Sunday, September 19, 2010

Mya first time meniarap at 4 month old

Dear readers,

Mya dah mula meniarap masa umur nya 4 bulan 1 minggu. Masa tgh powder her up after bath time as always I will turn her so that I can reach her back side.But this time she give a little push and then landed on her tummy. Reaksi muka dia masa tu pandang mommy dengan muka blur like "Did I just turn myself?", Mommy terus la tepuk tgn jadi cheerleader kejap. Each time she turned after that mmg bising la rumah ni. Saje bagi encouragement to her so she will do it again. haha.. Now she can toss and turn a few times and also can lift her bum in the air, belum merangkak lagi la..

One of her first attempts to turn




Yay.. berjaya!!




Rambut depan mmg dah pjg, tak syak lagi lepas ni mommy akan bertukar status jd hair stylist.



Mya and Mr Froggie Frog, BFF



P/S: Selamat hari raya! We will be moving back to our house in Bukit Jalil maybe next month. Jadi bermulalah kehidupan baru just the 3 of us. OMG... so nervous!




Friday, September 3, 2010

Mya first time demam

Dear readers,

Meh nak kongsi pengalaman anak demam for first time.

Alhamdulillah, sepanjang dekat 5 bulan ni, jarang Mya sakit, only masa dia gi cucuk 4 bulan tu ada demam sikit. Right after coming back home from KPJ, I already can feel her body started feeling warm. I fed her medicine the doctor gave, hoping that she'll be OK soon. Pakai yang cam inject tu, she's not liking it at first but paksa jugak la masuk tekak dia.

Malam tu makin panas badan dia, kepala pun sama. So I pakai tuala kecik soak in cold water lap2 kan badan and kepala dia. She's really clingy at this time, asyik nak kena dukung kalau baring nak mommy peluk dia sambil nenen. Malam tu mmg tak tidor gilir2 lap2 badan dia and kepala, so worried tau la kan babies at this age cannot have fever yang terok. Every 3 hours we took her temperature using digital thermometer, paling tinggi is 39 deg, kelam kabut masa tu.. cuba turun kan temp dia.

Then only I figured out, after reading "Baby Care Day By Day" by Miriam Stoppard that one shouldnt use cold water untuk lapkan badan dia, instead use warm water. Laa. salah kaedah kaa..

The next day i got a tip from my friend Hazel

"Cuba tuamkan peha yg kena inject tu dengan botol susu letak air panas, slow2, maybe boleh tolong kasi hilang itu bengkak"

Bila try, alhamdulillah, nampak bengkak kat peha tu dah kurang sikit..

Mya.. cranky and not in a good mood lepas balik hospital, ohh.. her onesies courtesy of aunty ana. Thanks aunty!





Even her fav ball cannot make her smile.. she just wants to be lifted and then lentok je kat bahu



Malam tu sesi lap2 kepala, she is not as playful as usual. Kalau tak mulut dia bising jerit2 panggil mommy and daddy dia.







Lepas 2 hari, dah kebah demam dia. Terus jadi normal Mya si anak mommy. Gelak2 dan buat bising kat rumah tu.