Monday, August 22, 2011

Abang saya

Dear readers,

Ini gambar abang saya




Hari tu tgk iklan raya Hot FM kat Astro, si AG aka fifi yang gila tu menari


astaga.. lawak seh. Terigt kat abang ai. Muka dia ada iras2 si AG ni. cuba bandingkan







Tapi abang ai lagi hensem kot.. hahaha


Anyway, he is single, so anyone berkenan, please go through me first. #joke

Wednesday, August 17, 2011

Trip to sabah- day uno

Dear readers,

Entri yang dah season, but i promise to post this up here. So here goes.

Last June, we took 5 days off work for a vacation to non other than Kota Kinabalu, land of magnificent...everything! From island to wildlife to seafood. Seriously, tak cukup 3 hari 2 mlm to cover KK saja!

We took AA return flight RM900 for 2 adults and 1 infant. Oklah.. Sbb book lambat.Firefly lg mahal kot.

Alhamdulillah,si kecilku cak tak meragam langsung in the flight. Excited first time naik flight, she slept 3/4 journey. 1/4 sibuk main ngn abang kat blkg. Here's a tip.. For ur own comfort, dun forget to upgrade to priority seat. Beratur depan skali n also dpt seat depan skali with spacious leg room. Pay extra but worth it. ;)

Also, pls request for ur child's seat belt, it will be attach to ur seat belt.

Tuh org lain nye stroller, cik kak kita nampak berminat sekali



'babysitter' paling efisyen sepanjang flight. :p




Okay, she's off to lalaland



Touchdown KK, my fren from uni cik habibah sgt berbaikhati fetch us from airport and send to our hotel. We stayed at novotel in the same building with one borneo mall. Highly recommended! Quite a distance to city..Kena travel by car/taxi to city center but we rent a car.hubby pre book kenari and it was waiting for us at the hotel. I tell you so fuel saving this car, isi rm50 je last for 3 days.including naik turun gunung kinabalu and also pegi island....acah je pegi island naik boat lewww.

Our room











Lepas check in terus shoot ke gunung. Penat2 belakang kira

Jalan nak pi sana quite scary macam cameron highland, skill memandu harus di tahap tertinggi ya puan puan. Mujur juga ada GPS, takde lah sesat mesat.

Kat taman kinabalu, cuaca masa tu sejuk cuz mcm nk hujan





Pemandangan gunung kinabalu tak diselaputi awan. Gorgeous and speechless dibuatnya. It looks so majestic. Tapi of course kami tak naik smpai atas, tp pasti satu hari nanti. Tunggu kami puncak gunung kinabalu!





Mlm tu after mandi rehat bersihkan diri, terus pergi dinner di Gayang seafood direkomen cik habibah. Mmg acara ditunggu2!

Beeps yg baru balik from euro trip beliau.thanks for being such a good host! We owe u!








Selepas: ikan kerapu masak sweet sour. Terbaik n fresh!




30 minit sebelum



Udang masak cili hancur .. Double yumm



Siput tarik namanya ni



Total 3 org mkn dlm 6 jenis masakan dlm rm150.... Crazy kan?? Dah la sedap!

Next day pengembaraan pulau2

Inspirasi kamar tidur anak

Dear readers,

I'm in the mood for a makeover! But not too soon..after raya perhaps. Going to paint my daughter's room and buy some wall sticker deco. Last weekend dah beli wardrobe baru. Oh ya, kalau nak jual 2nd hand katil single bed solid wood ada org nak beli kah? Murah saja..rm150 include tilam and transportation. Hehe sempat promo.

Anyway here are some awesome pictures of kids' bedroom. I totally love them!

This is color combo of my choice: pink,grey and white. So romantic n girlish! See how brilliant they play with space here. This is hot!



I totally dig the storage area under the bed.again, its good to know how they save space




Simple and neat combination. Tapi katil kat bawah tu safety hazard plis..




Same concept, tastefully done!



Are you excited like me after seeing this photos? Tak sabar nak start project baby room!

