Friday, April 30, 2010

Feeding my baby


Dear readers,

The things that makes me feel like i accomplish something is when i can feed my baby and then she sleeps for hours. Feels like i fulfilled my responsibility as a mom. :)

But the first few days upon her arrival is real torture. At that time susu tak ada, only colustrom je.. And Mya was demanding to be fed every 2 hours. Kesian tgk dia cam tak puas everytime i feed her. Time tu bergegar satu rumah dia menangis..Tp i had to constantly let her suck so she can get all the nutritions even tersengguk2 mengantuk masa bf.

The first time i breastfed her was surreal..x sangka i can nurse my own baby, i mean i saw everyone else doing it and now its my turn. I can feel the connection and the love, looking at her angelic face.. I just want to protect her from the rest of the world..

About cracked nipples masa baru2 bf, Ouh, sakitnya menyucuk2..everytime she suckles it's torture to me. The trick is to put a few drops of your milk around the nipple area. That would cure the pain. Atau pun pakai nipple cream pun boleh.

In my case day 5 only, my boobs start to produce milk. I felt my boobies so engorged, sakit.. I had to pump it all out. Every 3 hours if Mya is sleeping i had to pump, bagusla bak kata org, the more you pump or bf your baby the more milk is produced. So dont give up if the first few days nothing comes out, who says bf is easy..?

I tried as much as i can to fully bf Mya, but in a day maybe sebotol dua pakai formula milk since tok mama kdg2 nak tidur dgn cucu nya.

But now Mya prefer to sleep with Mommy at night, nak bau ketiak i kot baru leh tido.. Kalau tak terkebil2 je dia. Hehe

So what's your experience in nursing your baby? Share with me!

"burp baby burp"
Every time after feeding especially with bottle, i had to burp Mya


Daddy-daughter bonding time



- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, April 26, 2010

My Top 5 Items

Dear readers,

Dah dekat 2 minggu menjaga anak dara ku ini, sikit sebyk dah tau peel dia camne.

Babies at this age ada 3 aktiviti je. Minum susu, tidor, poo poo. Senang kan jadik baby. Hehe

Ni top 5 items yg ku rasa sangat berbaloi2 ku beli untuk memastikan aktiviti2 nya tadi berjalan lancar dan tidak terganggu

1- C-shape pillow



Feeding the baby has never been so easy. Sambil bf leh buat blog, leh mkn malah bergayut di telepon. Kira cam bf handsfree lah, plus boleh reduce sakit pinggang.

2- Bottle strerilizer



Sterilize everything making the bottles germ free. Its expensive, yes.. But for me its a good investment.

3-miracle blanket from mothercare




Patutla dipanggil miracle blanket, really help my baby to sleep. Since Mya ni suka terkejut2, everytime dia terkejut habis terangkat kaki and tangan semua, even tgh tido. So, pakaikan je yg ni, she will sleep for hours! Just make sure air cond is on ;)

4- breastpump




Yea, aku dah start join club mengepam. When Mya's sleeping, this is what i'm doing. Stok the fridge with milk. My choice is medela swing, but i think freestyle lagi best kot. Whatever it is, i think whoever invented the pump is a genius! :p

5- baby tool box



Bila Mya habis je do her business, its time to clean her up. Mmg kena cekap at this area since dia ada timing dia sblm dia start to meragam. I put all the essentials inside the baby box senang nak grab anything i want in 1 place.. Yg penting kena ada cotton wool, baby wipes, minyak angin yu yi, nappy rash cream, bedak, spirit to clean her belly button.

Ni muka Mya tgh poo poo. Kalau dia buat muka ni siap la pampers baru dia..She's a pooping machine i tell you..




Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, April 20, 2010

Mya Myiesha first check up

Dear readers,

Alhamdulillah, my condition now getting better. Luka operation dah kering, tapi kena still take care la, takleh kena air..and i Dah beli velcro strap untuk mengecilkan perut ku yang gendut ini

Mummy is happy sebab Mya sihat, td gi check up doctor said so far so good. No jaundice or other illness.. She's in the pink of health. Berat pun dah naik 3.71kg. Yay.. For anak mummy!

