Friday, September 3, 2010

Mya first time demam

Dear readers,

Meh nak kongsi pengalaman anak demam for first time.

Alhamdulillah, sepanjang dekat 5 bulan ni, jarang Mya sakit, only masa dia gi cucuk 4 bulan tu ada demam sikit. Right after coming back home from KPJ, I already can feel her body started feeling warm. I fed her medicine the doctor gave, hoping that she'll be OK soon. Pakai yang cam inject tu, she's not liking it at first but paksa jugak la masuk tekak dia.

Malam tu makin panas badan dia, kepala pun sama. So I pakai tuala kecik soak in cold water lap2 kan badan and kepala dia. She's really clingy at this time, asyik nak kena dukung kalau baring nak mommy peluk dia sambil nenen. Malam tu mmg tak tidor gilir2 lap2 badan dia and kepala, so worried tau la kan babies at this age cannot have fever yang terok. Every 3 hours we took her temperature using digital thermometer, paling tinggi is 39 deg, kelam kabut masa tu.. cuba turun kan temp dia.

Then only I figured out, after reading "Baby Care Day By Day" by Miriam Stoppard that one shouldnt use cold water untuk lapkan badan dia, instead use warm water. Laa. salah kaedah kaa..

The next day i got a tip from my friend Hazel

"Cuba tuamkan peha yg kena inject tu dengan botol susu letak air panas, slow2, maybe boleh tolong kasi hilang itu bengkak"

Bila try, alhamdulillah, nampak bengkak kat peha tu dah kurang sikit..

Mya.. cranky and not in a good mood lepas balik hospital, ohh.. her onesies courtesy of aunty ana. Thanks aunty!





Even her fav ball cannot make her smile.. she just wants to be lifted and then lentok je kat bahu



Malam tu sesi lap2 kepala, she is not as playful as usual. Kalau tak mulut dia bising jerit2 panggil mommy and daddy dia.







Lepas 2 hari, dah kebah demam dia. Terus jadi normal Mya si anak mommy. Gelak2 dan buat bising kat rumah tu.

11 comments:

  1. Alhamdulillah demam tak lama. Comeynya Mya nih! MasyaAllah!

    ReplyDelete
  2. azie!! mya ni semakin comey la...mata dia bulat..suke2...
    bakul rental macammane eh? bile bole dpt?? hehe..still ingt maizun tak ur exmatrix..dia ckp nanti kalu nk jmpe azie dia nk ikut sekali..hehe

    ReplyDelete
  3. Ala kesiannya Mya! Alhamdullillah dah ok.

    Her favorite ball is the one beside her yang color yellow ada muka senyum tu ke?

    Myiesha also has 1! We call him Mr SmileyFace. Ada lagi 1 bentuk penguin. Pun her favorite. Suka picit gomol geram-geram & gigit beak dia sampai hitam. Haha!

    ReplyDelete
  4. oh,kte nak save ur tips nih azie.br tau kene tuam dgn air suam rupenye.

    alahai.comel bangat mya nih.mata bulat =)

    ReplyDelete
  5. Oman kalau demam i mmg akan continuously tepid sponging dia (berbungkus 1 badan). :)
    Mya ni nangis pun chomel! haih! :)

    ReplyDelete
  6. puan nad.. tq,tu lah nasib tak lama. kesian tgk baby sakit.. isy isy

    azira.. ohh.. tq tq aunty azira! yg bakul tu leh amik a week b4 ur date. bawakla june skali. rindu dia!

    hannah.. hahahha comel hje myiesh!! mya pun suka itik juga!! mandi ada itik, lullaby dia pun itik.. haah

    ainul.. hehe dia mmg mangsa cium kat umah ni

    fathi.. haa...biasalah tu dear, mcm2 tips i pun masih belajar lagi ni :) sila2

    nuurill.. aah.. i terigt entry u lama2, u jadik nurse pesakit2. hahah.. comel jer. mya ni kalau nangis suara high pitch! jarang nangis, kalau skali nangis mak aiihhh heheh

    ReplyDelete
  7. hah tu lah, mya ni nangis pun comel tau. peha cam roti john potong² tu. Alhamdulillah dh sihat mya comel ni. mya mya, auntie ada baby boy tau. hahaha.

    ReplyDelete
  8. ala mya ni demam pun comel. geram tau tengok peha lipat2 tuu.
    alhamdulillah mya dah sehat! muahhh

    ReplyDelete
  9. Azie,

    Comelnye mya..ala..comel.. anyways, nice meeting you yek masa iftar kat rak thai.. -tasha

    ReplyDelete

Wedding Bells