Thursday, August 4, 2011

Tips mendapatkan anak lelaki atau perempuan

Salam Ramadhan Mubarak,

Apa khabar semuanya? Harap sihat2 belako dan tak ponteng puasa.


Ni kawe nak share tips cara ampuh nak dapat anak lelaki atau perempuan. Kawe belum bunting lagi. Just nak share, memandangkan sekeliling ambo, ramai betul mama buyungs.


Petua untuk dapat anak perempuan :
1. Berdoa sebelum bersama dgn niat usaha utk dapat bayi perempuan.


2.Bersama suami pada waktu subur isteri (antara hari kesebelas hingga hari kesembilan belas dr kiraan hari pertama datangnya haid) Kenapa dlm waktu subur isteri sahaja? Sbb suami ni aktif 24 jam, sosperma dia sentiasa banyak dan subur walhal isteri kebiasaannya bergantung pada mood. Hanya dalam waktu subur ni saja, hormon isteri lain macam sikit. That’s why susah nak dapat baby perempuan ni.. tapi majoriti pasangan baru berkahwin, potensi dapat anak perempuan tinggi.


3. Suami melepaskan/merembeskan hanya 50% air maninya di dalam rahim isteri dan bakinya dipangkal rahim (Tujuan : mengizinkan hanya sedikit sahaja sperm kedalam rahim isteri supaya gen XY dpt diseimbangkan;Suami membawa XY, isteri membawa gen X – so penentu jantina bayi adalah dr sperma suami)


4. Selepas bersama, amalkan tidur beralih ke kiri (sekiranya membelakangkan suami, minta izin terlebih dahulu)


5. Berdoa.


Amalan Pemakanan 1-4 bulan kandungan (dlm proses pembentukkan janin):
1. Banyakkan makan sayur, sup dan asam serta beralkali2. Banyakkan makan buah-buahan3. Amalan minuman berkarbonat/gas (jgnlah selalu)


Amalan Perbuatan 1-9 bulan kandungan :
1. Mengamalkan bacaan surah Yusuf dan Maryam (surah Yusuf utk kuatkan badan dan bayi, lebihkan mengamalkan surah maryam utk pembentukan minda bayi * lebihkan/kekerapan kepada surah Maryam
2. Mengurut kandungan/perut dan bercakap dgn bayi dalam kandungan dgn memanggilnya dgn nama “Maryam” atau “Siti Aisyah”
3. Berdoa selepas solat (seperti biasa…)


Fizikal ibu yg mengandungkan bayi perempuan – perutnya meleper atau membulat rata ke kiri dan kanan.


* Tips lain yg boleh dicuba yg masih tersimpan didalam nota ketika pengajian bersama seorang syeikh terkenal di Mesir dan seorang wali Allah wanita yg menjaga maqam wali besar disana ,untuk memudah mendapatkan zuriat antaranya cuba menyelami perasaan anak-anak lain, berdoa dan menyapu ubun mereka, sambil “berniat” setiap kali berjumpa dengan bayi, dan selalu tidak lokek memberi makanan kepada kanak-kanak, bayangkan rupa bayi setiap kali sebelum tidur

Sebagai tanda fidyah untuk kita berbuat amal, segalanya adalah diatas niat dan ilham yang terpanggil).IsyaaAllah mudahan rezeki kita untuk dapat anak, dimakhbulkan.




Sumber: dari Al Ikram.net

Tips untuk anak lelaki to be continued..

Nota kaki: Link ni dah di share kat twitter saya berbulan yg lepas

5 comments:

  1. hihihi klu u perasan,sosperma tu i terbayang macam sos pulak :p

    next baby klu bleh nk boboyboy.

    selamat berpuasa :)

    ReplyDelete
  2. thanks for sharing! Azie entry tips for bby boy tu kasi cpt2 boleh eh? hihi

    ReplyDelete
  3. Bagus tips ni!! Moga2 anak ke-dua I nanti (i belum pregnant jugak) girl pulak. Amin. hihi

    ReplyDelete
  4. amboiii.... dah planning nampak.hahaha

    ReplyDelete
  5. ederq: OK, ada byk je video dia.. tp tak sempat upload sini hehe

    nurul: aah.. seronok tgk diorg dah leh ckp.kdg2 layan kan je walaupun tak faham apa

    pejot: kat, ayopane. hahaha cute sgt tau!

    nurill: kan? geli hati tau tgk gelagat diorg ni. nnt dah besar kita tunjuk blk kat dia sure gelak

    sha: tunggu raisya nye trun. tgk apa pulak perkataan dia. hehe

    ReplyDelete

Wedding Bells