Mya Myiesha- nama ni i dpt from internet, tgh browse nama2 baby, i mmg nak start from M. Bila jumpa Myiesha and tgk maksud dia terus dah tak tgk nama lain. Love at first search la konon.

Myiesha ada 2 meanings in different language. In Arabic it means- Berkat dari kehidupan. In African it means- Cinta yang sgt besar.

Mya pulak i mmg suka nama ni, so combine kan dua2. Actually from the first day i knew i'm pregnant, i dah set in my mind that its gonna be a girl. Hahah mmg over confident, i dunno why but i hv soft spot for baby girls.

Nah, gambar Mya tgh ngigau. Senyum dalam tidur.. Lawak la awak ni sayang..





Hai.. Saya bayi yang gembira sbb takyah susah2 keluar ikut birth canal yang sempit.

Oh.. Congrats to sasha!! She gave birth to adorable baby girl. Mmg sebijik muka ko, pipi tembam cam tweety. Geram!

Saturday, April 17, 2010

Saat Melahirkan

Dear readers,

Amaran: Every birth is a different story, readers' discretion is advisable.

Hello,

Tergerak hati nak menulis pengalaman bersalinkan anak dara ku yang sulung ini, selagi babak2 itu masih segar dlm ingatan

12April2010
Due date bersalin
Rumah
0200hours

Mata tak boleh lelap, asyik dok fikir kena induce kah aku hari ni? Camne rasanye sakit ke?Atau kena tunggu lagi beberapa hari? Berapa kali dah dok ulang alik ke toilet mlm tu nk kencing..suami kat sebelah dah lama in la la land.

Then suddenly i heard 'pop' sound. Takdela obvious kuat giler, tp tau la something is happening inside.. Tak lama pastu terasa panas je, celah kaki. Ni sah ni waterbag broke, sbb takleh nk control air tu.Tgk kat tilam dah basah..Cepat2 kejut suami, he woke my parents, pastu siap2 gi hospital. Masa tu tgk jam kul 4.30am. Contractions takde lagi. So i relax je la, siap bfast.. Pack last min stuff, posing amek gambar.. Baru gerak

Dah nk dekat smpai kul 6 camtu baru terasa mild contraction, start timing dlm 20 mins apart. Gi kat emergency then terus je kena wheel to labor room.

Masuk labor room, tukar baju spital nurse bagi ubat beron. Igt kan kena mkn, rupanya ubat tu masuk kat lubang bon, dia pam kan supaya dpt kuarkan apa yg patut di keluarkan. Memang iye, tak sampai 5 min, terus gi toilet. Haha.. Berkesan betul. Lepas tu alat CTG utk monitor heartbeat baby and me di pasang.

Masih boleh senyum kambing lg masa ni


Then nurse check bukaan serviks,
" tarik nafas dik.. Sakit sikit ye"
" ni baru 1.5cm, takpe, awak masuk wad dulu k, nnt tunggu doctor sampai"
"ni rasanya ptg dah bersalin dah ni.. Kalau tak kita jumpa lg la mlm ni masa shift saya"
Kata nurse sambil tersenyum manis.

* telan air liur*

0730hours
Suami settlekan urusan admit wad, i kena wheel to wad.. Masa ni contraction dlm 15 mins apart.

Camne rasa contraction? Dia cam rasa cramp masa period, tp mungkin skala kesakitan tu 4-5 kali ganda, lg dekat nk bersalin lg kuat sakitnya. Dia start from belakang, kat area pelvic bone rasa cam ditarik2 n berat urat2 semua pastu baru rasa kat area ari2. Sakitnya tu Tuhan saja yg tau. Masa ni apply breathing tehnique, boleh help to get through it. Kalau boleh jgn jerit sbb boleh drain your energy. Just take deep breath, pastu slow2 hembus. Baca doa2 yg patut..masa ni husband play important part, to be your coach, igtkan how to breath, time the contraction, help to keep calm.