Resipi: Sup pasta (for kids)

Dear readers, (att akak mishawads ;) )

I just want to share recipe favourite meal my daughter, she loves it so much, bertambah2 makan. :) Very easy to prepare, estimate preparation time 20-30mins, for 2-3 servings

Bahan-bahan A
Halia- sebesar ibu jari (potong dua or besar2 so that tak tersuap kat kids)
Kentang- potong dadu
Karotgold eh carrot- potong dadu
Ayam 1 piece
Fishball- potong dadu
Bawang besar- potong dadu
Bawang putih- potong dadu
Brokoli (atau sayuran lain)- potong kecil

Bahan-bahan B
Sesame oil
Olive oil (optional)
Bawang goreng
Secubit garam

Cara memasak
Rebus ayam dalam air untuk dapat stock ayam tu
Masukkan semua bahan2 A
Reneh selama 20 minit lepas tu boleh masukkan bahan-bahan B

Rebus pasta dalam periuk yang lain (asingkan supaya pasta tak kembang sangat/serap sup)

Bila ayam dah masak, keluarkan dan carik2 kan isi taburkan atas sup bersama bawang goreng

Hidang bersama pasta. kalau tak nak pasta, macaroni atau nasi pun boleh.

Senangkan? Selamat mencuba!

Friday, August 12, 2011

Petua Mendapatkan Anak Lelaki Atau Perempuan (Part 2)

Petua untuk dapat anak lelaki:

Sebelum & Selepas:

1. Berdoa sebelum bersama dgn niat usaha utk dapat anak lelaki


2. Bersama suami pada waktu tidak subur isteri (antara hari dua puluh satu hingga hari kedua puluh lapan /hari sebelum period dr kiraan hari pertama selepas waktu subur) Kenapa dlm waktu tidak subur isteri sahaja? Sbb suami ni aktif 24 jam, so sperma dia sentiasa banyak dan gen X/Y yg perlu dikumpulkan perlu lebih sedikit pada waktu ini. Hanya dalam waktu tidak subur ini saja, hormonsuami perlu lebih aktif dr isteri. Agak susah nak dapatkan bayi lelaki tapi depends gak.. (kebanyakan pasangan baru berkahwin selalu dapat anak perempuan sbb first time bagi si isteri melalui ‘gitu-gitu’ so excited terlebih sikit… tapi kalau merancang, memang mudah dapat bayi lelaki)


3. Suami melepaskan/merembeskan 100% air maninya di dalam rahim isteri dan sedalam mungkin(Tujuan : mengizinkan kesemua sperma disalurkan kedalam rahim isteri supaya gen XX lebih banyak dr XY; Suami membawa XY, isteri membawa gen X – so penentu jantina bayi adalah dr sperma suami)


4. Selepas bersama, amalkan tidur beralih ke kanan (sekiranya membelakangkan suami, minta izin terlebih dahulu takpun cuba ubah tempat tidur supaya tidak membelakangi suami tapi masih dlm keadaan beralih ke kanan)

5. Berdoa.

Amalan Pemakanan 1-4 bulan kandungan (dlm proses pembentukan janin):


1. Banyakkan makan laut (seafood) serta daging2. Banyakkan makan yg berasid3. Amalan minuman kurang manis

Amalan Perbuatan 1-9 bulan kandungan :


1. Mengamalkan bacaan surah Yusuf dan Maryam (surah Yusuf utk kuatkan badan dan bayi, lebihkan mengamalkan surah Maryam utk pembentukan minda bayi) * lebihkan/kekerapan kepada surah Yusuf


2. Mengurut kandungan/perut dan bercakap dgn bayi dalam kandungan dgn memanggilnya dgn nama“Muhammad” atau “Ahmad”/”Amin”

3. Berdoa selepas solat (biasalah kan….)


Fizikal ibu yg mengandungkan bayi lelaki – perutnya membesar atau meruncing ke hadapan.
Selamat mendapatkan baby pilihan anda! Kita hanya merancang dan berikhtiar, tapi Allah SWT yang tentukan…

Tips memilih waktu untuk dapat anak lelaki dan perempuan


Tips yang telah dijalankan secara kajian sains mengikut doktor2 yang pakar dalam bidang biologi. Mungkin ramai para ibubapa terutama yang dapat berderet anak yang sama jantina atau kepada mereka yang tengah merancang untuk mendapatkan cahayamata. Sampai ada suami isteri yang telah mencuba macam2 kaedah dan petua untuk diamalkan.


Menurut doktor yang pakar dalam bab2 ni… ini adalah fakta atau tips untuk mendapatkan anak lelaki atau perempuan. Katanya, orang lelaki menghasilkan 2 jenis sperms, kromosom X (female) kromosom Y (male).Kromosom Y (male) ni lebih kecik, lebih lemah tetapi lebih laju dari saudara dia kromosom X (female) yang lebih besar, lebih kuat dan tetapi slow.


