of life ;)

So far senang nak jaga budak ni, tidur takde masalah, bgn sekali dua mlm nak susu, siang pun lepas susu direct tidur 2,3 jam. Alhamdulillah boleh rest byk mummy dia.

Kakak mya pulak nmpak penyayang ngn adik dia. Kejap2 di peluk, dicium diusap kepala adik. Dia tunggu mummy letak adik baru dia dtg ngendeng, tido kat peha ke manja2. Tp kesian jugak kdg2 dia nk dukung, mana boleh dgn luka tak 100% heal, tak sabar nk dukung dia balik, kdg2 kesian anak mummy ni. :(

Maybe next entry nak share pasal After effect bersalin ceaser. Maybe ada yg curious nk tau mcmmana sakitnya lepas bersalin tu.

17 comments:

  1. congrats dear. sedapnya nama. dua2 bb pon cute. take care okay =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq ena, tgh berpntang dgn jayanya :)

      Delete
  2. congratz....tak sabar nak baca entry psl ceaser tu...sb mungkin sy pun akan ceaser jugak end of this month kalau baby xmo pusing :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiza, breach ke? Oh.. Tgh draftkn entry. To jgn risau sakit dia tu tkdelh lama sgt, just make sure ada helper je time awal2.. Mmg membntu.

      Delete
  3. congrats azie! akan ku sampai utk melawat ema dan mya. dah dekat ni kan..hehe

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah..tahniah kak azie...Ema sangat comel...semoga menjadi insan berguna dah besar nanti. Amin :)

    ReplyDelete
  5. tahniah!! happy breastfeeding ur baby.terbayang sakit czer dl.huhuuhu tp kalau 2nd time czer jgk maybe lg sakit kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq ainul.. Sakit dia sama je mcm dulu. Hadapi dgn senyuman. Ahaha boleh a i ckp cmtu h lps

      Delete
  6. alhamdulillah..
    congrats azi.. bestnyee ade dua baby girl in d house!! ^^ take care dear

    ReplyDelete
  7. congrats for your 2nd girl.mata bulat sgt...so adorable!mesti best dapat 2 anak gadis.rmi geng kan hehe

    ReplyDelete
  8. Hello ema malika....nice name...and congrats for both mommy n daddy...and to mya too!!take care azi..Insyallah ada masa kita nak jumpa ema ye..

    ReplyDelete

Wedding Bells