Monday, April 26, 2010

My Top 5 Items

Dear readers,

Dah dekat 2 minggu menjaga anak dara ku ini, sikit sebyk dah tau peel dia camne.

Babies at this age ada 3 aktiviti je. Minum susu, tidor, poo poo. Senang kan jadik baby. Hehe

Ni top 5 items yg ku rasa sangat berbaloi2 ku beli untuk memastikan aktiviti2 nya tadi berjalan lancar dan tidak terganggu

1- C-shape pillow



Feeding the baby has never been so easy. Sambil bf leh buat blog, leh mkn malah bergayut di telepon. Kira cam bf handsfree lah, plus boleh reduce sakit pinggang.

2- Bottle strerilizer



Sterilize everything making the bottles germ free. Its expensive, yes.. But for me its a good investment.

3-miracle blanket from mothercare




Patutla dipanggil miracle blanket, really help my baby to sleep. Since Mya ni suka terkejut2, everytime dia terkejut habis terangkat kaki and tangan semua, even tgh tido. So, pakaikan je yg ni, she will sleep for hours! Just make sure air cond is on ;)

4- breastpump




Yea, aku dah start join club mengepam. When Mya's sleeping, this is what i'm doing. Stok the fridge with milk. My choice is medela swing, but i think freestyle lagi best kot. Whatever it is, i think whoever invented the pump is a genius! :p

5- baby tool box



Bila Mya habis je do her business, its time to clean her up. Mmg kena cekap at this area since dia ada timing dia sblm dia start to meragam. I put all the essentials inside the baby box senang nak grab anything i want in 1 place.. Yg penting kena ada cotton wool, baby wipes, minyak angin yu yi, nappy rash cream, bedak, spirit to clean her belly button.

Ni muka Mya tgh poo poo. Kalau dia buat muka ni siap la pampers baru dia..She's a pooping machine i tell you..




Posted using BlogPress from my iPhone

20 comments:

  1. This is informative ;) thanks for sharing the tips Azi. Miracle blanket tu mcm swaddle blanket la kn? I xperasan plak blanket tu d mothercare. Steriliser electronic mesti lg convinient. I ada yg microwaveable type, yet to use but should be ok jz the same. Baby box tu chomel, senang nk organize brg2 baby. I wasnt sure nak beli x sbb xtau it'll be useful x tp ur entry da nmpk mcm berguna. Hehe at the mo i br je beli simple close lid basket biasa plan to stuff baby's toilettries etc( the blue basket in my recent entry tu). Senang gak nk carry around. Pape tips u da experience in d future share w us k!

    ReplyDelete
  2. azie, mana nak dapat baby box itu ye? wah dah start stocking BM ye. teruja plak i. hehe

    ReplyDelete
  3. puan azie, mana nak carik baby toolbox tuh ye? mcm best je..:)

    ReplyDelete
  4. hehe..kelakar pulak dia buatmuka camtu... :)

    ReplyDelete
  5. wahh..sgt membantu. So lepas ni, bolela i kire mane yg patut beli dulu dan yg penting :)
    hehe so cute, bole buat gaya muka gitu ye mya :)

    ReplyDelete
  6. m not yet a mummy but this is helpful. anywy mya is such a darl dear. :)

    ReplyDelete
  7. haah baru nak tanya..mana dpt tool box tu eh..very convenient box tu..senang sket leh bwk ke hulu ke hilir kan..i taknah terpk la plak ek..aiyakk

    ReplyDelete
  8. Rosey.. Yup miracle blanket ot swaddle blanket thats the same.. Org dulu2 pakai kain batik jE nk buat bedung..hehe. Tp yg ni dia pjg sikit and ada pocket, susah nk terbukak. And ur blue box pun i rasa dah ok dah.. Asalkan ada tpt nk letak all in 1 place.. ;)

    Wardah.. Baby box tu i beli kat mother care. But any box shud b fine as long as it cud serve the purpose.. Beli jgn x beli..

    Cik puan miera.. Thanks dear!

