Thursday, August 27, 2009

Kejadian yang menimpa

Dear readers,

Memang kurasakan series of unfortunate events lah. Sejak kahwin macam2 penyakit hinggap ke atas diriku. First lepas honeymoon, kena sakit tekak smpai takde suara. Puas la kena usik ngn org2 opis. Cis.. padahal diriku terdedah dengan persekitaran pantai yg menyebabkan batuk dan sakit tekak melanda.

Kemudian, adik ku pula terkena demam panas lepas balik Perhentian. Mujurla bukan H1N1, lepas berawat ni Klinik Mediviron Sri Petaling (highly recommended sbb doktor yg comel dan skema..hehe) dia dah OK.

Seminggu dua sudah, muntah2 melanda diri. Sehinggakan minum air putih pun boleh muntah balik. Sampai terasa menggigil badan menahan kelaparan. Lantas ke klinik dan doktor memberikan ubat tahan muntah.

Yang paling baru, kulitku pula ditumbuhi biji2. Mula2 igt kan kena chicken pox.. Nauzubillah, dengan keadaan ku berbadan dua ni sangatlah berbahaya kalau terkena chicken pox. Ataupun demam denggi.. biasalah dlm fikiran ku pikir the worst case scenario. Rupanya disebabkan bersentuhan dengan meja atau sofa yang kotor. Meja mamak barangkali. Habis siku ku ditumbuhi biji2 an dan sekarang merebak ke tangan dan kaki. Bila masa pulak jadi sensitif kulit ni, sebelum ni tough jer.

Doktor bg ubat sapu dan telan, patutnya kena cucuk kat bon, tapi sbb pregger adalah tidak digalakkan steroid yg melampau. Hopefully I will recover soon.

Sekarang ni berjenis2 ubat kena makan hari hari

1) Asid folik untuk perkembangan sel bayi
2) Ubat tahan muntah sebelum makan
3) Ubat gatal kulit siang dan malam

Boleh dikira berapa byk medical claim suamiku untuk bulan ni (Termasuklah medical checkup for baby). Sure HR pelik, apalah sakit bini dia ni, berbondong2 haa claim.

Setakat ni, mmg tak pernah masak for berbuka atau sahur, sebabnya tak tahan bau2 tumis ni. Kesian gak la laki aku mengidam masakan isteri. tapi bukan salah saya bang.. ini hormon pembawakan budak. mcm2 pantang.. tp harap2 tak lama lah. Nak merasa mkn sedap2..

p/s: kenapa ya, akhir2 ni byk sgt angin dalam badan? asyik sendawa angin memanjang.. kena pergi berurut ke apa ni.

p/s/s: tahniah sasha!! so..happy for the news.. yay.. my baby ada kawan sebaya sepermainan..!

Friday, August 21, 2009

My little miracle: 6 weeks

Dear readers,


Facts from babycenter.com- I subscribed their newsletter as advised by mommaholic :)



How your baby's growing:This week's major developments: The nose, mouth, and ears that you'll spend so much time kissing in eight months are beginning to take shape.


If you could see into your uterus, you'd find an oversize head and dark spots where your baby's eyes and nostrils are starting to form. His emerging ears are marked by small depressions on the sides of the head, and his arms and legs by protruding buds.


His heart is beating about 100 to 160 times a minute — almost twice as fast as yours — and blood is beginning to course through his body. His intestines are developing, and the bud of tissue that will give rise to his lungs has appeared. His pituitary gland is forming, as are the rest of his brain, muscles, and bones. Right now, your baby is a quarter of an inch long, about the size of a lentil bean.

Source wikipedia: Lentil bean: Kacang Dal


Ya Tuhan, besar sungguh kekuasaan Mu. Kau tiupkan roh dan jasad ke dalam rahim ku, dan kau memberikan ku nikmat untuk merasai proses keagungan ciptaan Mu. Aku berdoa Ya Allah, semoga kandungan ku sihat dan cukup sifatnya. Jadikan lah dia insan yang kamil dan anak yang soleh. Amin

Tips dari MakCik Yang: Surah Maryam untuk mudahkan proses bersalin. Surah Yusof untuk baby yang hensem/cantik. Insya-Allah

Selamat berpuasa semua :)

Wednesday, August 19, 2009

mimpi yang aneh

Dear readers,


I dreamt about a girl 2 nights in a row. She was my bestfriend in highschool and my jogging buddy in uni... and she died of a car accident 5 years ago.


Mimpi pertama

We were back in our teenage days, we were roomates but in a very unfamiliar place. Hostel yang tersergam indah di tepi laut. Betul2 tepi laut. Dalam kepalaku kept wondering why she's here.. she's supposed to be dead..but at the same time I was enjoying her company.


