Wednesday, May 26, 2010

Shanghai Pitstop

Dear readers,

Sambungan dari post My trip to US-Alone

I was fortunate that on the way to Chicago from KL, my flight transit in Shanghai. And its an 8 hour transit.. so apalagi, I apply Chinese Visa and plan my tour in Shanghai. Fortunately again, I have a co worker in Steelcase Shanghai that is willing to be my tour guide. Ye lah, in a city where English is not widely spoken and written, I'm a bit skeptical to travel alone.

This trip is quite interesting because i got the chance to travel almost like a local. Getting around the city, we use taxi, bus, ferry and their bullet train- MagLev (stands for magnetic levitation-Sgt cool and laju okeh, best!)
Nasib baik basikal takde, kalau tak selamba dah kayuh.

It was almost winter, and was freaking cold there at that time. I was wrapped from head to toe, tak tahan sejuk! Siap berglove beria.. Shanghai is a very modern city, looking at their buildings and structures I thought that it resembles Jetsons cartoon. Especially the Oriental Pearl TV Tower. Hehe

This is at Yu Yuan Garden, a famous chinese garden yang dah berusia 500 tahun. A lot of ancient trees, rocks, caves and artifacts are displayed.




And its also raining! Sanggup berbasah nak ambil gambar punya pasal.



I'm at the bridge on top of HuangHi river that separates Pudong and PuShi. Latar belakang the modern city. Tapi berkabus.. you can see the oriental pearl tv from here..



Now here's a glimpse of PuShi, a part of the city where they maintain the old buildings and artifacts, its like you are living in 2 different ages. :)



On the way back to airport, I traveled by Maglev, top speet at 431km/h. Kejap gile dah smpai airport. First time naik bullet train.. jakun sikit. huhu

But the food sangat susah nak carik yg halal. I only eat sushi and soup.. My friend Neo offered me Peking Duck, dah la lapar, kalau halal dah lama ku sebat. isy.. I wish i could stay longer in Shanghai, sempat jugak pegi shopping Mall nye. Bapak besar gile. Tapi dah lupa apa namanya.
China is so rich with history and culture, and I love to see all of them.I dream of conquering the Great Wall in Beijing, and see with my own eyes The Tera cota warriors.. tgk kat Nat Geo jer.. hmm.. tak taulah hopefully 1 day sampai jugak.

Sorryla gambar2 tak menariks.. masa tu tak reti lagi berDSLR. and byk gambar quality out!

Friday, May 21, 2010

Food intake while prego

Dear readers,

I dapat request from Laila and Naddynad on tips how to get baby yg sihat dan comel.

Firstly This is not to say that everything about my baby is perfect, tapi syukur Alhamdulillah, Allah kurniakan anugerah yang tak terhingga buat kami suami isteri dan I hanya ingin berkongsi pada yang sudi ;)

Macam2 petua tok nenek yang I dengar for how to get baby kulit putih, yang comel.. Tapi tak semua i ikut.. Depends on tekak jugakla time nak mkn tu kan

Breakfast
Ok, breakfast i memang suka sangat2 makan roti gardenia butterscotch.. Toast dengan planta and peanutbutter grape jam. Air pulak Milo o with gula sikit.

Lunch
Masa kat office, sehari mmg Milo je i minum, sampai 5 gelas kdg2 tu. Masa lunch selalu makan Subway sandwich, boleh kata seminggu 2,3 kali mkn sebab bawah ofis jer, senang..

Dinner
Balik rumah, dinner ikut selera apa yg ada dlm peti ais, masak jelah..but for sure lepas dinner makan fruits. My fav is mango, bananas and apple. My hubby make sure stok ada everyday. Drinks i mmg suka sgt minum ribena. All the time haus je kat rumah ribena ku cari. Susu enfamama tu rajin minum awal2 je, pastu malas.. Hampeh ada lg 3/4 tin lg kat umah. As substitute, i minum susu magnolia lo-fat hi-cal with oats- suka sgt yg ni..atau susu HL.

