Sunday, September 11, 2011

Trip to sabah day 2

Sambungan previous post:

Day 2 diperuntukkan untuk island hopping. We choose only 2 islands this time, reason is tak nak mya penat n cranky, biasalah travel with toddler, she is the priority.

Setelah ditimbal balik, out of the many islands, we choose manukan dan mamutik. Manukan sbb pantainya pjg, pulaunya besar, so selesa utk si kecil and nak beraktiviti pantai. Mamutik sbb the corals are beautiful.

Pelan pulau




So pagi2, after breakfast at hotel we shoot to jesselton point, the jetty to go to all this islands. From our hotel is 20 mins drive.

Ok for those with kids, dont worry because journey to island pakai speed boat yg sederhana besar,selesa n both these islands about 15-20mins ride.

Gambar bikin panas











Ini gambar kat manukan island, the water and beach is clean and gorgeous! Kat jetty boleh nmpk ikan2 berenang, dan boleh buat fish spa pasal ikannya jinak.


During the boat ride, my baby sgt behave agaknya pasal first time, she just observe and take in everything. But i need to hold her tight la for safety reasons. All the stuff daddy kena be in charge, i only monitor anak. Phew hehe.



This is arrival at jesselton point. Quite big and comfy place



Budak baru bgn tido terus menggayakan life jacket mini size camni


Fish spa yang diperkatakan td



And yes both of us snorkeled! Who said bawak kids takleh snorkel? Tapi kena take turns la.. Also we brought our own snorkel gear, hygiene purpose.hehe

Coral wise manukan takdelah wow sangat, nak gi tpt yg cantik kena swim at the other side of the island, kitorg malas..so go the nearest one.

Gambar hiasan saja.bukan penulis. Hehe



Crowd pun takde la ramai, we got our own spot to splash..Mya seronok sgt main air. And pasir pantai.. Oh at the hotel dah siap2 lumur SPF, syukur dia tak sunburn. Us too :) in between, susu time and snack time, dun forget to pack in light snacks, cuz kids tend to be hungry after a swim.


My beach baby- mom, tak nak pakai pelampung leh tak?



After couple of hours, we move on to mamutik. On the boat ride princess dah ngantuk.tepuk2 je dia dah terlena. Sampai je mamutik, kat pondok tu baring kan dia, lena sungguh tido tak kisah dah beralaskan pelampung je



Oh my gosh, mamutik's coral is so beautiful! Dari pantai tu just few meters swim terus jumpa coral. And the best thing is air cetek, siap boleh pegang coral. So colourful and variety of corals, i am lost in words, lost in time pun ye gak tak sure how long i was in the water.

First time in my snorkeling experience jumpa binatang tajam2 bulat, x tau nama apa. Itu jelah yg scariest sea creature i encounter. Dia x kacau org just takut terpijak cuz pakcik kat pondok kata boleh paralyze klau terpijak. Uish dah la byk..

Anyway gambar x byk amik rugilah pulak takde camera waterproof.

After that we went back to the hotel dan berehat and bersihkan diri.

We had a dinner date with non other than our blogger friend sha pattinson. By the way she is so sweet, before arrival KK she already list out in email all the places to go, tips, tpt makan best. Wah, teruja tau mak. That night she brought us to her fav spot for ikan bakar. Tp i lupa pulak nama restoren tu. Huhu

The food yg boleh bikin air liur meleleh



Ikan bakar raw


Ini telur je, tp sedap ya amat


Udang terbaekk!



Tapi malangnya we all tak boleh nak enjoy food sgt sbb princess cranky gila.reason is kat situ 3G coverage low, so nak tgk fav kartun dia pororo tak dpt. Meraunglah smpai 2 kedai sebelah dgr. Merajuk abis.. Smpai tersedu2..Lesson learnt: download siap2 video, jgn harap youtube je.

In the end terpaksa tapau je all the food. But thanks sha! U mmg best!

Malam tu sempat ronda2 city KK. Tapi tak lama, sbb si kecik nk tido.

So that conclude our day 2.. Next up is day 3 :)


2 comments:

Wedding Bells