Monday, January 25, 2010

Persediaan menyambut orang baru

Dear readers,

You know, to raise a child nowadays a lot of things needs to be taken into consideration .Before baby even arrive, byk barang2 baby yang nak kena sediakan. For instance (yang penting) baby cot, stroller, infant car seat, breastpumps, bottle strelizer, etc

Ada la sedikit tips dari yours truly dalam membeli barang2 baby ni. Ni pun diperturunkan dari kawan2. :)

Baby stroller- Kalau dapat beli yang 2 in 1: Infant car seat+ stroller lebih baik. Not only can save money, kalau baby tido, boleh transfer into the car / to the stroller without waking her up. On average harga ialah RM1000.My choice would be MaxiCosry, Pegprego and Vesta by Mothercare. :)

Baby cot- Sekarang ni macam2 ada. Ada yang prefer wooden cot. Lebih sturdy and secure, and will last for years. Ada yang jenis travel cot,like what my SIL bought for us- Graco (Thanks Kak Miezza ). It is 3 in 1: Baby cot + Playpen + changing table(yang boleh attach/detach) Love it! Average price RM700.

OK, on clothing, I am really into colourful, playful designs like those sold in mothercare. Now agak gila kan baby rompers. But Pejot did advise me to buy a few yg button at the front. Sebab senang sikit kan. And of course, beli a few yang size besar sikit, maybe for 3-6 months baby because babies grow real fast.

Look at these mittens and booties. The brown 'shoes' not really shoes tau, its socks tapi berbentuk kasut. My Mom bought it because its irresistable, katanya la..ehehe.. And i bought socks yang ada toys tu.. Encouraging baby to grab and touch their feet, juga stimulate the mind with colourful objects.



My baby's collection. :)


AND.. alhamdulillah, last week we picked up our new ride. :) Family car, besar sikit la dari Suzuki Swift tu. Boleh la nak muat kan stroller, baby seat, barang2 baby yg lain,barang2 mommy lagi hehe.

Kat dealer's place, before we picked up the car!



Bagi can la i posing kan, suami i je yg nk amek gambar mak buyung ni. hehe
On other note, I'm thinking of making another set of bunga pahar, proly kaler gold + hitam. But this is a project lepas bersalin nanti kot. Ada perancangan tapi tak tau kaler apa lagi. If you have other ideas let me know.
Ciao Miao

21 comments:

  1. Oman nak rasa naek keta baru auntie and uncle!! :)

    ReplyDelete
  2. hehe bestnya dapat keta baruuuuuu!!
    mesti best giler tengok baju2 baby kan??hehehe tapi baby cepat besar..rasa sedih plak tengok ank buah punya baju yg dah tak muat..wakakaka...gud luck azi!

    bunga pahar untuk apa yer?aqiqah ke?
    if aqiqah carik color yg sweet...

    ReplyDelete
  3. comelnyee baju babyyy...
    mesti tak sabar nak sambut baby kan..
    hee~ i pun tak sabar nak dapat anak buah..

    ReplyDelete
  4. owhhhh seronoknyer tgk barang2 baby dia heheh.. bila date due ..

    ReplyDelete
  5. socks yg ada toys tu sama nagn maira diperturunkan kat kimi pastu turunkan lagi kat adik2. hahaha.. comelnya anda mak buyung n sgt jeolous tgk perut itu..

    ReplyDelete
  6. momma.. oman, jom2 naik ngn auntie..boleh try car seat MM. hehe Nuurill, apa awak buat kul 1 pagi tak tido. webcam ngn oman ke?

    amy.. bunga pahar tu for weddings, ada org request kaler lain, maybe nak consider that la :)

    Qah.. tulah.. ada lagi 10 weeks plus minus. cepat jer rasa masa berlalu. hehe

    My's.. my due date 12th April. How far along are you?

