Monday, June 11, 2012

Ceaser kali kedua- my experience

Dear readers,

Dah dua minggu usia anak bongsu saya tu, alhamdulillah setakat ni dia mmg baby yg senang diurus. No jaundice, no colic, tidur je byk, boleh mummy stock susu untuk bekalan bulan puasa ni. Thank you Ya Allah, memudahkan urusan ku :)

pengalaman ceaser kali kedua.

Mentally mmg dah prepare, berdasarkan pengalaman first time yang igt2 lupa tu kan, dah boleh predict apa yg akan berlaku. This time i'm more aware of what is happening and how to describe the situation.

Firstly, masa doctor bius bagi epidural is the happiest la, sbb sakit contraction yg mcm nak gigit palang katil tetiba hilang. Tips: jgn tgk jarum tu. masa cucuk tu tarik nafas dan selawat, sakit sikit tp kejap je. Dia jab 2 kali kat tulang belakang.

Lepas tu mmg takde perasaan dari pinggang ke bwh. Yg lawaknya bila doctor gerak2 kan kaki boleh fikir eh kaki sapa kt bwh tu? Sbb mmg tak rasa apa pun

Bila doc dah selesai kerja semua, nurse akan transfer balik ke katil sorong nk disorongkn balik ke bilik. Masa ni masih under bius, bila nurse bg baby nk breastfeed, mmg kena mintak tlg nurse or hubby nk placing kan baby.

By 5 hours after the surgery (rasanya) baru bius hilang, tapi takde rasa sakit lg sbb baring je kan.

A few observation by me:

Perut masih besar of course, dan ada mcm gelembung dekat pusat bila baring tu. Igt kan angin ke apa, bila tanya doc dia kata " oh itu usus awak" erk! Menakutkan! Sebab rahim dh kosong jd usus tu naik ke atas, nnt dia turun sendiri, jgn risau.

Next: Angin. For me at least, mmg mlm tu rasa perut sakit, tak selesa,semualah. Rupanya byk angin. Lepas kentut je mmg lega habis. So dont worry, lepaskanlah untuk keselesaan.

Nak buang air kecil. Hari kedua dia dah bukak tiub kencing tau. Buat yg tak tau, sblm operation dia ada clip kan tiub kencing so kita tak payah nk bergerak gi toilet utk first day tu. once dia bukak, means u kena start bangun dan gi toilet. Yg ni start ngeri.

First time bgn mmg sakit, sbb u dah baring almost 24 hours tak bergerak. U akan rasa mcm nk pitam masa first time bgn tu. rasa tak cukup nafas pun ye, maybe lmbat sikit oksigen nk smpai ke kepala.. Hehe pandai2 je aku ni. Tips: roll to ur side,guna kekuatan tgn nk bgn, jgn guna muscle perut. Terus duduk dan stabilkan diri dulu. Dan slow 2 bgn, jln kena bongkok sikit. Sakit mmg tak tipu. Nk dok atas toilet bowl tu dan nk kencing pun satu hal. First time kencing mmg pedih sikit. Sbb dia dh clip tiub tuh kan, so lepaskan urine slowly dan berperingkat. But mmg kena kencing, jgn tahan. Once dh kosong akan rasa lega sikit.

Nak batuk/ bersin. Aiyyaaayai, tak dpt bayangkan klau tgh sakit kerongkong time ni kan. Atau selsema. Nak bersin tu menakurkan! Bila tersa nk batuk, minum air panas cepat2. Lega sikit tekak.

Oh, masa first ceaser i ada keloid, yg mcm daging terkeluar sikit dari scar. kali ni doc dah buang keloid tu, n nmpk mcm lg clean scar ni. Tp lg pjg sikit lah scar nya compare tu dulu

So sekarang dah 2 weeks ku rasa almost 60 % heal. Dah boleh jln mcm biasa. Bgn pun ok, Just kdg2 terasa ngilu kat certain part of the wound. I pakai support mcm bengkung but velcro strap which helps to support my tummy/wound and i found it very helpful.

Seminggu lepas bersalin dtg blk jumpa doc, sbb nk bukak patch. Kali ni bagus sbb patch ni water proof so boleh mandi tanpa was2. Masa bukak patch tu mcm ngeri lagi, takut sakit, tp tak pun..rasa kebas je sbb doc spraykan ubat kebas. Itu je. Mmg suspen je

Kalau tanya mana lagi sakit, rasanya kesakitan nya sama je first time n second time. Mmg ceaser lmbat heal dan perlu rehat byk,mkn pun kena jaga also masa kat hospital suami mmg tolong byk, nk handle baby, nk tlg gi toilet.

So thats it, lg 3 minggu nk habis pntang. Tak sabar nk mkn makanan lazat!


7 comments:

  1. TGGUUUUUUU... i nak pegi visit u..

    ReplyDelete
  2. nak gelak pun susah kan? can't wait til you've fully recovered and back on your feet! :) take care!

    ReplyDelete
  3. Congrats azie. Tatau pulak kali ni pun azura csec. Sebab ape ye azie? Bole share? :-) anyway baby u sgt comel. Tak berkesempatan lagi nk melawat

    ReplyDelete
  4. takotnye czer. kite doa spt xkan pernah kena czer. takowttt

    ReplyDelete
  5. pengalaman saya czer masa first day bangun pergi toilet sendiri tu, saya takleh lupa.. mmg sakit sangat lah.. anyway slmt berpantang azie..

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah now recovering.. congrats again azie dearest :)

    ReplyDelete
  7. takut jugak ye czer Azie anyway congrats tau

    ReplyDelete

Wedding Bells