Saturday, April 17, 2010

Saat Melahirkan

Dear readers,

Amaran: Every birth is a different story, readers' discretion is advisable.

Hello,

Tergerak hati nak menulis pengalaman bersalinkan anak dara ku yang sulung ini, selagi babak2 itu masih segar dlm ingatan

12April2010
Due date bersalin
Rumah
0200hours

Mata tak boleh lelap, asyik dok fikir kena induce kah aku hari ni? Camne rasanye sakit ke?Atau kena tunggu lagi beberapa hari? Berapa kali dah dok ulang alik ke toilet mlm tu nk kencing..suami kat sebelah dah lama in la la land.

Then suddenly i heard 'pop' sound. Takdela obvious kuat giler, tp tau la something is happening inside.. Tak lama pastu terasa panas je, celah kaki. Ni sah ni waterbag broke, sbb takleh nk control air tu.Tgk kat tilam dah basah..Cepat2 kejut suami, he woke my parents, pastu siap2 gi hospital. Masa tu tgk jam kul 4.30am. Contractions takde lagi. So i relax je la, siap bfast.. Pack last min stuff, posing amek gambar.. Baru gerak

Dah nk dekat smpai kul 6 camtu baru terasa mild contraction, start timing dlm 20 mins apart. Gi kat emergency then terus je kena wheel to labor room.

Masuk labor room, tukar baju spital nurse bagi ubat beron. Igt kan kena mkn, rupanya ubat tu masuk kat lubang bon, dia pam kan supaya dpt kuarkan apa yg patut di keluarkan. Memang iye, tak sampai 5 min, terus gi toilet. Haha.. Berkesan betul. Lepas tu alat CTG utk monitor heartbeat baby and me di pasang.

Masih boleh senyum kambing lg masa ni


Then nurse check bukaan serviks,
" tarik nafas dik.. Sakit sikit ye"
" ni baru 1.5cm, takpe, awak masuk wad dulu k, nnt tunggu doctor sampai"
"ni rasanya ptg dah bersalin dah ni.. Kalau tak kita jumpa lg la mlm ni masa shift saya"
Kata nurse sambil tersenyum manis.

* telan air liur*

0730hours
Suami settlekan urusan admit wad, i kena wheel to wad.. Masa ni contraction dlm 15 mins apart.

Camne rasa contraction? Dia cam rasa cramp masa period, tp mungkin skala kesakitan tu 4-5 kali ganda, lg dekat nk bersalin lg kuat sakitnya. Dia start from belakang, kat area pelvic bone rasa cam ditarik2 n berat urat2 semua pastu baru rasa kat area ari2. Sakitnya tu Tuhan saja yg tau. Masa ni apply breathing tehnique, boleh help to get through it. Kalau boleh jgn jerit sbb boleh drain your energy. Just take deep breath, pastu slow2 hembus. Baca doa2 yg patut..masa ni husband play important part, to be your coach, igtkan how to breath, time the contraction, help to keep calm.

1100hours
Doctor pun sampai nk check, lps the usual BP check, fever check sume tu, dia kuar kan satu alat besi. Bentuknya mcm conductor bus dulu2 clip tiket tu.
"bukak kaki, relax..Yang ni sakit sikit ye, tahan ye, doctor nak bukak jalan"
"tarik nafas panjang2"

Dia masukkan benda tu kat 'VG' pastu buat putaran maut 2,3 kali. Yg ni mmg betul sakit, terasa cam dirobek2, sabar je la.

1500hours
Masa ni still boleh borak2 lg ngn family,sambil tahan contraction.. sambil tu dok fikir dah berapa dilate ni, sure dah 6cm camtu. Doctor kata kalau dah 6cm dah bleh masuk labor room. Oh, meals served as usual. Dont forget to eat, you need energy to push.

Lunch is served





Bila doctor dtg check lg, dia kata baru 4cm. She decided to proceed to labor room sbb takut lama sgt baby nnt infected with germs since waterbag dah lama pecah.