    ReplyDelete
  7. murni.. eh.. jealous? wah, ini dah ada tanda2 dpt no 3 ni. haha

    ReplyDelete
  8. Stroller with car seats tue, like mine..mcm tak affordable jer beli.. yes, its true.. klu baby tido dlm tue then u just angkat baby kan.. but the car seats boleh pakai dlm 3-4mths jer.. bila baby dah besar, dah tak muat...not a good bargain for me even i dah beli.. haha.. (dulu i pun ecited mcm u.. haha.. terus beli Pliko P3..)

    ReplyDelete
  9. wow!!kreta baru lah..bila nak bawa km semua jln² ni..:p wat a nice collection of baby cloths...sempoi ja...i like da brown shoes as well so cute ja....

    ReplyDelete
  10. Azie, bestnye tgk preparation azie,u can buy leggings too,byk design cute2...kalau ikutkan mmg x lame lagilah EDD azie kan...mine would be in May..tgh prepare jugak :)

    ReplyDelete
  11. Mrs Amie.. Betul juga kan, once baby dah outgrow the infant car seat need to replace new one. Takpelah, nnt hand me down je la car seat tu :)

    Noorjan.. nnt kami singgah penang, kami habaq noo. hehehe baju2 baby tu kalau nmpk yg berkenan mmg beli je. tu yg takleh singgah shopping mall hehe

    dida.. yes.. legging i dah beli, tp baru satu je. nnt nk check out lain2 yg cute. I nyer EDD 12th april. Makin hampir.. seram.. hhihi

    ReplyDelete
  12. sangatlah comel ..wah keta baru tue ...bestnyerr ..dan baju2 baby tue so cute!!!! mcm tak caya lak ..i baca blog u nih dr u nak kawin sampai la u nak jadi mom to be ..take care okay ...

    ReplyDelete
  13. Waa...baby stroller 2 in 1..bess..tp btollah..baby cpt besar..but its ok bleh smpan utk adik dia pula kan..

    Brg2 baby tu comel..saya pon mcm lorat..jln2 ngn my bff..paksa dia beli baju baby pdhl dia bru 8 mnggu pregnant...hahaha...kereta baru...weee...tumpg naik nanti

    ReplyDelete
  14. hi mummy-to-be...sebagai persediaan menyambut org baru, boleh la come and visit our little shop http://pinkdanbiru.blogspot.com see ya!

    ReplyDelete
  15. owahhhh jarak ngan my's beberapa hari je 2 heheh ...

    ReplyDelete
  16. ur entry buat i makin tak sabar nak gi membeli brg baby
    nak melengkapkan brg2 keperluan dia

    ReplyDelete
  17. Sha.. cepat jer kan. a lot of things happening in a very short time period. short ke? hhehhe.. kita je kot rasa masa ni laju. :) tunggu turn u pulak..

    anil.. wah tumpang excited kat kwn awak.. yuyu and hafifi kan? takper, dah sampai seru tu awak join skali la. mesti chomel anil berperut.. hehe

    pink dan biru.. sure will

    my's.. ok.. take care, keep updating me ya!

    dayu.. go je dayu. saya menyokong anda! hehe. i agak u baby girl la. :p

    ReplyDelete
  18. ahh comel :)
    wow wee, kete baru..nice! ;) persediaanyg sgt bagus utk kehadiran baby kan hehe

    ReplyDelete
  19. Hai Azie :) i'm new to be leaving a comment on your post, but I've been reading your blog for quite a time.

    I'm interested about both the stroller and baby cot u've mentioned in this particular post. If it's possible, as in not interrupting your privacy etc., can we have a peek at them. Maybe you can show us how the `gadgets' work from being a stroller to a car seat, from a baby cot to a playpen n changing table. I'm looking for multipurpose item too so it's more worthy money-wise ;)

    ReplyDelete
  20. hanie.. yes..upgrade sikit dari segi space agak selesa la.. :)

    nadia.. OK.. that would not be a problem.. next time i'm back at my mom's house, i'll make sure to take some photos to demonstrate.
    Tp might be in a few weekends time. How far along are u?

    ReplyDelete
  21. Thanks darl. I'm in my 5th month already :) but haven't bought anything yet except clothing and shoes - for myself ;p Thanks for your response.

    ReplyDelete

Wedding Bells