Tuesday, May 18, 2010

Barangan yang perlu dibawa ke hospital

Dear readers,

Hola!!

Ada request bertanyakan pasal barang yang perlu di bawa ke hospital masa admit wad bersalin

Ok lah berdasarkan experience i, tak perlu bawa byk sgt barang. I pun mmg beria2 je pack mcm2, seperti mau pegi holiday gayanya

Ini ialah honest nye list, barang2 yang digunakan sahaja

For mom
Hospital card-yg plg penting
Baju persalinan sehelai yg butang depan- utk pakai masa discaj hospital
Kain batik- 2 helai
Toiletries
Towel
Makeup yg asas- masa visitor dtg xkan nk berwajah zombie kn? Huhu
Nipple cream
Breast pump
Nursing bra
Breast pad
Panties
Magazine
Air selusuh/akar siti fatimah
Surah2 yg patut
Extra selimut if daddy stay kat ward
Camera n handphone with charger


For new baby
Baju sepasang for discaj
Kain bedung for discaj
Minyak yu yi
Kurma/madu/air zam zam utk belah mulut
Mitten and booties
Topi
Car seat/basket

Yang lain2 semua hospital sediakn.. Contohnya maternity pad, pampers, baju for mom n baby masa kat hospital dll

But its ok to pack more things as u like, since different hospital lain konsepnyer..

So there u are.. My version of hospital bag ;)


- Posted using BlogPress from my iPhone

8 comments:

  1. i tgh nak packing beg hospital. rase mcm nak bawak 15helai baju anak jek. baju sendrik je berhelai2. hehe..nasib baik terbaca entry u ni.very the helpful. thanks azie. :P

    ReplyDelete
  2. teringat nurul dulu lupa bwk sikat. so rambut dh mcm pontianak pun ada. so dlm list tmbh mesti ada sikat. eh kelakar pulak bunyinya

    ReplyDelete
  3. baju baby memang tak yah bawak banyak2 kan? sebab hospital will provide most of baby needs..

    ReplyDelete
  4. Kurma/madu/air zam zam utk belah mulut - tu apa maksudnya zie?

    ReplyDelete
  5. I delivered Myiesha in a government hospital. So pampers, baby wipes are not provided. Nurse minta daripada kita.

    Mujur semua cukup time tu. ;)

    ReplyDelete
  6. Hihi.. tambahan..tambahan..
    Some babies x tahan dengan minyak yu yi.. so boleh prepare yu yi or telon..
    Macam Oman dia xtahan yuyi..kulit dia jadi merah2.. panas kot. So, kami guna telon.
    :)

    ReplyDelete
  7. hee sgt membantu azie :)
    pasni bole risik2 brg2 penting yg perlu dibeli, kang merepek2 pun termasuk skali :P

    ReplyDelete
  8. sha.. hahah.. 15 helai baju? i pun bawak baju byk, pakainya sehelai jer. cis memenuhkan bag ku

    nurul.. hehehehe.. sikat pun i tak bawak! guna jari ajer,mmg cam pontianak daku ini

    mira.. yup2! azie tak tau pun hosp provide tu yg beria bawak baju mya byk hehe

    nadia.. belah mulut tu adalah sunat..my family buat tu for all the newborns,bg baby rasa first benda2 manis

    Hannah.. yea i think for goverment shud be different.. :)

    nuurill.. yes.. minyak telon, another alternative. mya happy ngn minyak yu yi. hhii

    hanie.. hehehe..ini just guide jer hanie. nak tambah2 sendiri pun ok!

    ReplyDelete

Wedding Bells