Wah.. Masa ni dah cuak, i tgk my mom's face, dia tgk i.. Dua2 dah start nak emo. Sempat mintak diorg doakan i selamat semuanya. Ok this is it!

1730hours
Labor room

Coming in labor room, i dah set my mind not to take epidural. Kira mentally dah prepared to have the baby as natural as i could. Nurse ada bg pentadine 2 shots at the butt to ease the pain.. Not really ease la, cuma make u feel drowsy n ngntuk sikit.

Me and hubby berjuang dlm labor room lawan contraction, time ni dah about 5mins apart. Baru je habis 1 contraction, nk relax sikit, dtg lagi 1.. Kasi la laughing gas ke mmg x jln.




Around 9pm camtu, i'm soo tired already. Energy level mmg dah tinggal 20% je, dr ada bg drip utk kuatkan lg contraction so boleh bukak cepat lg, now baru 5cm!! Can u imagine lg 5cm to go.. Ni dah dekat 18jam tahan sakit.

Around this time heartbeat baby dah tak stable, i can hear from the machine bila contraction dtg je, her heartbeat slows down.

Dr discuss with me n hubby she's afraid of the risk if continue any longer. I had to be cut open.. C-sect.. I cant push with only 5cm dilation.

2230hours
Nurse siap2 kan i nk masuk operation theater. I kena masukkan tiub kat VG untuk air kencing. Klau masukkan tiub ni kita x sedar pun kencing, sbb air tu terus je mengalir kt packet tu without notice.

Contraction still ada, so bayangkn masa diorg transfer katil tu semua i hv to tahan lg, it was a gruesome time.

Masuk operation theater dr bius kasi 2 shots at my spinal utk proses separuh bius. She explained i am fully awake during operation, i can feel dr touching nudging, but no pain.. Kaki rasa berat je takleh gerak langsung

Masa tu mmg takde lngsung sakit, but i cant see the procedure. Kena tutup ngn kain.. I only can hear sound, the doctors talking n giving instruction.

First thing i rasa diorg potong pakai laser, sbb ada bunyi pastu cam ada bau daging terbakar. Then the dr do their thing, i can feel they tekan2 perut i, agaknya nk tolak baby ke bwh.

And then i hear the awaited sound.. The first time i hear my baby cries.. That is the most wonderful sound i've ever heard. For me i can remember her just "ehek ehek" takde la menangis kuat, ala2 manja je. Nurse dtg tunjuk baby pada i. Dia kata baby girl ya puan.. And showed her ehem2..Hehe..

Wah cam x caya she's in front of me! I kissed her cheeks sambil tu dah berkaca2 mata ni, apa yg doc buat pastu dah x kisah, i can just feel the nudging, nk kuar kn uri kot. Lps jahit2 sume i'm done.. The whole procedure tu about 1 1/2 jam je. Laju jer!

Selesailah proses melahirkan Mya Myiesha. Yang plg best antara semua is part operation kot, sbb x rasa apa pastu laju je. Yelah lps dekat 20 jam thn sakit..

Tp operation ni sakit nya lepas beberapa hari. Nk bgn kena slow, nk duduk nk kencing sume hati2..takleh urut right away..

Mya,
Mommy harap Mya besar nnt baca entri ni, Mya tau camne mommy lahirkan Mya. Mommy really hope u will be anak yg solehah, anak yg mendengar ckp.. Itu je mommy mintak. I love u so much baby!