    Misha.. Di mothercare puan.. Comelkan.. Baby pun ada tool box.. Hehe

    alena.. Dia mmg mcm2 memek muka. I siap je hp kat tepi nk snap gambar dia. :)

    hanie.. Yaa.. Bolehla tu start berkira2 nk beli apa dulu. Tunggu sale nnt go saje..

    B2b-.. Thnks.. Babies are such adorable creature.

    Mieza.. Di fav outlet saya mothercare.lgpun my mom n me both take care of the baby, senang ada bende ni

    ReplyDelete
  9. hai Azi... congrats! congrats!


    semoga cepat sihat. ohh cute baby Mya, cepat2 besar and jadi gadis cantek ye. :)

    ReplyDelete
  10. comel la muka mya time tgh poo-pooo.. haha..dgn bibir muncung lg.. soooo cute.. geramnyeee

    ReplyDelete
  11. Azie that nursing pillow is really help!! Emir punyer warne biru..memang boleh buat multitasking while breastfeeding the baby!

    ReplyDelete
  12. haaa siap la nanti bila besar sikit, mesti mya nk main toolbox tu. hehe. one by one dia akan keluarkan benda2 tu semua dan masukkan dlm mulut. :)

    ReplyDelete
  13. ari tu baru berkira2 nak beli ke tak c shape pillow tu. lepas baca entry u ni, konfemmm ai terus akan beli! hihi

    TQ for the tips!
    ....and add sum more plissss :p

    ReplyDelete
  14. hahahaha dulu masa dlm hari pun raina kalu pupu meneran mcm gmbr mya tu. kelakar kalu ingat2 balik. tp bila umur raina 3 bulan mcm tu dia dah tak teran2 dah. back to normal. comel je tgk gelagat baby kan

    ReplyDelete
  15. Hai Azie :)
    Congratulation and alhamdulillah to both of you and the baby (and the daddy maybe). Sangat heartwarming to see you are recovering and enjoying the motherhood. Can't wait for my turn!

    This entry is very useful. But I also would like to read your comment on larger purchases, like the beddings, seats, etc. Anyway, is that C-shape pillow the same with bantal leher yg org slalu bawak travel tu? If it's not, then where did you get yours? Where I can get it?

    ReplyDelete
  16. hihihi sangat berguna yea sume nih and the miracle blanket nih memang sesuai nak bedung budak hehehehe ..love the tool box sangat lengkap ..rasa mcm toolbox i masa i buat cake hehehe ...mya sangat comel OMG!!!! pandai action time nak poopoo ...sweetttt!!! hug n kisses for baby Mya

    ReplyDelete
  17. bersungguh2 betul muke mya time poo poo..=)
    soo comellllll..

    ReplyDelete
  18. Idayusuf.. Thx dear conel rupanya, minta2 pekertinya pun comel besar nnt amiin

    cuk puan farah.. Hehe ntah dr sapela menurunnya tu

    mira.. Kan.. Azi mmg suka, at least bleh buat something else while bf

    lea.. Hihi notty si nia ni. Skrg mya still stage ok. Letak satu tpt stay situ jer.. ;)

    xeaa.. Yup, u shud get it.. Try kt babyland ss2, murah dari outlet yg lain..

    Nurul.. Haha raina pun sama eh? Seronok kaji2 baby nye tingkah laku ni. Ada2 aje benda baru

    nadia.. Thx dear ;) about bedding i tak complete lg, since right now she only sleeps in co sleeper or on the bed with us.. Baby cot pun kdg2 je pkai
    yg c shape pillow tu is the bigger version yg letak kt leher tu. U cn find it in most baby shops :)

    sha..thnks aunty sha! Mya tak suka dibedung tp slalu kena paksa ngn mummy. Hehe kisses bck to u! Muah!

    ReplyDelete
  19. Congrts Azi & Hubby on ur newborb baby girl! she's soOo gorgeous & adorable! U take care!~

    Regards, Diana AR ~TTDI

    ReplyDelete

Wedding Bells