Friday, April 22, 2011

Satu Tahun Lah

Dear readers,


13 hb April lepas genaplah setahun umur anakanda sulong kami. Alhamdulillah syukur Ya Allah kerana mengurniakan kami seorang anak yang sihat, sempurna sifat yang menjadi penyeri rumahtangga kami.


Mya masa berumur 2 bulan, tembam betul dia masa ni. hehe





Gambar terbaru semasa parti harijadi Mya weekend lalu








Seronok sgt tgk anak yg membesar depan mata, yang best semua perkembangan dia, dia nak tunjuk kat I dulu. First time meniarap, first time merangkak, first time diri, first time jalan. Excited tau!


Di Usia 1 thn ni Mya nye karenah:


*Suka sgt ajuk apa yang mummy selalu buat contoh kalau jatuhkan barang dia akan ckp "oh-owww" , kalau tgh makan "nyam nyam", kalau sampai kat lift kan ada gema, nnt dia jerit "Aaaaa" sbb nk dengar echo.


*Menari mmg favourite lagi2 lagu kat PHDC, lagu nobody nobody pun fav.


*Ratu jerit kat day care. kalau tak dapat apa dia nak, gegar la day care tu, kata teacher dia


*Plg suka main kejar2 with mummy ngn daddy. tak sah sehari kalau tak main,adoi penat mak, nak.


*dah faham simple instruction like " Give mummy the ball, please, thank you" tp tak tau nape kalau "no" tu mcm tak paham2. lg sebut no lagi dia nak buat.. haiiii laa


*kalau sebut "busuk" she will crinkle her nose, and do that "hmpphh" sound. hehe


*laci2 n kabinet2 kat dapur semua dah ada child lock. ahahhaa now dah tak leh buat busy lagi. corners kat meja pun dah letak child safety. tp itu la yg dia nak cabut kan.


Anak mummy yang nakal dan manja. You'll always be my little girl .. forever. No doubt about that. I love you so much more than words can describe. Moga jadi anak yang solehah dan mendengar kata ye sayang muahhh <3

Monday, April 11, 2011

Stem Cell : Info Sharing

Hey readers,

Just want to share about this info, sebetulnya I dont have too much exposure about stem cell but since my sis started to involve in this business, celik jugak mata ku.

Anyway, we found a blog that go in depth about stem cell. Izin kan saya share the information. Here is the link of the blog

For second baby Insya-Allah, i will invest on this. For those interested you can contact my sis Amy at her blog . Or maybe can contact me to get her :)
Stem Cell By khadeejah hasmad

Mase pregnant, we used to terjumpe dgn byk brochure stem cell company. Briefly tahu lah ape kepentingan stem cell, tp tak de lah rase cam ‘ohhhh nk kena subscribe ni!’. But tetibe satu hari mase cek – up bulanan, ternampak brochure yg lain dari yg lain. Hehe. Brochure tu nmpk lebih childish, babyish, more frenly. And I picked up the brochure sbb nampak menarik. Kuasa brochure design~~

Tak sangka lak agent company tu tgh dok borak ngan nurse2 berdekatan. Trus agent tu asked me if I’d like to listen for her explanation ttg the company. Tak perlu sucscribe kalau tak mahu, just listen je dia nk citer apa. Hehe. Pandai agent ni. And at last we agreed to subscribe with the company. We didn’t do much study masa tu, agent tu sgt pandai convince Hohoho.

Mase tu company tu tgh on promotion, bygkan, we only need to pay RM 3K++ (company lain kna byr 5k++ ok~) and dpt stroller combi pulak as free gift! Plus, takyah bayar annual fee sampai umur Muhammad 21 tahun! Huhu, sape tak kelabu mate kan Recently, sorang junior asked me about stem cell company. Errkk, I kenot advise much sebab kitorg pun macam main amek je mane berkenan. But her query led me to study about what ekceli is stem cell, and what differentiate one company to another. I would love to share with others about my findings, sebab stem cell ni rupanya sangat teramat berharga. And we need to be extra careful when it comes to choosing which company yg akan kite subscribe utk simpan stem cell baby kite.

Stem cell

Stem cell tu ape? If kite bace buku ttg perkembangan bayi dalam perut, kite akan faham yg bayi ni memule terbentuk bile sperma bertemu ovum, dan 1 cell akn terbentuk – ini adalah stem cell! which then berkembang jadi 2 3 4 cell. Kemudian cell2 ni berkembang jd jantung, jd telinga, jd mata, jd mulut, jd organ2 lain dlm tubuh. Cell2 ni juge berkembang utk menjadi darah dalam badan baby, dan juge sistem imunisasi. Hanya dgn 1 cell penting ni, seluruh tubuh bayi yg sempurna terbentuk. Subhanallah, Allah itu sungguh berkuasa! Tp once dh jd mata, cell tu nama cell mata lah. Stem cell juge dikenali sbg “master cell” atau sel induk, dalam bidang perubatan stem cell di gunakan utk produce more blood bg pesakit anemia atau leukemia, menyembuhkan cancer, and so much more!

