Tuesday, March 9, 2010

Post Natal Plan- Berurut, Berpantang & Beyond

Dear readers,

Last weekend me, mama and Sapet sempat menjengah ke pusat rawatan selepas bersalin (post natal fascility) di Puchong. About berurut dan produk2 nya mmg la saya sgt in the dark. Zero knowledge.

So after listening to Kak Ida about the packages they offered, we chose 7 days package. Tukang urut akan datang ke rumah untuk menjalankan tugas. Harga RM100+ per day

TRADITIONAL HOME NURSING
*Herbal Bath for mum
*Baby Bath & Massage
*Post Natal Massage
*Tungku / Heat Therapy
*Bengkung + Tapel
*Herbal Drinks
*Body Fat Screening & Consultations

Produk yang digunakan pulak ialah TANAMERA
Lepas kaji TanaMera ni kat internet, nampak cam convincing la. Tapi hasilnya kena tunggu review I after pantang :)





This is from TanaMera website:

The set is a great post-natal treatment because:»
*Is made from plant-based natural ingredients including the oils »
*Is traditionally and scientifically formulated to help your body recover in a shorter time »
*Is easy to use. Most of the items are packed for single usage for hygiene purposes. »
*Is complete and convenient.

CONTENT
Feminine Herbal Wash
A combination of herbs with anti inflammatory and antibacterial properties to help stitches heal faster

Herbal Bath
A combination of herbs high in essential oil content to help soothe and calm the mind

Tropical Boreh scrub
A blend of herbs with warming properties and grains to help reduce melasma (localized post-partum darkening of the skin)

Cold Press Virgin Coconut Oil
Frequent use of Tanamera virgin coconut oil will help mothers to maintain supple, smooth skin especially around the abdominal area.


Herbal Massage Oil
A century old formulation used in post partum massage

Re-mineralizing Facial Mist
Tone and moisturize facial skin in one simple step even on those busy days

Exotic Ylang-Ylang Body Mist
Relaxes tense muscles, calms and promotes restful sleep

Cotton Abdominal Binder (Bengkung)
The secret method to Asian post natal slimming

Firming Herbal Blend
Tone loose abdominal skin after childbirth and reduce blemishes and dark spots that may appear on the abdominal skin when it contracts

Brown Formulation Scrub Soap
A natural soap made of grains and herbs to reduce occurrence of melasma (localized postpartum darkening of the skin) even before it happens

Now I dah masuk week 35. Rasa tak larat nak bawak perut ni, mmg dah terasa berat, lagi2 baby aktif, rasa senak perut tu biasa lah.

Simptom2 lain yg mula menjelma
* Heartburn- Yang ni macam rasa pedih kat hulu hati- solution: makan kuantiti sikit, tapi kerap
*Angin- Dah mula balik, rasa cam masa mula2 pregnant dulu, asyik sendawa je, pastu makan silap je boleh muntah

Doctor nasihatkan I jangan aktif sgt, sbb baby dah ada tunjuk sign nak kuar, ada mild contraction last week. (Probably just Braxton Hicks contraction) Menakutkan.. Mommy tak ready lagi nak masuk labor room! Tapi hospital bag dah mmg siap2 sedia kat boot kereta, just in case.

Ada a few more things to do before baby arrives. Hopefully sempat la nak gi gathering yang dirancang itu. :)

17 comments:

  1. nurul dulu guna mak bidan cara kampung dan mkn jamu kampung yg kaw2 pahit dan busuk itu. org tua2 kata yg itu plg mujarab tak tahu lah org lain bagaimana. for me mmg ok.

    good luck azie. dah kena get ready jer for ur sweet moment nati. nurul dulu bersalin 37 week. tp before tu pun dh rasa mild contraction yg agak perit juga sakitnya.

    ReplyDelete
  2. saya yg 30 weeks ni pon dah terasa keberatan di perut..hopefully both mummy and baby sihat2 sahaja.. :)

    ReplyDelete
  3. eh brand tanamera ni i first time dgr la kan. i had nona roguy during my confinement dulu. nanti u buat review eh kak. after pantang, that is. hehe.

    and last time, 2 weeks before my due date.. sempat lagi pegi tgk concert anuar zain. haha sungguh tak sedar diri. u take care mommy!

    p/s: can i add u in fb? :)

    ReplyDelete
  4. aziah. nanti u nk bersalin kt KPJ shah alam kan.( i baca entry u sblm ni)..nanti blh tak bt cite psl kpj tu.i plan nk p sana gak.skrg ni baru p klinik panel dl

