Friday, July 31, 2009

The best pictures (so far)

Dear readers,

Yay.. 2 days ago got a call from munzir.. our pictures are ready! Dengan pantas drive to shah alam after work and go get em.. yang siap sticky album, and also penyerahan 3 keping DVD(3500+ gambar) dan gambar family 7 keping yg dibesarkan (complimentary from them, thanks guys) next week or 2, storyboards ngn video siap.. :)

I gotta choose 1 picture untuk dibesarkan ke size 16R, maybe I'll choose one of these..


















gambar bertandang mmg agak posy.. hari ketiga, kami berdua try to outshine masing2 haha.. suamiku dah pandai posing!

Thursday, July 30, 2009

Bertandang ke rumah saudara mara

Dear readers,

Altiviti wajib newlyweds dalam family kami: Bertandang ke rumah saudara mara. Mama kata seboleh2 nya dlm lingkungan sebulan dua lepas kahwin kena melakukan ritual ini.. sbb masih panas lagi..

2 minggu lepas kami telah menjayakan aktiviti ini dengan jayanya. 7 rumah dalam masa satu hari, hebat bukan?


Pagi2 dah bertolak ke Sitiawan, terus ke rumah Opah Yah untuk lunch. Opah Yah yang memang terkenal dengan sifat suka memasak, terus saja mempelawa kami ke meja dimana lebih 8 lauk telah tersedia. Memang kecuq ayaq liuq, beb. Ikan patin masak tempoyak, ikan jelawat bakar, ayam goreng, sambal belacan special berulam jantung, pucuk paku masak lemak siap ada dessert puding lagi. Sangat terharu dengan layanan mereka..terharu2 pun belasah gak smpai tambah berpinggan2 ya, org2 tua mmg excited kalau dpt visitors lagi2 yg jarang2 balik kampung ni. Silakan kamu yang baru berkahwin untuk melawat mereka, pasti mereka akan igt sampai bila2


Seterusnya ke rumah nenek saudara dan mak saudara yg lain, mereka menyediakan minum petang seperti cucur durian dan teh o panas yang sanat panas


Sampai station terakhir, rumah mak andak di ipoh, sudah sampai masa dinner. Walaupun masa tu perut dah senak, tapi bila lihat lauk2 yg terhidang, laju je sua pinggan hehe. total!!


Menu di rumah mak andak-
gulai tempoyak ikan patin, sambal tumis sotong, kailan , ikan bawal goreng, rbus paku merawan, sambal tempoyak, sambal menia, dan petai....


Dessert- bubur jagung, kuih muih dan air kopi


Bersama tuan rumah yg excited- thank u mak andak! kami pun excited..

Dan beberapa biji durian menjadi santapan kami sebelum pulang.. dan ada juga hadiah special dari mak andak, sepasang kain batik pink dan pelikat. Wow! pink.. i like.. first time ada kain batik sendiri, aduh lama betul tak pakai kain batik, time sekolah dulu ye lah, berkemban untuk mandi di kolah..

Cuba bayangkan ukur lilit perut kami masa dalam kereta ketika pulang ke KL..

oh yaa.. gambar dari official photographer dah dapat! akan diupload nanti.... excited!!!

Monday, July 27, 2009

Gift Wrapping Project for VIP Gift also great as Table deco

How to Do This Project

(I got this from Bellenza)

Bahan-bahan: a sheet of sinamay atau jerami (yang kaler hijau tu), a sheet of wrapping tissue (yang kaler kuning tu.. love the colour contrast!), wooden beads, glue dots or a glue gun, raffia strings (atau ribbon), ruler, and scissors.
Bahan-bahan boleh di tukar ikut selera masing2. Suggestions: organza silk for
classy look. Love the sinamay sheet tho.. ruffled wrapping tissue gave an edgy
look. Sesuai dijadikan VIP gift dan sebagai table deco. 2 in 1. :)
Cara- cara:


Hints:

1) For a summer wedding theme, we chose apple green sinamay and golden yellow wrapping tissue. But you can select colors to match your own wedding motif.

2) The size of the sinamay and tissue paper will vary depending on the item you plan to wrap. So, be sure to measure each accordingly.
Step 1- Assemble the material

Step 2 – Cut your sinamay sheet at least 4 inches larger all around than your sheet of wrapping tissue. Lay them flat, with the tissue underneath the sinamay. Then, center the gift item on top. If it’s in a box, position it in a diagonal fashion (here, we used a clear acetate box for demo purposes). Take the four corners of the sinamay and tissue paper, and gather them above the gift item to form a “ruffle”.

Step 3 – As you can see, the sinamay extends beyond the tissue, since we purposely cut it larger. This creates a stylish two-toned ruffle for your package. Tie the present shut with the raffia strings, and attach the wooden beads at random around the package using glue dots or a glue gun. For a fun finishing touch, cut out a pretty leaf-shaped tag and personalize it!
Step 4 – Before being presented to your bridal attendants, these lovely
gifts double as part of the party d├ęcor. See how perfectly they complement
the
table display? How’s that for something fabulous in just four easy steps!

