Tuesday, June 22, 2010

The dreadful 1st week of work

Dear readers,

Am sorry, sgt busy this past week..tak sempat menjenguk blog kwn2 dan menitipkan komen,blog sendiri apatah lagi terabai.. Harap2 majikan nuffnang tak serik iklankan ad di blog ini. Hiks

I've started working since last week, and now holding the status as a working Mom. Perasaan nak meninggalkan anak di rumah mmg sayu dan sadis habes. But i'm lucky my own mother willing to babysit Mya, at least i'm not too worried.

Everytime asyik nak check hp je kot2 my mom call me, or sms. Rasa rindu je ngn Mya i will go to my phone's photos yg penuh gmbar dia. Takpun i will buzz my husband and he'll try to imitate bunyi2an mya. Hehe

Balik keje nak awal je, i dont want to waste precious time to spend with her. Time keje mmg all out try to finish up all the tasks and in between go to the nursing room and pump. I'm glad the company is thoughtful enough siap letak fridge and sterilizer in the nursing room.so convenient!

But being away from my baby got me thinking about the future.. The idea of staying at home Mom with own business is so tempting. I wish i am that strong to leave my career and everything behind me and start fresh. But of course a lot of things need to be taken into consideration. Sigh~ i wish things are easy...



- Posted using BlogPress from my iPhone

12 comments:

  1. gambatte mommy.. bila baca entry hang ni aku rasa bersyukur sebab berpeluang jaga anak sendiri. huhu. jgn sedih2 dear, semua yg berlaku ada hikmahnya.

    ReplyDelete
  2. I have the same wish too. Nak berenti kerja and be a WAHM. My baby Muaz pun hari2 buat muka sedih bila nak kena tinggal kat babysitter. Tak tahan tgk. Ummi dia pun sebak ja dlm kereta. Tiap2 pagi kena go through this. Sedih. Cepat2 buat kerja..cepat2 nak balik..nak hug dia. Seronok bila balik..ambil dia..dia senyum happy sangat2. Best kan dah ada anak azie..

    ReplyDelete
  3. Azi, it's not only you, i think all mother in this world, would think the same right after pantang. The idea of jadi home mom, have our own bussiness to run at home, at the same time our babies are all the time in front of us, memang best sekali. But not everyone is lucky kan. So, kalau u mmg ade chance to do that, go for it. Pastu hire i ek. Hahahahaha.

    ReplyDelete
  4. at least awak tak kena berdepan dengan perasaan sayu nak meninggalkan anak ke nursery azie..
    kita ni..pagi2 tu control je
    tak mahu sedih2..buat mcm happy
    sedangkan hakikatnya..rasa nak nangis

    yeah..i'm also thinking of working from home. kena realisasikan ni

    ReplyDelete
  5. ohh selamat kembali bekerja! :)

    takpa, slowly dear..i'allah lama-lama impian akan termakbul... :D

    ReplyDelete
  6. slmt bekerja. mula2 tu mmg akan rasa sayu je tp skrg pun sama gak sayu bila nak pi kerja tggl kat anak kat nursery, babysitter ke mana2 la.

    mcm nurul ni raina dah 7 bln dah pandai lambai tgn bila kita ckp "bye bye" lg la rasa sayu. rasanya nak je cpt petang nak blk umh peluk anak kita tu.

    ReplyDelete
  7. Uhuhuhu all of us have the same feeling!!

    Jom kita Mommies buka business work from home sama-sama. :D

    ReplyDelete
  8. heee.. i feel u mummy! tp i anta adzryl kt nursery. so far so good. i trust the bbsitter there. cume kekdg je la bila adzryl moody sket i sedey la masa nk anta dia kt nursery tu. huhuhu.

    anyhow, bestnya nursing room kt ur office!! kt as.tro ni, ada lactation room utk u pump2.. ada power socket jer la.. tp xde steriliser! huhu. tp fridge besar ada in every pantry. so kira best jgak la. hihihi.

    ReplyDelete
  9. azie,kte yg blm ada baby ni pon asyik pk nak keje kat umah je.bukak biz or ape2 jelah.mmg sgt teringin nak bsrkan anak sendiri...

    ReplyDelete
  10. kan azie..ni yg tak beranak lg pun, rase nak duduk rumah je. haih, tatau la bile baby dah keluar, lagi berat agaknye nk ke tempat keje :D

    ReplyDelete
  11. Be strong Azie..Sometimes mira pon ade rase nak quit the job and run a business..Actually most of the time since the first time I left Emir la..Kalau Azie ade idea nak running business don't hesitate to contact me..I would love to become your business partner!

    ReplyDelete
  12. mon.. yelah kan, tp kalau tak solid bisnes, syg gak nk tinggalkan keje skrg. tkpelah, syukur la dgn apa yg ada. Hang tu dah maju kat nihon, aku tumpang gembira! :)

    imm..perasaan tu mmg sayu je kan, azi kalau boleh nk pi keje cpt blk cpt, suh husband bawak laju2, tak sabar nk blk umah. haha. jadi ibu ni perkara plg best, i agree

    dayu..yaa, kalau la ada kesempatan, insyaAllah, jom jom

    alena.. bila pikir2 bisnes pun ada pasang surut nya, kena kuat jugak, so everything has pros and cons. InsyaAllah..1 fine day

    nurul..awww..mesti sebak dlm kete kan? lg2 bila anak dah pndai buat mcm2. tabahkan hati mu mama

    hannah..heheh.mari2, kita jd WAHM, boleh bukak persatuan ni

    knits.. thats good enough! at least ada room dah kira ok la, good employers!

    Fathiyah..kan? seronok klau impian termakbul, i target in another 2 years la ;)

    Hanie..nnt awak rasa la, bila baby dah kuar dari perut leka je layan dia, time nak gi keje aduuuhh satu penyeksaan setiap pagi

    nuurill.. wahh..u tau apa i terpikir, mcm nak bukak daycare, sure laku nya lah, mcm citer daddy daycare tu.. tp kalau kita buat, jd mummy daycare. muehehe

    mira..yes, i feel u, isy, mira lg tabah kot. uhuks jauuuhhh nye tinggal emir masa tu kan, dah la dia kecik lg..isy isy.. ok nnt kita buat bisnes sama2.. tungguuuuu

    ReplyDelete

Wedding Bells