Tuesday, May 11, 2010

My Trip to US- Michigan and Chicago.. alone

Dear readers,

Nak flashback 2 years ago.. before there was Mya and before there was Suami.

I was sent for a business trip to Michigan, US for 2 weeks. Location is in grand rapids, Michigan.
It was a decent town with a systematic pola petempatan. Jalan raya dia mmg mcm grid jer, sgt teratur, lain sungguh dgn kat malaysia yg bersimpang siur, ber roundabout, so getting around town was no problem for me.

I sempat buat international driving lisence in JPJ, pastu sewa kereta kat sana. Menyenangkan I commute from hotel to office and from office to shopping complex. Hehe

This is Steelcase University's state of the art monument, hasil ciptaan someone famous yg sudah ku lupa namanya.But it was winter, they said summer was even beautiful!



Me and my best friend Kayln.. back then, she was preggie about 1month camtu. Now both of us are mothers, we still keep in touch by email, I can't wait to to meet her baby Tyler, if she comes here to Malaysia.
Bulleted List
Kereta yg ku sewa, Nissan Latio, left hand drive. Mmg awkward first time bawak, lagi2 masa on the road, keluar simpang kena pikir dulu nak masuk laluan mana.. lawak gak selalu kena horn sbb lembab!
But one thing i noticed in US, is their attitude while in the car is something different. Contohnya, masa i tumpang kereta my colleagues over there, almost all their cars equipped with system yg berbunyi jika pemandu, passenger depan dan belakang tak buckle the seatbelts. kadang2 ku terlupa memasang seat belt, they will wait for me to do that before gerak. *kantoi tak biasa pakai seatbelt*
Lagi satu, its their habit masa potong kereta depan, before that they will glance back at their shoulders to see ada kereta tak, because that is the blind spot that we can't see thru mirrors.
And then while they have passengers in car, they will slow the radio as a sign of politeness atau pun senang nak bersembang. kalau aku, i'll blast the volume.. huhu
And on the way back home, sempat singgah Chicago for a few days. Chicago kota yang hingar bingar. Almost all the time mesti dengar siren polis ke ambulan ke bomba ke..Masa kat Michigan susah nak jumpa niggers, tp kat sini bersepah, they conquer the city
Union station, stesen keretapi kat sana. I travelled from Grand Rapids to Chicago by train, bayangkan, aku yg kurus (masa tu) bawa 2 biji beg besar gile mcm nak pi haji, travel sensorg. x campur beg laptop lg. Aduh tak larat nak mengangkut beg, padan muka.. masa tu tak biasa lagi dgn term 'tavel light'.
I use Amtrak train, perjalanan 5 hours from GR-Chicago


Niat di hati nak memanjat Sears tower ni, one of the highest building in US. Dia punye skydeck lantainya translucent so u can see below directly, tak direkomen untuk org gayat. Namun sbb cuaca tak elok, i cancel. amik gambar kat bawah je


At Millenium Park, banyak arca2 yg menarik, tp diselimuti salji. yg ni arca berbentuk ginjal manusia..



Motif bontot gajah? antara muzium yg sempat dikunjungi. Disebabkan winter, byk tpt menarik tutup. tp muzium2 bukak la, free pulak tu.

Sejuk kay. Chicago@ wind city berada dekat ngn Tasik Michigan, antara tasik terbesar kat US. Besar nya cam laut.. ini kat Millenium park lagi.



Chicago trolley.. medium pengangkutan pilihan. OK kalau nak tau, Hershey chocolate tu kat sini la kilangnyer, Oprah nye studio pun kat sini, Chicago broadway kat sini gak tp tak sempat tgk. Hooters.. kalau sesape yg tau. hehhe kat Grand Rapids ada, tp i tak masuk la lalu jer.




Gambar ada byk lagi tapi malas nak korek2.. Seronok gak travel sorg2 ni, decision sume kita buat, tp yg tak best susah nak amek gambar sendiri. but its an experience I'll treasure..lepas ni kita jln2 kat Shanghai pulak.

13 comments:

  1. hi azi!
    bestnye ade pengalaman berjalan ke luar negara..
    hehe~

    ReplyDelete
  2. Wow nice experience! Bestnye travel gi US, sorang2 pun dpt menimba byk pengalaman jd lg independent.. Mesti bosan terperap berpantangkn da start plan or recap travel trips ;) same for me laa. Da bygkn nk g UK bw my baby august ni beraya kat umah sis :D

    ReplyDelete
  3. Azi.. masa ni kita dah kawan ke lom ek? Napa i x hengat pun u pegi sana? hahahahaha

    ReplyDelete
  4. weehee. best nye dpt pg sane. haihhh bile la i nk dpt pg oversea nih. now da kawen lg susah nk pg mane2. sekejap boleh la kot... kalau lame?

    ReplyDelete
  5. u keje dgn steelcase eh..how's d company ek? dulu masa company tu baru nak setup kat midvalley tu ada byk vacancy..terpk gak nak apply tp tak jadi..huhu

    ReplyDelete
  6. wow. u sgt berani la azie =)
    bravo. btl2 advanture lah. jln sorang2 tuh.

    ReplyDelete
  7. kalu nurul laa travel sorang2 nangis azie :)

    ReplyDelete
  8. i xtau bila nak pegi nih ke negara org putih nih hehehe ..i kalau xde suami this time mmg kumpul duit nak pegi backpack bole hehehe ...untung ketika itu musim salji ekk bole buat ais kepal hehehehe ...and u drive feww dan sebela kiri okeh ..tu yg ohsem nyer hehehe ..what a wonderfull moment kan azi ..

    ReplyDelete
  9. bestnyer! :)
    pasni merasa jln2 dgn mya plak kan hehe

    ReplyDelete
  10. I really like your style!
    I'll follow!

    Please followme @ http://justflirtingwithtime.blogspot.com/

    Keep up the good work!

    ReplyDelete
  11. qah.. i mmg suka benor travel.. suka tgk negara org :)

    rosey.. aah.. mmg berangan for trips with the baby! tak sabar...!

    nuurill.. hahah belum lagi masa ni.. i dgr2 je citer2 from sophie pasal u n budak2 subang. sapet pun belum ngurat i lg time ni.. muahaha

    ida.. takpe dah kawen hangkut je ur hubby skali.. now kan musim tiket murah.. jom bercuti!

    mieza.. oklah so far so good..dah dekat 4 thn i kat sana. ada lg kosong, apply ler :)

    ReplyDelete
  12. fathiyah..sronok gk kdg2 berseorgn.. tp i rasa berdua lebih baik

    nurul..haha..pengalaman tu beb,,

    sha,, drive belah kiri tu mmg chalenging. i bangga sbb dpt memandu tanpa eksiden, huhu

    hanie.. yahoo.. x sabar nye!!

    ReplyDelete
  13. salam kak, sy de dpt offer keje sane, prdt data analyst,lvl 26, ok ke keje situ kak? (interms on benefits/bonuses)

    tq in advnce~~ =)

    -ain-

    ReplyDelete

Wedding Bells