Ada beberapa familiar faces in the hostel, but it was a creepy night. Balqis, as i remembered her was a chatterbox dan sangat terkenal dengan gelak ketawa yang menggegarkan alam. We talked all night and catch up with each other. She seemed to look out for me, and reminding me not to go to a path nearby.


"Ko jangan ikut situ, ko nampak tu, ada hantu Tok Guru tgh tunggu"


True enough, i saw a white figure stood still, as if waiting for somebody to scare them away.


Mimpi kedua

Its a familiar place, we were back in our highschool. We were walking together to the dining hall. It must be Friday, sbb hari Jumaat adalah hari ditunggu2 sepanjang minggu sbb ada nasi ayam paling sedap. A lot of people queueing.


Tiba2 makcik DM ku adalah ELLEN DEGENERES (Tak tau kenapa muncul watak ellen dlm cerita ini. Mungkin sbb mlm tadi tgk vid clip eminem ada dia) She's all smiles sambil menyenduk makanan.


I dunno how, but i got the strength to ask Balqis this question


"Bal, kenapa ko ada kat sini, ko kan patut dah meninggal"


and she replied, " Lepas korg tgk mayat aku kat hospital hari tu, HANS ISAAC ada datang (aku pun tak tau kenapa tetiba hans isaac pun ada dlm citer ni, padahal bukannya peminat pun) dia kata, kesian budak ni, pastu buat CPR kat aku, aku terus terjaga. Right after that i live with my parents"

and then i woke up, kejut hubby pastu cerita kisah mimpiku. Dia gelakkan je.. pastu sambung tido..ciss..

maybe i miss this girl, we used to be so close until the tragic accident that took her life and also her boyfriend's life (my schoolmate jua). She was so protective terhadapku. Kalau dulu bulan puasa je, weekend sure tido rumah nenek dia kat Kuala Nerang. Ada sekali kitorg balik malam, sebab penat sangat dua dua tertido dlam bas, sampai terlepas rumah nenek dia. Bayangkan 2 girls jalan kaki in the middle of the night, kawasan kampung takde lampu jalan sume. Scary dowh..That was one of our misadventures.Tapi dah lama jugak dia tak dtg dlm mimpiku..

Pagi tadi sesudah solat subuh, aku menghadiahkan doa untuknya. Semoga kau tenang di sana wahai sahabatku...Al-Fatihah

Sunday, August 16, 2009

The day we found out about a miracle

Dear readers,

Current situation

Entah mengapa mood nak berfacebook dan berblog agak suram akhir2 ni.. In fact a lot of things happened quite differently nowadays.

1) Tak suka masak dan makan masakan sendiri

2) Nausea bukan sahaja di pagi hari tapi sepanjang hari

3) Tiba2 jadi sgt sensitif terhadap bau terutama perfume

4) Sudden urge to pee in the middle of the night

Rewind 2 weeks ago

The day i found out i was pregnant was about 2 weeks ago, when i was late for 1 week. That night i felt so out of place, tetiba rasa sejuk semacam kakiku, tp badan panas, and it kept me up all night. Yang peliknya, tanda2 mau period sudah ada, seperti cramp di perut. Jadi tidaklah ku pikirkan sgt..

The next day, atas nasihat rakan2 baikku, aku turun ke mid valley dan beli pregnancy test kit. Dengan pantas, result menunjukkan 2 lines which confirms my pregnancy! OMG! masa tu the first thing that came across my mind was.. I'm going to be a mommy!

First person i called, of course la suami tercinta. He was over the moon.. We both love kids so much, and sangat bersyukur diberikan peluang ini di awal perkahwinan. Well, before i left for home, i bought another pregnancy test just to double confirm, and the result still the same. :)

Anyway, we went for checkup twice already, and i can safely say I'm preggie, and the foetus is just 5-6 weeks. It is still soo tiny and fragile, I cried when i first saw it in the ultrasound. I just can't belief it's really happening. Right now si dia only measure 6mm in my womb..

Keadaan badan ku pun mula berubah, i got this little tiny lump on my tummy. Breasts getting tender and tingling sensation come and go. Senang keletihan dan kuat tidor. Tapi, nasibbaik la hubby sangat supportive, he did the cooking part and cleaning the house termasuk laundry. Saya cuma membantu sikit2 je..Aww.. isn't he a sweetheart? Tang cooking tu, he tried his best, but me being so picky with the food takleh nak habis pun satu pinggan.

