Wednesday, January 26, 2011

Huggies VS Mamy Poko

Dear readers,

Just some of my humble experience I thought i wanna share here pasal diapers. Yes, diapers, not Pampers yeah. Pampers is a brand.. Ok I know ya'll aware, I just had to point that one out. :))

Since birth, Mya wears Huggies all the time. Red one and Purple one, i think its Huggies Ultra the purple one the best.So far dia tak pernah kena diaper rash or bocor. So we are happy with that. The only thing about Huggies is, dia punya seal tu selalu sgt rosak atau tercabut. Tension tul.. And.. bau kencing kalau pakai more than 5 hours.

So we switched to Mamy Poko last month. Saja tukar angin org kata :) What can I say.. hmm.. bau kencing/hancing mmg takde. Good job! But hari tu Mya ada kena mild cirit birit, ada rashes kat pot pot dia. I don't know if the rashes is because of cirit birit or the diaper. Not taking anymore chances, we switched back to Huggies until today. :)

Anyway.. recently i cut my little girl's hair, since her fringe is getting too long. First time I did a major haircut on her hair. It was fun AND challenging. Since she cant stay put and keep trying to grab the scissor. I just distract her with toys and cut it carefully.

Not too shabby, huh? ;) Oh, and she's teething again! Her 2nd teeth making an appearance here. Good job baby!


Dari jauh nampak ok lah, tapi dekat tak align la mummy. huhu. Ok, next time kita pi salon yeah?


Her favourite things to chew on the list: her comb

24 comments:

  1. mya!!! sooooo cuuttttteeee la awk ni. rasa nak cubit2!

    ReplyDelete
  2. alahai....cutenyer....
    i used both....Huggies during daytime and mamypoko at night...i love both!!!

    ReplyDelete
  3. tak align tapi masih comel. congrats Mya! dh tumbuh 2nd teeth. :)

    ReplyDelete
  4. jelesnye anak dara org lain dah blh di potong rambutnye..

    naurah kalo potong rambut dia habeslah botak terus..hahaha...

    cutenya myiesha nih..gewammmm tgk =)

    ReplyDelete
  5. eh tape huggies tu slalu rosak? afni belum lg experience mcm tu..so far mmg ok. tapi tido mlm huggies x bole harap..hehe..mamy poko gak ok bila malam, long lasting,jimat.x payah bgn byk kali.. =)

    ReplyDelete
  6. Azie!! betul la dlu khadra mula2 gna huggies..mmg ada yg rosak n cpt bau..then kitorg tuka mamy poko nasib dia ok no rashes...selesai masalah..hehe

    ReplyDelete
  7. pernah guna huggies masa kysha 3,4 bulan dulu.sekrang lagi selesa ngan petpet dan mami poko di malam hari :)

    mya cute!geram!

    ReplyDelete
  8. cop!! sambungan ....haha
    nad tension dgn huggies smpi tpiki nk buat complain letter n verangan siap nak enclose sekali diapers yg rosak tu-nasib pastu malas trus tukar diapers hahha

    ReplyDelete
  9. wah comelnya anak kamu......banyaknye rambut dier...

    ReplyDelete
  10. yes i agree wth everyone..use both...tapi mmg huggies bau sikit...

    for eczema babies these 2 is the only diapers yg tak bagi rashes...

    p/s: azie, mya is soo pretty mashaAllah...even if the bangs are senget, she still looks adorable..

    ReplyDelete
  11. lieza: hahah cubit je dia!

    Fifi: yes, pertumbuhan yg berjaya! muehehe. sama ngn kakal!

    sharena: takpe, lama2 nnt tumbuh la tu, mya ni dari dalam perut dh rambut selambak :) go naurah!!

    afni: yes, i tak pernah try lain2 jenama, so tak tau camne. hehe, tp bab bgn malam nk tukar diapers, i tak buat dah. dia dah jarang kencing mlm

    nadd: kan?? geram je! rasa nak baling huggies tu. tapi pakai jugak. huhu. yg plg murah beli kat 99speedmart sungguh ekonomi!

    zuris: mlm2 pakai mamy poko yeh kysha? bagus la mama ni. heheh, btw nama kysha best, mcm nama anak nabila amy search. :)

    mun: tq aunty mun!

    sab: oh really? i first time dgr pasal tu. tq for the info! hugs.. tak sabar ur baby pops!

    mawar: tq aunty! hugs back!!

    ReplyDelete
  12. Walaupun yg you dah buat kat rambut Mya.. haha.. she still the pretiest baby okeh!!! =D (but actually not badla u potong, babe) :)

    Oman skrg mmg guna Mami Poko. We like!!!!! =D

    ReplyDelete
  13. OMG kenapa Mya comel sangattttt. Kenapa kenapa kenapa. Hahahaha!

    You know, I selalu tengok my little girl Myiesh & cakap kat Mett, 'Anak siapalah budak ni agaknya. Comel gila. Kita ambik jadi anak angkat nak?'

    Mak yang psycho. Haha.

    ReplyDelete
  14. last time we went to jakarta saja bagi imaan pki mamy poko. kunun pergi travel pki diapers elok skit but end up butt dia jadi merah. terus pki yg murah je. save budget.

    mya was born on 13 april, imaan was 14 april.
    i saw ur anniversary in fb was 3 july, ours was 4 july.

    me lucky no 4 and urs lucky no 3 :))

    ReplyDelete
  15. alamak..i baru je beli mamipoko aritu for newborn.i guess pasni kene try beli diff2 brand jgk tgk wic is the best kan..and oh my!!mya ketawa sgtla comel..i miss her...really..she is a truly manja baby n very missable..winduuu

    ReplyDelete
  16. nuurill: potongan ala2 asal boleh. hhehe nasib u kata ok!

    hannah: hahahah.. takde la psycho sgt, sikit je. ahaha i pun nak amik myiesh jadi anak angkat boleh? She so adorableeeeeeee

    Fad: oh, ye ke? u pun sama, i guess up to kulit baby kan?
    OMG i baru perasan.. yea... we have almost the same tarikh penting!!! kisses to imaan!!

    ReplyDelete
  17. diah: yeap, try a few brands if tak suit.. but i guess mamipoko suit most babies!

    mya pun rindu aunty diah! hehe she's manja alright, nnt we come visit u and your new baby k. cant wait!!

    ReplyDelete
  18. owhhh she is soooooooo cute and adorable!!

    ReplyDelete
  19. Tidak dapat aku bayangkan kau potong rambut dia... must be hard to handle :-) but she look really cute with that fringe!

    ReplyDelete
  20. mcm anak jepun comel. ermm raina serasi mami poko pulak. dulu baby pakai huggies dah now mami poko. tp nurul ada try pet pet sbb rakan blogger kata ok mmg ok juga tp tak lebar mcm mami poko

    ReplyDelete
  21. owh i ingat mumy poko bagus.. thanks for the review. boleh la beli for baby nanti. >.<

    ReplyDelete
  22. fizanur: terima kasih atas kunjungan anda :)

    Faizah: Mya said thank u kakak!

    Beeps: hey, thanks babe! now dah pjg blk .. style ni cuma bertahan seminggu dua then kena potong lg, aiseh

    nurul: pet pet pun ok kan? byk jugak dgr org kata. :)

    Pancake: u're welcome. btw, i mmg suka mkn pancake for bfast. yumm

    ReplyDelete

Wedding Bells