Basically ada 3 cara utk kita dapat kan stem cell; extraction dari: * Tulang sumsum – perlu melalui pembedahan, dan x gerenti blh dpt byk stem cell yg hidup.

*Darah periferi/ periphereal blood – tak dapat byk stem cell se banyak daripada tulang sumsum, dan juga stem cell dari darah periferi tak se kuat stem cell dari tulang sumsum

* Darah tali pusat/ cord blood – x perlu lalui pembedahan utk mendapatkan stem cell, cara yg sgt mudah dan tak berbahaya. stem cell yg plg reliable antara 3 stem cell.

Cord blood adelah darah yg di ambil dari tali pusat baby immediately after baby is born. Peluang utk collect stem cell dari cord blood hanya ada sekali sahaja – immediately after we safely deliver our baby, slagi pulses pd cord tu masih ada – which means masa utk ambil adalah sangat2 singkat. Lepas tu dah takde chance nk collect stem cell from cord blood. Most private hospital, they just clean up the blood macam darah2 lain. Govt hospital pulak collect the blood without acknowledgement from the parents, and store it dlm bank darah negara. Cord blood stem cell is very precious asset we have to keep.

Why stem cell from cord blood?

Semua nya kerana if possiblity anak kita, or family members, or our parents who might possibly di jangkiti penyakit leukemia, blood disorder, cancer, autoimmune disease, and we need to find donor utk donate their stem cell if tak mau lalui rawatan kemo or ambil high dose of dangerous steroids. Please click here utk list penyakit yg insya-Allah blh di ubati menggunakan stem cell dari cord blood. We don’t pray for the chronic diasease to come by, but by storing cord blood stem cell boleh lah di katakn seperti ‘sediakan payung sebelum hujan’ for our family’s health. Rawatan menggunakan stem cell dari cord blood adalah lebih effektif, tak de side effect and insya-Allah cepat sembuh, berbanding rawatan lain cam gune kemo – side effect akan dapat second cancer lepas kemo, or rawatan utk autoimmune disease – need to take high dose of steroid which who knows boleh affect body’s organ.

Please click here, a true story which then membuat kan saye rase, syukur saye store cord blood stem cell… Please note that stem cell dari baby kite blh juge di gunakan oleh his siblings, we as his parents, his grandparents or even strangers – given that HLA match receiver is 67% match with our baby.

Comparing stem cell from cord blood, with stem cell from other source Stem cell dari cord blood is younger which means stem cell dari cord blood lebih pandai menyesuaikan diri dalam sistem badan mana2 penerima berbanding stem cell dr tulang sumsum atau darah periferi – perkara ni penting supaya bila transplant berjaya di lakukan, penerima stem cell tak dapat side effect yg pelik2. Stem cell dari cord blood juge lebih immune kepada infections and viruses berbanding stem cell dari tulang sumsum/ darah periferi.

If pesakit nak gune stem cell dari tulang sumsum, pesakit perlu 100% HLA match dgn donor. And if kalau ye pun 100% HLA match dapat, dan transplant berjaya dilakukan, ada possibility pesakit di serang GvHD. Pesakit juge berisiko utk di jangkiti virus semasa transplant di jalan kan. But if pesakit nak gune stem cell dari cord blood, pesakit tak perlu 100% HLA match with the donor, cukup 67% HLA match. Kebarangkalian utk mendapat GvHD adalah kurang if pesakit ambil stem cell dari ahli keluarga sendiri.

HLA adalah human leukocyte antigen. Kite inherit 50% from our mother, 50% lagi from our father. Ia adalah 6 protein dalam sel darah putih dan tisu2 lain dalam badan. GvHD pula adalah graft vs host disease, ia adalah situasi di mana, cell donor serang cell2 dalam badan pesakit setelah transplant berjaya di lakukan. It happens sebab cell donor recognize badan receiver as foreign and can lead to death. Make adalah lebih baik if kite nk gune stem cell utk cure chronic disease, we use our own or our family members’

Cord blood stem cell di katakan hanya berjaya if guna dalam transplant utk kanak2 atau org dewasa yg bersaiz kecil. It is true, but on the positive side, we can grow cord blood stem cell sebelum transplant, atau guna lebih dari satu unit stem cell untuk transplant. Please refer cni utk jumlah stem cell yg diperlukan utk transplant.