30 comments:

  1. YA Allah sesungguhnya Allah maha mengetahui ...Azi ..awak sangat kuat semangat demi Mya kan ... i baca ni mcm i terasa juga dan dapat merasai bagaimana rasanya melahirkan baby ... diharap Mya akan menjadi anak yang solehah dan mendengar cakap mommy ...sungguh besar pengorbanan mommy ya Mya ...mengandungkan 9 bulan dan melahirkan ..Azi bila i baca entry ni than i know sungguh besarnya ya pengorbanan ibu kita ... congrats azi u become mommy already happy for you!! teringin nak jumpa Mya nih .. insyaAllah may b someday kan

    ReplyDelete
  2. mak buyung kena operated ke.. daku baru tahu.bb kuar ikut mana pun takpe. sekali pun tidak merubah status sebagai ibu.. ngilu bila baca cerita bersalin ni. selamat berpantang yea. muahh muahh Mya..

    ReplyDelete
  3. omg azi so touching yr story...sebak i baca.. esp the last part :( nanti i pun nak tulis mcm mana saat2 melahirkan my baby nanti.. bln 10.. tak lama lagi.

    btw congrats on the newborn yeah.. sedap nama Mya :)

    ReplyDelete
  4. Azi,very touching ur story :-) i try je byg2kn how its like and mentally take note for my turn nanti. I pun tgh standby gak ni Dr da pesan i may give birth awal sket than 40 weeks. By week 38.. Less than a week from now. Tp ye lah serah pada Allah kan maybe end up cukup gak 40 minggu.
    Mya i doakn be s good girl anak solehah buat mommy and daddy dia k, ameen

    ReplyDelete
  5. yeah.. every childbirth is unique. i'm so proud of u babe! as a mother, i feel u... no matter what, sakit camne pun, kita pasti nak selamatkan our baby dulu kan! alhamdulillah.. dah selamat pun. insya Allah next week or the week after (selagi u dlm pantang), i gi visit u ok darling.. take care now.. kisses to lil'mya! btw, her 2nd name cam nama anak kakak dynas kan? hik. niceee... mwahs!

    ReplyDelete
  6. tak terkata baca pengalaman u azie..i harap i sekuat u nnt.. :) baby Mya sure terharu bila besar nnt baca entry ni..be good ok Mya.

    take care and selamat berpantang!

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah.. u slamat melahirkn Mya.. And Mya pn sehat wal'afiat..

    Ist time i dpt taw detail bout childbirth process nih.. every childbirth is unique. so true! thanx 4 sharing ur own experience..

    take care!~

    ReplyDelete
  8. mcm mnakut kan ...warghh takut nyer nak kawenn

    ReplyDelete
  9. hi mummy! alhamdullilah uve had gone thru all dat n congrats on ur newborn, myiesha yg sgt comellllll. kecik2 dh nampak she is so cantek :D

    apart from being in so much pain, i think the bestest gift Allah gives us is, the pain is cured bila tgk baby sume kan. tcare n enjoy ur confinement babe :)

    ReplyDelete
  10. nyilu perut i...takut pulak...huhu.
    anyways, taniah sis..sedap nma mya .. ;-)

    ReplyDelete
  11. terharu sungguh bila saya menbaca entry nie, sungguh indahnyer..alam yg di cipta oleh Allah.. anyway.. congratulation ...., nama anak akak pown lembut jer dengar, semoga doa akak di makbulkan tuhan.. Amin Ya Rabbal Al-Amin

    ReplyDelete
  12. *hugz azi* fortunately both you and baby is all right. Hari tu dah terdetik that you are going to end with C-section pasal rasa lama sangat you in labour. As long as you and baby all right ... now jaga diri baik2... take high protein diet & drink lots of water ok - so the op site sembuh elok and more breastmilk for orang baru ok..

    ReplyDelete
  13. nak jadi mummy ni mmg byk dugaan n challenge kan..takpe azie,betul ckp u each & every labor sume lain..x boleh nak compare dgn org kan...yg paling penting u n baby selamat & sehat...enjoy ur mommyhood dear...to baby mya, u have a great loving mummy & daddy..jadi anak yg solehah & patuh ok lil one :) take care azie~

    ReplyDelete
  14. MAsyallah..besarnya kuasa tuhan. Serius i takot sebenarnya baca2 ni semua. I ni penakut dengan all stuffs yg berkaitan dgn hosp. Jarum lagilah..fobia gile..nak amik darah akan ambil masa dan mengucap, maca bismillah berkali2.suami kena tenangkan i..inikan bersalin..omg..i takot k baca ur experienced.. nak nanges boleh.. tp masa dah ada on dat time..x fikir psl diri sndiri lagi lah kan...

    azi..nanti mahu jumpa mya..mahuuu...tungggu k..