For supplement, i took acid folic, calcium, obimin and fish oil pills as advised by doc from first check up until dah nk deliver.

Kalau kat restoren, air yg selalu order, air kelapa (org kata elok minum masa akhir2 pregnancy, yes its true mya kuar bersih je) dan air barli(untuk clearkan urine). Air soya tu masa awal2 prego mmg minum pastu ntah nape tekak ni tak nak terima. So i skip soya for the rest of my pregnancy.

Oh yea, and i love love love sushi.. Tp bukan yg raw la kena pilih cooked ones. Kat Mid valley tu semua kedai sushi dah ku redah. Hehe

Banyak pasal air la pulak,sbb makanan i mkn mcm2 so tak igt sgt, cuma pantang mkn nenas and cuka and everything else yg tajam.

Would love to hear about you guys experience pulak.. Share with me!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, May 18, 2010

Barangan yang perlu dibawa ke hospital

Dear readers,

Hola!!

Ada request bertanyakan pasal barang yang perlu di bawa ke hospital masa admit wad bersalin

Ok lah berdasarkan experience i, tak perlu bawa byk sgt barang. I pun mmg beria2 je pack mcm2, seperti mau pegi holiday gayanya

Ini ialah honest nye list, barang2 yang digunakan sahaja

For mom
Hospital card-yg plg penting
Baju persalinan sehelai yg butang depan- utk pakai masa discaj hospital
Kain batik- 2 helai
Toiletries
Towel
Makeup yg asas- masa visitor dtg xkan nk berwajah zombie kn? Huhu
Nipple cream
Breast pump
Nursing bra
Breast pad
Panties
Magazine
Air selusuh/akar siti fatimah
Surah2 yg patut
Extra selimut if daddy stay kat ward
Camera n handphone with charger


For new baby
Baju sepasang for discaj
Kain bedung for discaj
Minyak yu yi
Kurma/madu/air zam zam utk belah mulut
Mitten and booties
Topi
Car seat/basket

Yang lain2 semua hospital sediakn.. Contohnya maternity pad, pampers, baju for mom n baby masa kat hospital dll

But its ok to pack more things as u like, since different hospital lain konsepnyer..

So there u are.. My version of hospital bag ;)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, May 13, 2010

Happy 1 month old, baby!

Dear readers,

Wah, sedar tak sedar today my baby is 1 month old. Means that lebih kurang sebulan lagi masa untuk kembali ke ofis.....*cue bunyi cengkerik*

*Ah.. Takmo pikir pasal tu*

Mya's milestone, takdela byk.. Yang ku perasan dia dah

- pandai focus pada benda yg bergerak, especially bila jln depan dia, dia akan tgk sampai tertoleh2 kepala
- tertarik pada toys yg berwarna terang dan berbunyi, dia akan tgk dengan penuh kehairanan
-suka tgk tv, ralit sebab cahaya kot
-berat sudah lebih kurang 4.5kg, kita naik timbang tu sama2 pastu tolak ngn berat mummy yang banyak tu
-waktu mandi n massage fav dia, sengihhh je.suka main air la tu

Gambar2 from my henpon

Mamai lagi..



Saya tak gemuk tapi hantap.. Tok ayah yang cakap.



Ok.. Menguap yang tak control


Godjila! Makan lutut dia.. Arrrrr


Yes.. Yess of course mummy loves u more.. shopping only when it comes to ur stuff :p -aunty pejot bg baju ni <3



Mummy and Daddy love u Mya! Be a good girl ok! Muaahhhhh


- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, May 11, 2010

My Trip to US- Michigan and Chicago.. alone

Dear readers,

Nak flashback 2 years ago.. before there was Mya and before there was Suami.

I was sent for a business trip to Michigan, US for 2 weeks. Location is in grand rapids, Michigan.
It was a decent town with a systematic pola petempatan. Jalan raya dia mmg mcm grid jer, sgt teratur, lain sungguh dgn kat malaysia yg bersimpang siur, ber roundabout, so getting around town was no problem for me.