Tips ini hanya untuk kaum wanita yang mempunyai kitaran period yang tetap, kalau berubah-ubah tu mungkin susah nak apply. OK tengok calender di bawah ni. Mungkin faham kot.
OK katakan period isteri tu bermula pada 7hb setiap bulan, dan biasanya haid akan stop selepas 7-8 hari, kebiasaanya lah. Jadi waktu untuk ‘bersama’ ialah waktu isteri seawal dia abis period kebarangkalian untuk mendapatkan anak perempuan adalah lebih besar kerana di waktu ini ovum isteri hanya menerima kromosom X, iaitu perempuan.


OK selepas hari yang ke 15, masuk hari yang ke 16 waktu untuk ‘bersama’ isteri di waktu ini lebih besar kebarangkalian untuk mendapatkan anak lelaki sebab selepas hari ke 16 ovum isteri hanya menerima kromosom Y, iaitu lelaki.


Thursday, August 4, 2011

Tips mendapatkan anak lelaki atau perempuan

Salam Ramadhan Mubarak,

Apa khabar semuanya? Harap sihat2 belako dan tak ponteng puasa.


Ni kawe nak share tips cara ampuh nak dapat anak lelaki atau perempuan. Kawe belum bunting lagi. Just nak share, memandangkan sekeliling ambo, ramai betul mama buyungs.


Petua untuk dapat anak perempuan :
1. Berdoa sebelum bersama dgn niat usaha utk dapat bayi perempuan.


2.Bersama suami pada waktu subur isteri (antara hari kesebelas hingga hari kesembilan belas dr kiraan hari pertama datangnya haid) Kenapa dlm waktu subur isteri sahaja? Sbb suami ni aktif 24 jam, sosperma dia sentiasa banyak dan subur walhal isteri kebiasaannya bergantung pada mood. Hanya dalam waktu subur ni saja, hormon isteri lain macam sikit. That’s why susah nak dapat baby perempuan ni.. tapi majoriti pasangan baru berkahwin, potensi dapat anak perempuan tinggi.


3. Suami melepaskan/merembeskan hanya 50% air maninya di dalam rahim isteri dan bakinya dipangkal rahim (Tujuan : mengizinkan hanya sedikit sahaja sperm kedalam rahim isteri supaya gen XY dpt diseimbangkan;Suami membawa XY, isteri membawa gen X – so penentu jantina bayi adalah dr sperma suami)


4. Selepas bersama, amalkan tidur beralih ke kiri (sekiranya membelakangkan suami, minta izin terlebih dahulu)


5. Berdoa.


Amalan Pemakanan 1-4 bulan kandungan (dlm proses pembentukkan janin):
1. Banyakkan makan sayur, sup dan asam serta beralkali2. Banyakkan makan buah-buahan3. Amalan minuman berkarbonat/gas (jgnlah selalu)


Amalan Perbuatan 1-9 bulan kandungan :
1. Mengamalkan bacaan surah Yusuf dan Maryam (surah Yusuf utk kuatkan badan dan bayi, lebihkan mengamalkan surah maryam utk pembentukan minda bayi * lebihkan/kekerapan kepada surah Maryam
2. Mengurut kandungan/perut dan bercakap dgn bayi dalam kandungan dgn memanggilnya dgn nama “Maryam” atau “Siti Aisyah”
3. Berdoa selepas solat (seperti biasa…)


Fizikal ibu yg mengandungkan bayi perempuan – perutnya meleper atau membulat rata ke kiri dan kanan.


* Tips lain yg boleh dicuba yg masih tersimpan didalam nota ketika pengajian bersama seorang syeikh terkenal di Mesir dan seorang wali Allah wanita yg menjaga maqam wali besar disana ,untuk memudah mendapatkan zuriat antaranya cuba menyelami perasaan anak-anak lain, berdoa dan menyapu ubun mereka, sambil “berniat” setiap kali berjumpa dengan bayi, dan selalu tidak lokek memberi makanan kepada kanak-kanak, bayangkan rupa bayi setiap kali sebelum tidur

Sebagai tanda fidyah untuk kita berbuat amal, segalanya adalah diatas niat dan ilham yang terpanggil).IsyaaAllah mudahan rezeki kita untuk dapat anak, dimakhbulkan.




Sumber: dari Al Ikram.net

Tips untuk anak lelaki to be continued..

Nota kaki: Link ni dah di share kat twitter saya berbulan yg lepas