    ReplyDelete
  15. U're a true warrior, mommy mya!!

    Alhamdulillah Mya and you sihat sejahtera. She's so pretty!!.
    Insya Allah, nanti kitorang pegi jumpa Baby Mya kay.
    Muahs!!

    ReplyDelete
  16. terharu bc pengalaman awak bersalin.lebih kurang sama dgn pengalaman kwn kte jugak.and her name is azie jugak tau.insyallah,next baby maybe ada rezeki bersalin normal =) azie,kte nak pi tgk mya boleh?

    ReplyDelete
  17. Azi tq for sharing!im sooo proud of u babe..congrats on ur bundle of joy..i mcm ngilu baca cerita u...seriously..mula2 takot but at the end of ur story terus rasa x saba nak dpt baby jgk!i tak takot dh sbb i tau everyone will go thru the same thing kan..huhu..lemme know when we can visit u yea

    ReplyDelete
  18. OMG we both have Myieshas!!!!

    Were do u get the name from? Sangat coincidence kan! Tiba-tiba rasa happy gilababs. Hahaha. Bloghopping, tiba-tiba tergerak nak masuk sini &... WHOA! I got the shock of my life!

    Congrats on the birth of Mya Myiesha. Sangat sedap nama dia. Selamat berpantang & welcome to the club! I link u to my blog ye, since our daughters have the same name. This is special! :D

    ReplyDelete
  19. wow what an experience u had here dear. but i think in d end i think its worth d pain when seeing ur baby girl, tucked in ur arms rite. :)

    anywy congrats again n hope she'll grow up as a beautiful n smart ladies juz like her mummy. :)

    ReplyDelete
  20. perjalanan yg sungguh indah kan..

    ReplyDelete
  21. sgt touching..lamanya tahan sakit and berjaya juga at last..happy to hear both selamat and ok.. cuma azi jgn fobia ya lps ni utk bersalin lagi..my aunt smpi 4thn fobia nk besalin csear sbb dok dgr dr n staff sebut mcm2 peralatan and hear mcm2 bunyi..kesian to my aunt because she dont have any chance besalin normal utk kedua2 anak2nya, sbb laluan tak buka langsung..

    eh, nak jumpa mya boleh?? :) announce bila dh boleh visit yeah! :)

    ReplyDelete
  22. azie c-section rupanya. tak pe yg penting mya myiesha selamat di lahirkan. mya sgt comel okeh :)

    ReplyDelete
  23. erkk..part yg u tulis "bau daging terbakar" terus perut i rase semacam....huhuhu

    Hopefully Mya will be a good daughter ok.. :)

    ReplyDelete
  24. Sha.. Yup.. Actually time preggie pun i dah start rasa pengorbanan seorg ibu tu. Mmg appreciate sgt pd mak kita. Lglah time beranak.. Rasa nyesal dulu selalu degil ckp mak. Huhu

    murni.. Iyer.. Baby kuar ikut tingkap.tuh yg dia happy tu.. Xpelah, yg pentingg selamat anakku.

    Dell..insyaAllah semua nya selamat. I doakan u k.bulan 10 dah tak lama dah tu. ;)

    rosey.. Hehe hope this doesnt scare u. Tkpe kalau i boleh buat u pun boleh.. Apa2 nnt update tau!