1100hours
Doctor pun sampai nk check, lps the usual BP check, fever check sume tu, dia kuar kan satu alat besi. Bentuknya mcm conductor bus dulu2 clip tiket tu.
"bukak kaki, relax..Yang ni sakit sikit ye, tahan ye, doctor nak bukak jalan"
"tarik nafas panjang2"

Dia masukkan benda tu kat 'VG' pastu buat putaran maut 2,3 kali. Yg ni mmg betul sakit, terasa cam dirobek2, sabar je la.

1500hours
Masa ni still boleh borak2 lg ngn family,sambil tahan contraction.. sambil tu dok fikir dah berapa dilate ni, sure dah 6cm camtu. Doctor kata kalau dah 6cm dah bleh masuk labor room. Oh, meals served as usual. Dont forget to eat, you need energy to push.

Lunch is served





Bila doctor dtg check lg, dia kata baru 4cm. She decided to proceed to labor room sbb takut lama sgt baby nnt infected with germs since waterbag dah lama pecah.

Wah.. Masa ni dah cuak, i tgk my mom's face, dia tgk i.. Dua2 dah start nak emo. Sempat mintak diorg doakan i selamat semuanya. Ok this is it!

1730hours
Labor room

Coming in labor room, i dah set my mind not to take epidural. Kira mentally dah prepared to have the baby as natural as i could. Nurse ada bg pentadine 2 shots at the butt to ease the pain.. Not really ease la, cuma make u feel drowsy n ngntuk sikit.

Me and hubby berjuang dlm labor room lawan contraction, time ni dah about 5mins apart. Baru je habis 1 contraction, nk relax sikit, dtg lagi 1.. Kasi la laughing gas ke mmg x jln.




Around 9pm camtu, i'm soo tired already. Energy level mmg dah tinggal 20% je, dr ada bg drip utk kuatkan lg contraction so boleh bukak cepat lg, now baru 5cm!! Can u imagine lg 5cm to go.. Ni dah dekat 18jam tahan sakit.

Around this time heartbeat baby dah tak stable, i can hear from the machine bila contraction dtg je, her heartbeat slows down.

Dr discuss with me n hubby she's afraid of the risk if continue any longer. I had to be cut open.. C-sect.. I cant push with only 5cm dilation.

2230hours
Nurse siap2 kan i nk masuk operation theater. I kena masukkan tiub kat VG untuk air kencing. Klau masukkan tiub ni kita x sedar pun kencing, sbb air tu terus je mengalir kt packet tu without notice.

Contraction still ada, so bayangkn masa diorg transfer katil tu semua i hv to tahan lg, it was a gruesome time.

Masuk operation theater dr bius kasi 2 shots at my spinal utk proses separuh bius. She explained i am fully awake during operation, i can feel dr touching nudging, but no pain.. Kaki rasa berat je takleh gerak langsung

Masa tu mmg takde lngsung sakit, but i cant see the procedure. Kena tutup ngn kain.. I only can hear sound, the doctors talking n giving instruction.

First thing i rasa diorg potong pakai laser, sbb ada bunyi pastu cam ada bau daging terbakar. Then the dr do their thing, i can feel they tekan2 perut i, agaknya nk tolak baby ke bwh.

And then i hear the awaited sound.. The first time i hear my baby cries.. That is the most wonderful sound i've ever heard. For me i can remember her just "ehek ehek" takde la menangis kuat, ala2 manja je. Nurse dtg tunjuk baby pada i. Dia kata baby girl ya puan.. And showed her ehem2..Hehe..

Wah cam x caya she's in front of me! I kissed her cheeks sambil tu dah berkaca2 mata ni, apa yg doc buat pastu dah x kisah, i can just feel the nudging, nk kuar kn uri kot. Lps jahit2 sume i'm done.. The whole procedure tu about 1 1/2 jam je. Laju jer!