Dalam islam pula, hukum storing stem cell for medical purpose adalah harus. Click sini for more info.

Choosing cord blood bank

Currently kat Malaysia ada banyak cord blood bank.

But I only know of these 3. Cell Safe International Group StemLife


As customer, adalah amat perlu utk kita siapkan diri dgn sedikit ilmu pengetahuan sebelum jumpe agent yg biasanya akan habis2 an promote company dia. And bear in mind, biasanya cost utk simpan cord blood ni bukan murah, thus, we need to make sure that every cents is worth spending.

Cemane pulak kite nak pilih which cord blood bank is the best? Here are the checklists we need to go through.

1. Accreditation and standards.
Parents di sarankan utk memilih company yg mempunyai AABB accreditation. AABB ialah American Association of Blood Banks, they have set satu standard utk perkara berkaitan blood and cord blood. Utk company yg jd member AABB, AABB dh sesiap cek whether company tu ikut standard ke tak before accredit company tu. Analogi mcm kalau kt nk beli brg letrik, nk kna cr cop sirim, br kt convince yg brg tu reliable. Mcm tu juge la cord blood bank n AABB.
AABB
2. Processing
i. Safe, painless, fast Collecting cord blood adalah selamat dan tidak membahayakan bayi atau ibu. Proses collect cord blood juge cepat, dan tak menyakitkan. So far I remember, I don’t feel anything, just trase bile nurse amek my own blood kat lengan, right after Muhammad kluar utk drg buat test nanti. Collecting cord blood after delivery – source
ii. Collecting cord blood Ada 2 cara utk collect cord blood., dgn membiarkan darah drip ke dalam bag, atau dgn mengambil darah menggunakan syringe. Cara mengambil darah menggunakan syringe is better sebab cara ni assure lebih byk volume cord blood dpt di ambil.
iii. Cord blood’s container Cord blood yg di ambil hendaklah di simpan dlm container yg di sediakan oleh company cord blood bank. Container yg meet requirement setakat ni ialah; cryo bags dan cryo vials. But by 2007, AABB require sume company yg accredited with AABB utk gune cryo bags sahaje. Knape AABB suruh gune cryo bags sahaje, dan bukan cryo vials? *AABB concern dgn issue labeling. Vial adelah terlalu kecil, sebesar jari kelingking je, thus tak mudah utk label all the information required on one cryo vial. *Cryo bag juge adalah lebih “tertutup” berbanding cryo vial, hal ini blh mengurangkan possibility utk accidental contamination dan possibility utk mix – up cord blood org lain. *AABB mahu kan container yg simpan cord blood ada segment tubing system. System ni membolehkan cord blood utk di test utk make sure kite ni betul2 pemilik cord blood tu, in case cord blood is needed utk transplant. Click here for AABB further explanation.
Cryo bag – source
Cryo vials – source

Certain company masih menggunakan cryo vials. Biasanya agent suggest vials sebab company tu tak mahu spend more on additional expense utk new cryo- bags system. New cryo – bags system adalah mmg lebih mahal drp cryo vials, and consume more space in freezer. Agent akan cuba convince customer dgn btau that using vials is better sebab kalau nk test cord blood, hanya sikit darah akan di ambil dari vials, dan keseluruhan darah di usik.

iv. Delivering cord blood Semasa dlm proses menghantar cord blood dari hospital ke lab, stem cell need to be kept at room temperature, tak boleh terlalu panas atau terlalu sejuk, or else stem cell akan rosak. Cord blood mestilah diproses within 48 hours of birth, kalau tak, dh x valid utk preservation. v. Storing cord blood Cord blood perlu di simpan dalam freezer, sebab freezing wud help cord blood stays “young” and tak effected/damaged by environment atau viruses. Ada dua cara utk simpan cord blood. Either simpan dlm tank of liquid nitrogen, atau simpan dalam tank of vapor nitrogen. Storing cord blood in vapor nitrogen is better as it prevent cross contamination among cord bloods, and prevent transmission of disease from surface of one container to another. Tank to store cord blood – source 3. Company stability i. Financially stable

Amat penting untuk memilih company yg financially stabil, bear in mind, kite amanahkan company ni utk simpan cord blood stem cell baby kite for at least 21 YEARS! Kalau company tu tak stabil, cene lak dia nk provide all the technology and high – end facility utk ensure yg cord blood stem cell tu viable and safe.

ii. Not public listed Parents juge di nasihati utk tidak subscribe pd company yg public listed. Hehe. Ini bukan sy punye personal opinion ye. Public listed tak semestinya bagus. Kite tak nak lah the stability of our baby’s cord blood bergantung pada naik turun nya stock market. Takut nanti, bila saham jatuh, duit takde, segala necessary things to keep cord blood stem cell pun terjejas, contoh – things mcm letrik utk make sure nitrogen tank tu berfungsi. Dan ada possibility duit yg kite laburkan utk store our baby’s cord blood di salur kan pd tempat lain mcm kpd marketing, or risky research yg these companies hope appeal investors.