I sempat buat international driving lisence in JPJ, pastu sewa kereta kat sana. Menyenangkan I commute from hotel to office and from office to shopping complex. Hehe

This is Steelcase University's state of the art monument, hasil ciptaan someone famous yg sudah ku lupa namanya.But it was winter, they said summer was even beautiful!



Me and my best friend Kayln.. back then, she was preggie about 1month camtu. Now both of us are mothers, we still keep in touch by email, I can't wait to to meet her baby Tyler, if she comes here to Malaysia.
Bulleted List
Kereta yg ku sewa, Nissan Latio, left hand drive. Mmg awkward first time bawak, lagi2 masa on the road, keluar simpang kena pikir dulu nak masuk laluan mana.. lawak gak selalu kena horn sbb lembab!
But one thing i noticed in US, is their attitude while in the car is something different. Contohnya, masa i tumpang kereta my colleagues over there, almost all their cars equipped with system yg berbunyi jika pemandu, passenger depan dan belakang tak buckle the seatbelts. kadang2 ku terlupa memasang seat belt, they will wait for me to do that before gerak. *kantoi tak biasa pakai seatbelt*
Lagi satu, its their habit masa potong kereta depan, before that they will glance back at their shoulders to see ada kereta tak, because that is the blind spot that we can't see thru mirrors.
And then while they have passengers in car, they will slow the radio as a sign of politeness atau pun senang nak bersembang. kalau aku, i'll blast the volume.. huhu
And on the way back home, sempat singgah Chicago for a few days. Chicago kota yang hingar bingar. Almost all the time mesti dengar siren polis ke ambulan ke bomba ke..Masa kat Michigan susah nak jumpa niggers, tp kat sini bersepah, they conquer the city
Union station, stesen keretapi kat sana. I travelled from Grand Rapids to Chicago by train, bayangkan, aku yg kurus (masa tu) bawa 2 biji beg besar gile mcm nak pi haji, travel sensorg. x campur beg laptop lg. Aduh tak larat nak mengangkut beg, padan muka.. masa tu tak biasa lagi dgn term 'tavel light'.
I use Amtrak train, perjalanan 5 hours from GR-Chicago


Niat di hati nak memanjat Sears tower ni, one of the highest building in US. Dia punye skydeck lantainya translucent so u can see below directly, tak direkomen untuk org gayat. Namun sbb cuaca tak elok, i cancel. amik gambar kat bawah je


At Millenium Park, banyak arca2 yg menarik, tp diselimuti salji. yg ni arca berbentuk ginjal manusia..



Motif bontot gajah? antara muzium yg sempat dikunjungi. Disebabkan winter, byk tpt menarik tutup. tp muzium2 bukak la, free pulak tu.

Sejuk kay. Chicago@ wind city berada dekat ngn Tasik Michigan, antara tasik terbesar kat US. Besar nya cam laut.. ini kat Millenium park lagi.



Chicago trolley.. medium pengangkutan pilihan. OK kalau nak tau, Hershey chocolate tu kat sini la kilangnyer, Oprah nye studio pun kat sini, Chicago broadway kat sini gak tp tak sempat tgk. Hooters.. kalau sesape yg tau. hehhe kat Grand Rapids ada, tp i tak masuk la lalu jer.




Gambar ada byk lagi tapi malas nak korek2.. Seronok gak travel sorg2 ni, decision sume kita buat, tp yg tak best susah nak amek gambar sendiri. but its an experience I'll treasure..lepas ni kita jln2 kat Shanghai pulak.

Hanging Crystal/ Chandelier for rent

Dear readers,

*Anak tgh tido, baru la dpt hapdet blog, tp kena type slow2 tanpa bunyi.. syyy.. *

Tadaa.. more items for rent.