Friday, July 24, 2009

We're still in HONEYMOON mood

Dear readers,

Setelah berpenat lelah menghadapi majlis 3 hari 3 malam, diriku dah asyik terpikir keindahan pulau, terbayang pasir putih tepi pantai dan ombak saling berkejaran (que lagu Amelina)... it's honeymoon, baby!

The sad thing is, we cancelled our Krabi trip,(awww... but there's always next time, kan syg koh?) and resort to Pangkor Island. I think few of the bloggers also went here for honeymoon. (Hanie and Amy-Wan rite?)

We stayed at Pangkor Island Beach Resort for 3 days 2 nights. Such a lovely place I must say! Recommended for honeymooners seeking tranquility and beautiful beach. Rated # 3 in the island, they have their own private beach for guests, with own jetty and ferry.(number one of course la pangkor laut resort which is waaaay beyond our budget)


Kat jeti lumut, this is the farthest i have been to, kira 1st timer la ke Pangkor. Check in the bags kat jeti Lumut ni, their staff took care of our luggage from here and hantar terus sampai ke bilik. No hassle.. :)


Skip gambar2 kat atas feri yg mana gambar2 ku sume rambut menggerbang cam mak lampir. Arrived at the jetty after half an hour journey, the coaster fetched us, terus sampai resort. Ini gambar kat Aryani Spa, on the way to our room


This is our villa, which is just like 20 steps away from the beach. Sangat best sebab we're the only guest staying in the villa area. Other guests are families mat salehs and arabs they stayed at Garden view and Ocean view. Only couples allowed to stay at the villa

Suasana dalam villa. Maaf, habit saya mmg suka pelesah katil bila sampai kat bilik, hehe

The chill out corner

The shower place, my fav! kat luar bathroom ni, rasa cam mandi hujan je with the big shower head

Kolam mandi yang boleh muat 3 org
Aktiviti pertama, change to our beachwear dan terus terjun laut!

Selanjutnya, malam hari kami beraktiviti memancing di jeti, saya hanya excited 20 min yg pertama... dan akhirnya, hampa...ikan sardin pun tak dpt

Aktiviti bermain pool di lobi. Ini suami saya nak tunjuk skil je ni. Saya lagi hebat, skil bermain pool sambil ber facebook.


Keesokannya, bersiap sedia untuk snorkeling. Ini self timer diatas tiang je, kami takde tripod seperti Anil T_T
Aksi melompat ni mmg wajib lah kan. hehe

AKtiviti fish feeeding sambil snorkeling, ikan2 paling lapar kayak piranha.

Ada juga video saya dikejar ikan besar lebih kurang seberat 4kilo semasa di dalam air. Ini terjadi sebab suami saya membaling roti di depan muka saya sambil gelak jahat. Cis! Ayam betul!
Selepas itu snorkeling di sebelah pulau kecil itu untuk melihat coral. Ada yg cantik tetapi tidakla secantik coral di redang atau perhentian.

Selepas island tour dan singgah pekan pangkor kami pulang ke resort.
Seterusnya aktiviti foot massage open air. Kami tertidur seketika sambil kaki diurut manja oleh masseur.


Yes, people.. i did this on my honeymoon. First time ever, paragliding. Tak terkata2 bila berada di atas melihat keindahan lautan dari sisi yang lain
Suasana di waktu malam.. ada satu mlm terblackout sbb suami saya try jadi mcgyver la pulak dlm bilik tu. Salah cucuk plug.. Then the staff came to help, laju je dtg bila call. Maybe sbb tak byk guest because its weekdays.


Hari terakhir kami, buffet breakfast sebelum pulang.Food mmg superb, lots of choices and variety.
Entri ini untuk Diah yg sedang survey tpt honeymoon nya. Hopefully gambar2 ni will give u some idea. If you ask me, I'm pretty satisfied with their service, food and environment yg privacy. Tapi nak tgk batu karang yg cantik better gi pantai timur la..Still, its a good place for short local honeymoon.. ;)

Tuesday, July 21, 2009

Bunga pahar for rent!

Dear readers,

Since I receive a lot of feedback and people interested with my bunga pahar, I decided to rent it away! So, any of you good people interested in having it on your wedding, please leave your email on the comment box below for quotation.




*updated 15/11* new face lift for bunga pahar: added accessories and also new fake telur.

Bunga pahar ni berkonsep kristal dan idea original dari my mom and aunty siti.
The bunga pahar (ada sepasang) just for show only, sebab telur tu dummy. So kalau nk bagi telur for org merenjis, what i did was, put the real telur separately in a basket.