    ReplyDelete
  5. Hihi. Azi, u kenal Lidya x? Aunty Bee nyer daughter. Dia pun dulu took that service. I heard she said it was good! :)

    X saba dah nak tunggu gf Oman lahir. kekeke

    ReplyDelete
  6. azie, take extra good care now. sian i baca entry yg allergy n accident tu. i mean it could happen to anyone, right? but alhamdulillah you weren't harmed :) anyway keep on writing ye, cuz i do read this blog frequently. and i'm excited to know your bith and post-birth stories. semoga selamat semuanya :)

    ReplyDelete
  7. Wow Azi this is good info! I teringin plak find out nanti with my mum at this place you featurekn in d post. Hope ur doing ok, tc hv much rest k nk prepare for D day. I pun br 32 weeks da rs mcm xlarat semcm je. Hope to cu again!

    ReplyDelete
  8. nurul.. thanks! pasal pahit2 tu my mom ada gak sediakan.. hhehe mmg tak terlepas la tu. wow.. week 37? Uh.. kalau dpt awal sikit best gak kan. kena get ready jer la now :)

    wardah.. kan?? nak berjalan mmg susah sikit la. lg2 kalau berdiri lama. take care ok..

    lea.. i pernah dgr2 camtu je, tak pernah amek port pun dulu2. haha,, ok nnt i kasik review baik punya after pantang. konsert anuar zain? mak aih. agak nye nia besar nnt nak jd singer la ni. i pulak plan nk tgk wayang je, itu je aktiviti yg ada dlm kepala ni. Sila2 la..Add me in FB.. :)

    Ainul.. ok i will do a review on KPJ shah alam in my future entry :)

    Nuurill.. Lidya n Aunty Bee mana eh? alamak tetiba hilang ingatan pulak. Eh.. Baby MM pun tak sabar nk say hi to Aunty Nurill and Oman. asyik dgr nama je masa dlm perut. hehe

    Nadia.. thanks for reading my posts! take care of yourself too! *hugs*

    ReplyDelete
  9. all the best azi! insya allah post n pre delivery berjalan lancar.u mula2 pregnant angin jugak ke..same like me now..takdela muntah selalu tapi kalau perut kosong n berangin asyik nak termuntah aje..huhu..

    ReplyDelete
  10. careful dear..dah nak dekat dah tu jgn aktif sgt eh..kita berdua bakal deliver kat tempat yg sama kan..hehe nanti jgn lupa review pasal KPJ plak!

    ReplyDelete
  11. Sangat suka tgk blog u!!!Nice2!!

    ReplyDelete
  12. azi...pls no..no..even i x sbr nk jumpa anak sedara...tp plislah after gathering...huwaa...nk spend time n have fun dgn u before u bersalin...haha...

    ReplyDelete
  13. Azi!Apa kaba?I nak tanya further la psl postnatal facility center di puchong tu.where and whats the name of the center exactly?i minat nak check out with my mum.tgh2 nak find places gak to do the postnatal treatment.pls update me soon k.thanks!
    can email me at mawar.mohamad2308@gmail.com or text me!

    ReplyDelete
  14. yuna.. aah.. i mmg camtu, tu pasal kena selalu munch. takper la, itu semua dugaan org pregnant, besar pahala nye tu :)

    mieza.. bila u punye checkup slalu? I selalu hari khamis pagi, ntah2 kita doc sama kan ehehe

    HiedAia.. thanks dear!

    anil.. i think boleh lagi ni, bak kata kawan i kepit sikit. heheh

    rosey.. ok i will email u the details k :)

    ReplyDelete
  15. Hi Azi,
    I blog hoped from nuurill's.. just wondering boleh share the details on the postnatal facility centre u mentioned above.. a friend of mine is desperately looking for one.. maybe it would be a good suggestion for her.. you can email me the details at miszy_anne@hotmail.com

    Thanks a bunch and happy berpantang!

    ReplyDelete
  16. trolol my mom asked for kak ida's phone number.if u ada her phone no inbox me at fb "amir.izzat99@yahoo.com" or just search "amir izzat" my profile pic kasut trolol kk ciaoow

    ReplyDelete
  17. Salam dear...

    Love to read ue blog... akak bump into ur blog ni sebab mencari tukang urut masa dalam pantang... hope u can email me the detail of that Kak Ida that u mention.. my email rosilawati.wahid@gmail.com

    Thank you...

    ReplyDelete

Wedding Bells