4. Scientific Expertise Don’t be excited by nama doctor yg femes kat company tu. Sumtimes company tu just pinjam name doctor tu utk attract customers, but the doctor didn’t bother about the company. Seeloknye before pilih company, study info kat dlm site or info yg agent provide. It helps us to evaluate the real quality of the company. And don’t blindly trust the agent.

5. Customers’ right and price protection Read carefully the contract between you and the company. Please refer here for more detailed questions to asked. We are customers, tanya je apa2 yg kite nk tnye agent. Make sure sume sweet promises adalah di documented. Hehe.

Saving cord blood stem cell is important if parents mahu assurance utk kesihatan anak atau family member in the future. Tapi kalau tiada family member berpenyakit pelik2, kite boleh je donate cord blood stem cell tu. We personally decided utk store Muhammad’s cord blood stem cell sahaja. We don’t plan to save his siblings’. Tp kalau ada duit lebih, maybe blh dipertimbangkan Hehe.

Hopefully my sharing wud help parents out there yg masih berkira2 ttg stem cell company, and masih confuse ttg apa beza one company to the other. Sharing is caring Feel free to browse the sources of all the info in this entry. All the sources are non – profit organizations, unbiased dan takde kaitan with mane2 stem cell company.

Wednesday, April 6, 2011

My __th Birthday :)

Dear readers,




Indahnya rasa dapat update blog di kala si kecil sedang tidur. Selalunya update blog jatuh ke ranking bawah sekali selepas uruskan suami dan anak, house chores dan tidur.. that explains the long hiatus :p




Kali ni nak bercerita pasal sambutan hari jadi tuan punya diri tahun ni. Jatuh pada 16 Mac lepas. Sebenarnya planning awal nak amik cuti n relax kat rumah, tapi since that day byk pulak staff yg bercuti, so I sebagai seorang leader yg bertanggung jawab, *cough* datang office dan kerja seperti biasa.




Sebelum tu, malam tu dah dapat 2 keping kad harijadi from Suami dan anak. Ye, si kecik yang tak tau apa2 tu pun contribute, siap ada hand print lagi tau.. pakai lip gloss mommy. T__T keje daddy nye la ni. hahah.. It was such a sweet gesture! Definitely will keep these cards to show Mya when she's older. :)








Then the next morning, another surprise.. after took my bath and siap2, tgk2 my husband sediakan breakfast scramble egg with bread. Tak pernah2 nya buat before this. I'm speechless! love u sayang! muah!




And then off to work as usual.. hantar baby ke daycare and hubby drop me at the office. For the last few years, usually my department will throw a surprise birthday party for me. So i kinda expect it is coming. Around 4 like that I pun crash the party even before they were ready. haha.. padan muka.




Tiba2, out of nowhere ada sorg mamat ni tolak stroller masuk office. Blur kejap, macam ku kenal stroller ni. "EH... NAPER ANAK N SUAMI AKU KAT SINI?" Rupanya it was his idea all along! He secretly took my colleague's phone number from my contact list and set up this surprise party. He bought the cake and food and then went to pick up Mya at daycare before coming over. Seriously i was SURPRISED! and kecoh kejap ofis ada budak kenit ni roaming around.




The mastermind with his side kick caught mommy off guard!






Ce ce,, tak tau naper muka serius potong kek. tp mmg susah woo nk potong choc indulgance tu.



Mya socializing with my colleagues :)
Err,, excuse my behind :p




Then afterwards we go dinner makan steak at damansara. It was a tiring day but i love every minute of it. Esoknya my friends sume tak abis2 puji sapet. Romantik la ur husband.. So sweet laaa.. hehe HE IS! Walau pun not everyday but setahun sekali i feel so special.. <3


So i turned 18 with 10 years of experience this year :) before i hit the big 3-0 i wish to add another baby in the family, insyaAllah. But all in all, i'm so thankful to Allah for giving me such a blissful life with a loving husband, daughter, family n friends all by my side. I dont want to trade them for the world!


xxoo