    Nita.. Owh.. Perasaan indescribable bila 1st time cium baby kan.. Ah awk nk dtg dtg je bila2.. I ada kt umah u sms i k.. ;)

    wardah.. Takpe, think of it as the fruit of labor you'll get by end of the day. Cewah.. Sakit tu temporary.. Hihi

    ReplyDelete
  25. Paw.. Yup.. If lucky u'll hv a much more better experiebce.. Quicker one.. ;)

    farhanna: LOL.. Tp pahala yg kita dpt tu masyaAllah.. Amatlah besar

    ashikin: thx so much dear!

    Zahra: haha walaupun ngilu, tp x rasa pun time tu.. Rasa dia sengal2 tp lepas 2,3 hari..

    Mynote.. Tq.. Amiin semoga doa awak pun dimakbulkan

    eida.. Br je sembg2 psal csect kan.. X sangka i kena. Hehe tq for the advise doc! Saya cuba..

    Dida.. All the best to u dear. Saya menanti khabar gembira dr kamu..

    Anil.. Aww.. Dun worry anil, when the time comes awak automatic will be ready. Mental kena kuat kot. Hehe.. I will support u. Go anil go!!

    ReplyDelete
  26. Nuurill.. Yay.. Oman dtg jumpa Mya. Hari tu dia dlm perut.. Hihi.. Yea, mothers are true warrior sbb bertarung nyawa melahirkan.. Salute to ibu2..

    Fathiyah.. Hah..dt la jumpa mya.. I ada kat umah parents kt shah alam. Sms me k..

    Diah.. Kalau baca pangalaman org mmg ngeri kn. Tp tu lah, apa yg adadi dlm pasti perlu dikuarkan. Hehe. U can do it..! Nnt dtg je umah.. I x gi memana.. ;)

    hannah.. Wah!! Sama.. I dpt myiesha thru internet search. Terus tgk maksud sume terus suka. Hehe kisses to ur myiesha;)

    b2b.. Thanks! Moga doa tu dimakbulkan.. Amiin

    maria.. Ya.. Sungguh indah, setuju!

    Alena.. Uihh.. Tuh lg kesian kan.. I x fobia tp maybe tk some time for 2nd one. Kena family planning .. Hehe dtg la umah i bila2.. Open forvisitors. ;)

    nurul.. Itulah kisahnya.. Nnt buatlah gathering i nk join.. :)

    aini.. Yup.. Pengalaman saya tu.. Hehe thanksanyway!

    ReplyDelete
  27. alamakkk terlepas!!menangis amy baca...alahaii sakitnya ye azi...takpela at least semua dah selamat...anyway..jg mya elok2..

    ReplyDelete
  28. terharu and sedih i bace azie. Terbayang2 mcmmane la i nanti. Setiap org..lain pengalamannya. Tp u mmg sgt kuat dan tabah. Lepas dgr suara mya..ilang semua sakit kan? :)
    alhamdulillah...

    ReplyDelete
  29. lebih kurang cam shu bersalinkan elyas dulu walaupun air ketuban pecah masa kat spital tapi cervic tak buka2, tension giler! contractions makin kuat plus makin hilang tenaga tapi dari pukul 9pg sampai 7mlm 3 cm jer... dah induced + epidural kul 7pm sampai kul 4 pg baru dilated 9cm. skalinya infection pulak... kat sini dia mmg tunggu 10cm baru boleh push.. sbb 9cm kena c-section terus...

    ape pun Alhamdulillah selamat dah mummy and Mya mengharungi detik getir..

    ReplyDelete
  30. Amy.. X pe jgn risau.. I'm sure time u nnt is sweeter than mine.. Hehe bykkan exercise taw, jgn jd cam i malas :p

    hanie.. Ya betul, rasa sakit tetiba cam magic hilang bila tgk baby dpn mata. Nikmat Allah beri.. Hanie take care ye

    shoe.. Uish.. Itula dulu baca je pengalaman shu, x sangka azi pun lebih kurang sama je.. Xpela yg penting experience melahirkn dah rasa, pasni dugaan lain tu apa lah sgt.. Haha

    ReplyDelete

Wedding Bells