Friday, May 21, 2010

Food intake while prego

Dear readers,

I dapat request from Laila and Naddynad on tips how to get baby yg sihat dan comel.

Firstly This is not to say that everything about my baby is perfect, tapi syukur Alhamdulillah, Allah kurniakan anugerah yang tak terhingga buat kami suami isteri dan I hanya ingin berkongsi pada yang sudi ;)

Macam2 petua tok nenek yang I dengar for how to get baby kulit putih, yang comel.. Tapi tak semua i ikut.. Depends on tekak jugakla time nak mkn tu kan

Breakfast
Ok, breakfast i memang suka sangat2 makan roti gardenia butterscotch.. Toast dengan planta and peanutbutter grape jam. Air pulak Milo o with gula sikit.

Lunch
Masa kat office, sehari mmg Milo je i minum, sampai 5 gelas kdg2 tu. Masa lunch selalu makan Subway sandwich, boleh kata seminggu 2,3 kali mkn sebab bawah ofis jer, senang..

Dinner
Balik rumah, dinner ikut selera apa yg ada dlm peti ais, masak jelah..but for sure lepas dinner makan fruits. My fav is mango, bananas and apple. My hubby make sure stok ada everyday. Drinks i mmg suka sgt minum ribena. All the time haus je kat rumah ribena ku cari. Susu enfamama tu rajin minum awal2 je, pastu malas.. Hampeh ada lg 3/4 tin lg kat umah. As substitute, i minum susu magnolia lo-fat hi-cal with oats- suka sgt yg ni..atau susu HL.

For supplement, i took acid folic, calcium, obimin and fish oil pills as advised by doc from first check up until dah nk deliver.

Kalau kat restoren, air yg selalu order, air kelapa (org kata elok minum masa akhir2 pregnancy, yes its true mya kuar bersih je) dan air barli(untuk clearkan urine). Air soya tu masa awal2 prego mmg minum pastu ntah nape tekak ni tak nak terima. So i skip soya for the rest of my pregnancy.

Oh yea, and i love love love sushi.. Tp bukan yg raw la kena pilih cooked ones. Kat Mid valley tu semua kedai sushi dah ku redah. Hehe

Banyak pasal air la pulak,sbb makanan i mkn mcm2 so tak igt sgt, cuma pantang mkn nenas and cuka and everything else yg tajam.

Would love to hear about you guys experience pulak.. Share with me!

- Posted using BlogPress from my iPhone

10 comments:

  1. owhh thanks Azie..!!
    lebih kurang sama dengan apa yang i mkn..hehe
    and i loveeeeeeee subway n ribena, mmg xle nk dipisahkan :)

    ReplyDelete
  2. btol2! minum air kepala bila dah 8 months above! adzryl pun kuar putih bersih xde kesan2 darah. ;)

    ReplyDelete
  3. terinngat time nurul preggie dulu menu yg patut hari2 ada kismis 5 biji sebelah pagi, kurma 3 biji sebelah pagi juga, sebijik epal hijau atau buah lai tu dan segelas susu anmum dan belah pagi segelas air soya dan pelbagai pil la include folic acid

    masa sarat preggie 7 bulan ke atas air zam2 dan air kelapa dan jambu batu dan yogurt adalah menu utama nurul.

    tapi setiap org lain2 kan menu nya sbb bergantung pd tekak kita

    ReplyDelete
  4. sy adlh peminat susu soya. time pegnen pn mmg balun soya je cukup2 heheh. emm lg 1 petua nk anak kulit putih kemerahan, masokkn serbuk saffron dlm susu yg kite menom. Insyallah, kulit bb mmg halus & licin berkilat. i like ^_^
    ttg air kelapa mmg betol. Naurah xde kerak kt kepala. bersih jerr :)

    ReplyDelete
  5. thanks for sharing azie! :)
    bab mkn sushi yg tak hengat tu...hehe i also org yg suke sgt mkn sushi..tp sejak pregnant, i tak brani plak huhu.

    ReplyDelete
  6. Yang i sama dengan u;
    1) Sushi!!!! Sampai Armi dah retila makan Sushi i heret selalu dulu. hahaha
    2) Air kelapa - yang ni kalau x prego pun i suka :)
    3) X suka soya - semua org suh minum supaya kulit anak putih mulus. Tapi xleh masuk jugak takkan nak paksa kan? hihi.
    4) acid folic, calcium, obimin - kene amik ikut cakap doctor. :)

    I dulu amik Jus Kurma 2 kali sehari. My mom kata untuk mudahkan bersalin. Ustazah bahyah punya. Alhamdulillah, mudah i bersalin. Tapi tu semua ketentuanNYA kan.

    Yang penting, jaga pemakanan agar ibu and baby dalam perut sihat. Sekian, selamat beramal.. hahahaha

    ReplyDelete
  7. azie...i pun x leh nak minum soya time preggy..awal2 je boleh pastu tekak x leh accept dah huhu...air kelapa mmg bagus minum lagi2 time 3rd trimester...yg penting apa kita makan berkhasiat utk mother & baby dah cukup kan. :)

    ReplyDelete
  8. So Im not the only one yg takleh telan soya. I dont drink soya anyway but org cakap kalau nak kulit putih to drink that, but unfortunately, tak boleh jugak.

    I try to drink Anmum..but sempat minum few times je. And now Im trying to drink fresh milk just for the calcium.

    Other than that, I take birdsnest one spoon a day in the morning and before I sleep.

    Multivits, calcium tablets and fish oil yang dr bagi tu wajib. Folic acid only took it during the first and first part of second trimester.

    Hopefully baby will come out ok and healthy next month!

    ReplyDelete
  9. nadd: kan... ribena tu mmg leh survive minum tu je. hahah

    knits: yup.. air kelapa sgt menyejukkan. so yummyy...!

    nurul..wah sempat minum air zam2 ye nurul.. i minum dah lg 2,3 hari nak beranak sebab susah nak dapat.

    sharena: serbuk saffron? wow first time i dengar, tp tak tau apakah itu, hehe.. takpe next pregnancy bleh cuba

    hanie.. memula takut gak nak makan, tp dah mengidam. saya makan jer!

    nuurill.. eh.. byk yg sama.. adakah jodoh baby kuat? hahhahah tp tulah sushi tu i kerap sgt mkn smpai sapet yg tak suka pun dah jd suka

    dida.. yes... yg penting sihat dan selamat baby dlm perut. air soya tu i pun tak tau naper susah nak telan

    drama queen.. birdnest tu bagus awak! my chinese friends sume paksa i mkn tapi tak berkesempatan lak for this pregnancy. hmm ok have a safe delivery yea

    ReplyDelete
  10. hehe i pun suka minum ribena + milo skang.. beli jugak susu utk ibu mengandung tu tp tak minum sgt. kat ofis je i minum sehari sekali. pastu i selalu skip calcium sbb i takleh telan ubat tu sekali harung, kena pecah dua baru boleh telan haha tekak kecik :P

    lately i ada gak mkn roti gardenia choc + raisin. skang ni mmg belasah je sume makan tak kira apa pun haha. abt air kelapa tu thats what i heard too. now tak berani nak mkn sbb i think its to early..

    ReplyDelete

Wedding Bells