Kali ni ialah hanging chandelier crystal, i ada bawak and display masa B&B gathering tempohari..contoh kegunaan nya:-

*Sebagai hiasan pelamin
*Sebagai hiasan bilik pengantin- di kepala katil atau kepala tingkap atau di kepala pintu
*Sebagai hiasan di mana2 yg anda suka

Ada 2 set for rent, interested? Please email me for quotation aziriahhazrin@yahoo.com

Thanks!






Tuesday, May 4, 2010

25 things you dont want to know about me

Tadi boring2 tgk balik notes dalam facebook, yg ni ku tulis maybe 2 tahun lepas. Ah mmg tak relevan tp layankan je lah yer..

Rules: Once you've been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things, facts, habits, or goals about you. At the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person who tagged you. If I tagged you, it's because I want to know more about you.

1)Saya dilahirkan kaki dulu, hence the gelaran "bayi songsang", "anak mama paling degil"

2)Jarak umur saya dan abang saya hanya lah 11 bulan, hence the gelaran "accidental baby"

3)Umur 5 tahun:Cinta Monyet saya yang pertama kepada seorang budak lelaki Cina yang saya sudah lupa namanya

4)Umur 5 tahun:Mula belajar main piano.Malangnya berhenti pada usia 8 tahun kerana ayah pindah ke Bahau

5)Umur 5 tahun:Opah saya masih lagi bercerita kepada tetamu perihal saya semasa berumur 5 tahun, iaitu demand milo suam.bukan panas, bukan sejuk tapi suam.Diva sungguh saya masa tu.

7)Umur 6 tahun:Muntah didalam kapal terbang sebanyak 7 kali semasa penerbangan ke Tokyo kerana tak tahan diberi makan sashimi dan honey dew.

4)Umur 6 tahun: Saya hampir dilarikan oleh seorang perempuan Jepun di Tokyo di dalam bas.Mujur ditemui semula oleh mama saya

5)Umur 7 tahun:Bersekolah di 3 sekolah berlainan. SRK Raja Perempuan,Ipoh,SRK Tarcisian Convent,Ipoh dan SRK St Aidan, Bahau.

6)Umur 8 tahun:Pertama kali dirotan oleh cikgu pendidikan seni yg garang kerana lupa bawa bendi dan kentang ke kelas.

10)Umur 9 tahun:Pertama kali perm rambut

11)Umur11 tahun:Mula belajar balet tetapi berhenti selepas setahun kerana mula body conscious. Hehe

12)Umur 12 tahun:Pernah bawak basikal bersama adik saya ika dibelakang, ketika itu umurnya 4 tahun,dan kaki dia termasuk dlm rim, berdarah dan berparut sampai skarang.

13)Umur 14 tahun:Saya pernah dingorat oleh pak arab semasa berada di tanah suci mekah,dia berkata "when you big, you marry me"

14)Umur 18 tahun:Pernah minor accident bergesel dengan bas semasa mengambil result SPM. Kereta Ayah Lang saya bercalar teruk di tepi.

15)Umur 18 tahun:Belajar bawa scrambler ayah keliling estet

16)Umur 19 tahun:Pernah mencapai berat badan 60kg

17)Umur 21 tahun:Gemar mengumpul majalah Cleo dan tidak miss walau satu edisi

18)Umur 25 tahun:Pertama kali memegang salji. hehe

19)Sangat obses kepada hair product, tak kisah membelanjakan wang ke arah itu.

20)Tidak pernah dihinggapi penyakit chicken pox hingga kini

21) Sangat suka pada air.terutama air laut dan air terjun dan air tasik

22)Mempunyai saiz kasut 6 1/2-7

23)Pertama kali berjumpa dengan bakal tunang semasa dinner di The Ship, birthday sopi

24)Bakal tunang tak pernah propose secara formally, tetapi terus saja bincang hal tunang dan kahwin. Dia sangat yakin.

25)Sangat bersyukur kerana mempunyai kehidupan yang baik,bersama keluarga,bakal tunang,rakan2,saudara mara yang sangat dicintai

Nah,sekarang anda tahu 25 perkara tentang saya yang anda tidak patut tahu

Me and my brother zaman kanak2 ribena :)