Tuesday, January 5, 2010

DSLR for beginners

Dear readers,

Sudah tiba masanya untuk shopping DSLR. Memang sudah lama niat di hati untuk memiliki satu tapi ada byk komitmen yang perlu diselesaikan dulu. Jadi sekaranglah masa yg sesuai to grab one.


Sebagai seorang rookie/amateur, saya sedar siapa diri ini. Kalau sembang pasal lense range ka, ISO ka, mmg nganga je la. Jadi, saya cuma mahukan camera yang mempunyai ciri2 berikut
  • Beginner level
  • Not too bulky
  • User friendly and easy handling
  • 10 megapixel and above

Setelah baca kat forum2 dan laman sembang, I can safely conclude that these are the camera models that I'll be eyeing for.

Nikon D3000




Memang ramai la kawan2 yang recommend Nikon as compared to other brands. Agak allured to buy a Nikon camera and plus this model has a guide mode which is perfect for a newbie like me :) Harga around 2k plus accessories and lense.

Canon 450D




The reason why I like this model because of the price obviously. Since Canon no longer will produce this type, the price drops for almost 1k. It will be around RM2k plus accessories and lense. It has no video features, which is fine since I already have my Sony handycam to do the job.
Quality wise, both are equally the same I guess. I'm not really brand bias, it depends on how to handle the camera, so kena la test drive dulu kan.. tp suami pula mmg bias kat Canon. Jadik, better kalau kami pergi kedai camera dan pegang2, godek2 dulu camera2 ni bg puas hati.

OK, untuk tidak menjadikan entry kali ini terlalu geek, ni pulak gambar model pegang camera.

11 comments:

  1. hye owner..
    im ur silent reader since u nk married dlu act..
    hehe...
    i sokong if u nk amek nikon d3000 cuz mmg sesuai utk beginner like us..
    i pon bkn pro jgk..tp suke amek gmbr..haha..
    n camera xde la besar sgt kn..juz nice..
    ok la,juz my 10cent opinion..
    =)

    ReplyDelete
  2. Azi !! i sokong D3000 pasal nad pun pakai yg itu...hehehe

    ReplyDelete
  3. hello hello pn nariko...sorry lah lama x leave apa2 comments...hehe cool gadget...i pun dh fall in love ngan model ni..cuma now tgh susah payah kumpulkan duit utk dptkannya..i dh pernah test drive model ni time camera exhibition..mmg lite, user friendly, n cool smart...so dptkannya ya...heheh:)

    ReplyDelete
  4. cam menarik kan...
    One of the things aku nk beli for this year 2010..

    ReplyDelete
  5. im using Sony A230.. mmg cun la picca dia.. sesuai utk beginners... tp Nikon ngan Canon pon boley thn.. tp ongkosnya xde nk beli..hehe

    ReplyDelete
  6. hee teringat mase 1st time nak godek DSLR ni. Sampai brape bulan baru nak paham, ISO tu ape, shutterspeed tu mcmmane nak control kan dgn ISO. Mmg payah utk org like me heuhue. Betul setuju, cari yg userfriendly, handy dan yg penting hasilnya tak mengecewakan ;). Kalau tanya hanie, mmg go for Nikon lah kan hehe ;)

    ReplyDelete
  7. fatt.nazz.. hey there! yea.. model cenggini mmg seswai utk beginner kan. i suka!

    hajar.. Nikon baby! eh naper nak tutup blog babe?

    Nadd.. wah.. so far apa komen? any complaints?

    noorjan.. hi babe! long time no see.. ;) err.. tp yg u mention tu which model ? :S

    Nor.. put in my to buy list also! haha.. jom shopping.. kedai kat midvalley aku dah usha.

    Lady DYla.. thanks for the suggestion! i dah pakai Sony for handycam. ni nak try either nikon/canon

    hanie..haa.. tu slow2 kena belajar. I pun br terkial2 baca forum. nnt kena tanya sifu hanie la kan.. hehe

    ReplyDelete
  8. waa..almost everybody suggested to get a nikon.tp i rasa canon pun ok (pergh! puji comp sendri). huhu =)

    ReplyDelete
  9. lieza.. canon pun ok jugak. both camera produce good quality, depends on the user la kan? ehhehe

    ReplyDelete
  10. confirm aa canon....sophie pun canon..armi pun canon...peah pun canon....

    ReplyDelete

Wedding Bells