Selesailah proses melahirkan Mya Myiesha. Yang plg best antara semua is part operation kot, sbb x rasa apa pastu laju je. Yelah lps dekat 20 jam thn sakit..

Tp operation ni sakit nya lepas beberapa hari. Nk bgn kena slow, nk duduk nk kencing sume hati2..takleh urut right away..

Mya,
Mommy harap Mya besar nnt baca entri ni, Mya tau camne mommy lahirkan Mya. Mommy really hope u will be anak yg solehah, anak yg mendengar ckp.. Itu je mommy mintak. I love u so much baby!










Tuesday, April 13, 2010

Hi everyone, meet the apple of my eyes!

Salam..

Alhamdulillah, saya berjaya melahirkan seorg puteri pada pukul 12:08am pagi tadi. Baby seberat 3.34kg, pjg 53cm.. She's my baby, Mya Myiesha binti Mohd Sofyan Arief.

Nnt la i cerita kisah kelahirannya ke dunia. Its not a sweet story to tell, but lets put it this way.. I'm not among the lucky ones.

But all of the pain gone bila pertama kali dgr tangisan si kecik ni dan cium dia. Its all worth it, yg penting baby selamat dan sihat.

Now i'm adapting to my new title mommy!








- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, April 5, 2010

Updating the updates

Dear readers,

Heyya! Managed to update my blog albeit the 'busy' schedule. Nope, saya belum beranak lagi, baby decides to stay a little bit longer in my womb. Belum ada sign2 yg perlu berkejar ke hospital. :) My 2 friends Tshee and Ana, yang jadik benchmark i sbb due date lebih kurang sama dah selamat melahirkan. Baby boy and baby girl last week. Alhamdulillah..

I started working from home last Monday, since my colleagues pun dah started to worry about me getting around the office with my huge belly and plus I dah dapat green light dari Boss, so why not.. still a few more work to escalade down to the team and I'm done. Tutup laptop.. bye bye.

Oh yea, a few things happened.. I didn't realize I didn't blog about my birthday. Haha.. Guess that I was too caught up with everything and birthdays were not as happening as it used to be. Dah tua dah kan.. hhuhu.. So I turned sweet 27 on 16th March. No fancy celebration, just family dinner at Thai restaurant, and hubby bought me cake, a piece of each cake displayed in Secret Recipe. Thanks to everyone who wished through facebook, twitter, sms, you guys rocked my world! and also CARD.. omg.. i still receive kad bday ok.. from beloved friend Pejot. U're so sweett.. hehe
I had 2 more birthday celebration organized by my department and my office. Hanya makan2 kecil bertemankan kek. Woah mmg diabetic gue dibuatnyer.





My family came back from Euro trip last Monday.. Italy-Switzerland-German-Belgium-Holland-Paris-London. Their pictures tell everything, seems like they had a hell lot of fun on the trip. Jealous tau! Nasib baik ada ole2 untuk mak buyung ni, takde la meroyan sgt.. This is what I got! My dream bag.. and also byk jugak baju2 baby yg mama borong kat London, Italy and Swiss. Thanks Mama and Ayah. Love you both!





Last checkup, baby weighs at 3.4kg. Kepalanya pun sudah 9cm.. Doc said, kalau tak kuar by next thursday mmg kena induce la gamaknya. Takut besar sgt nnt Mommy susah nak beranak. Maklumla, mommy kan petite orgnya.. (bluwek.. :p)

To Sash, I'm still here.. Selamat berehat2 di rumah, and counting days.. Anything, dont forget to update me k. :)

To Sophie.. Happy belated bday babe! We celebrate nnt la after my confinement. Wah.. a long way to go. hehe


Selamat pengantin baru to Ami Schaheera, Atiqah Adnan, Qis and all you newlyweds. Semoga bahagia ke akhir hayat.

To you ladies, keep updating your blogs. i will be reading them to kill my time..!