I'm really thankful for this miracle, dan berdoa banyak2 supaya this pregnancy will be a healthy one and a safe one.Yea, i know probably this is too early but like most parents, I want the best for my little one inside me.

Pray for us yea.. :)

Thursday, August 13, 2009

Our new dining table and carpet

Dear readers,

Early this week, we bought dining table for the house. Mula2 nak yang rectangular table for six tapi bila dah terpandang this set, why not beli bulat (which hubby prefer). Never thought of getting round table but it can suit for 6 people. Kerusinya ada touch of designer style which i really love. Yang penting nya, its stable and sturdy, of course quality kena bagus walaupun not from top brand.

Lepas tu terus je beli alas pinggan kat Casa Impian. They got nice designs like this leaf set, and the coaster. Mula la berangan nak buat setting table ala2 candle light dinner.. haha.. nantilah kumpul duit beli vase yang besar gabak tu.



And we took the time to hunt for carpet. Susah jugak nak pilih since our living room got a little bit of everything in sense of the elements, but kena berani experiment with colours. :) we opt for Earthy tone, yang boleh compliment the red sofa, black and white curtain and coffee table.



The house feels almost complete.. tinggal nak gantung2 gambar. Tonight mom akan amik our 16R wedding picture and the story board + videos. Can't wait to see them!

Monday, August 10, 2009

Kebetulan yang baik - What a small world!

Dear readers,
Warning: Pardon the poor quality pictures... time for a new DSLR perhaps? :p
Coincidence 1:
I think it was 2 weeks ago, when we attended a friend's (read Tokya) engagement ceremony, not knowing yang tunangannya itu adalah rakan blogger. When Fafa came out of the room, I barely recognize her underneath the make up, but she was pretty nonetheless. Bila diorg start citer she studied medic kat Indon and nama manjanya Fafa, it just hit me..hey, I know this girl!
Wow..what a small world! :)

Coincidence 2:

Masa deliver bunga pahar kat dewan Diah, suddenly hubby tegur 1 guy,

"Wei.. lama tak jumpa, kenduri sedara ko ke?"
"Tak ah.. Aku la yang kawen"

Cheh rupa nya laki si Diah.. they used to study together kat UTP. Dan consequence of that ada la pulak jumpa kawan2 suamiku kat dewan mlm tu..
Wow.. what a small world! :)

Anyways, we arrived at Diah's reception a bit late.. sampai sama ngan pengantin. As expected bride was soo gojas, dress la paling meletop. Love everything about the dress, gal..

Pengantin with pengapits
Notice the gigantor chair? It really pops up, nice! Reminds me of my gigantor chair ,, wish i cud keep em.. ahaks..


Ini the lovely Puan Hanie, mungkin sedang bergosip dengan suami sambil ehem.. berbangga duduk di tempat blogger? ;) Love the door gift R&D

Me and Amy, her Atim was a funny guy, selalu layan lawak suami ku. Amy pun tukang gelak sama. Nice meeting u gal..


Pose sweet sambil tu tak sabar nk start makan

We got a snap masa diorg makan.. :)


Candid picture.. cam paparazi tak? Diah, kamu kelihatan seperti aktres dalam sinetron. Cantik banget! Congrats and welcome to a new chapter of your life!

Anil and Sab pun ada tp tak sempat nk snap gambar nya.. Anil, penat2 pun awak still nampak comel as usual.. Sab, nice meeting you, and your story about the makeup experience is really an eye opener.
Hope we can meet again soon.. :)

Friday, August 7, 2009

Tanda mata untuk tetamu

Dear readers,
Agak terkejut juga, bila one of my customer, zarina (selamat pengantin
baru, zaren!) mentioned that my tetris glass was in kugee's website.

oh yea.. one of the gifts was the cute tetris glass, tp nama ku di eja
salah di entri itu.. chet.. hehe

dan kami juga try relive the cartoon, only the final one, should have pose
for more.. tak sempat la pulak




Ok kedudukan pun salah.. uhuhu..

And these cute candles are for the VIPS and sedara mara yang banyak tolong

Rose candle

Carriage candle


For the kids was this lollipop,


Anyway kat hubby's side, ada cotton candy for the kids.. isy, cam best je, nyesal tak rembat satu

Uyah menikmati cotton candy nya
And i know a lot of gifts now available for choose... my favs are in ole ole manis. They got pretty cool stuff!

Tuesday, August 4, 2009

Bekas cincin for rent

Dear readers,

I have these 2 babies up for rent. Please click picture for larger image..
Details?
Please leave your email in the comment box




Gambar kedua hanya bekas cincin ye, without bantal dan bekas hantaran :)