Please send email for enquiries: aziriahhazrin@yahoo.com

Saturday, July 18, 2009

Teratak kami: Savanna Condominium Bukit Jalil

Dear readers,

A day after bertandang, I packed my bags and moved to our new crib (wah..crib la sgt) My mom siap sedih2 sebab I almost moved the whole wardrobe.. "Macam tak nak balik sini je lagi" she said. Sengih2 je aku sambil menjawab "Ala, ma.. bukan jauh sgt pun, nnt kalau boring2, malas masak J balik la sini". Dengan mengangkut hadiah kawen nyer, 2 kereta full to move my stuff.
Petang tu, br je selesai unloading our stuff br nak rehat2, i got a call from Mom "J, ada kat rumah ke? mama ada kat area bukit jalil ni.. " Tergelak kitorg, tak sampai sehari!


Tadaa.. this is where we currently live. Its a condo located right across the road from Stadium Bukit Jalil. Soo convenient, the location is just 10 mins away from my office, The Gardens, midvalley. Using MEX hiway, I can avoid toll and jam. Hurrah!


The first 4 storeys are parking lots. Yang best nya 1 unit condo dia bagi 3 parking spaces. My sister Amy, is living with us, since dekat ngn UPM, baguslah duduk ngn kitorg, daripada sewa kat luar. She got 1 more sem to go. Senang sikit, tlg I buat kerja rumah and laundry.. ehehe


Awrite, the gym. Berbekalkan pemandangan padang golf, sangat nyaman untuk bersenam namun saya malas, amy rajin lah.. sebab ada byk Korean hunk menggunakan fasiliti ini di pagi hari. Sambil menyelam minum air lah tu.


The condo is overlooking Berjaya golf course. Dan juga Arena Green apartment, di mana Leo menyewa.


Pemandangan dari living room kami, swimming pool di mana byk aksi2 menarik dpt dipertonton setiap hari. Ini sudah menjadi aktiviti masa senggang kami bertiga. Ada juga kemudahan sauna disediakan.


Untuk beriadah, ada gelanggang tenis, badminton dan basketball. Juga spot untuk ber BBQ. Setakat ni pernah main badminton je. tapi tak best sgt la sbb open.


Selamat datang ke teratak kami. Home Sweet Home! Our first house.. really mean a lot to both of us.Maaf ya, kami baru berpindah, dining table pun takde lagi. Slow2 nak furnish together.. this is the best part.. I love home deco!


The living room.. my favourite part of the house. Baru je ada sofa set and also TV set. Carpet pun takde lagi. yg tuh just for temporary, pinjam mama punya. Ini la dia tpt tgk dvd, main wii, tpt makn jugak. Curtain i pilih supaya sama dengan corak bantal. Sheer organza fabrik.


Semasa blog ni di tulis, kami sedang layan MU lawan Msia. Walaupun kedengaran sorak dari stadium yg membuat hati suamiku terbakar sbb tak dpt tiket, namun nothing beats the comfy of your own living room. Hajar,Kept,Helena and Zack dropped by earlier to have lunch with us. I cooked Nasi Morocco and steam boat. (Steamboat set from ayah lang and family. TQ so much!) kira the first few friends yg dtg to our house. I'm so excited to be the host. Tp..sorry la rumah tak lengkap lagi! Notice the lamp? Hadiah from hubby's colleagues. Brilliant... sangat sesuai letak kat living room!


Our bedroom. Lampu kuning, saya suka.. create a romantic ambience.. :) Tp tak de apa2 lagi, yg necessities je dulu. The stand lamp pulak hadiah from my cousin, lop. Love it!


The wardrobe, sliding door sharing with hubby..but couldn't accomodate my vast collection of clothes and handbag. Buat masa ni, separuh kat rumah mama, nnt la bila2 tambah lagi satu wardrobe k syg.. hehe


The kitchen.. Ok.. right now belum ada stove.. so challenging bayangkan I cook our meals only using rice cooker and also steam function. Tp macam2 leh masak.. Setakat ni alhamdulillah, semuanya OK, suami pun suka je whatever I cooked.

Living as a wife totally different dari zaman bujang. I have to wake up early, siapkan breakfast.. do laundry. Takde bibik nak buat semua tu. Balik keje, gosok baju suami, lipat baju.. masak lagi. But I love being a wife. Experience to take care of the family, making decisions.. buying groceries (plg best! beli sayur,ikan dan kitchen stuff) Walaupun aku kepenatan, but its so rewarding bila suamiku sentiasa happy dan dia juga tlg buat kerja2 rumah (harap2 berkekalan la camni.. jgn awal2 kawen je ye sygku)

Wednesday, July 15, 2009

Majlis Bertandang: 5 July 2009, Dewan MBSA Shah Alam

Dear readers,

Majlis bertandang diadakan sehari selepas bersanding.. bayangkan keletihan buat majlis 3 hari berturut2.. tapi tak mengapa, kami bersemangat.

Ada cerita disebalik baju ni.. Sebenarnya this is the 4th baju. Baju 1st songket kaler kuning diraja, siap dah bayar deposit Rm200 tapi bila fikir2 balik, songketnya songket tabur, me and hubby more on the songket penuh punya style. and cutting dia kebaya kota bharu, not really digging that. So burn la Rm200 tu.

Carik kedai lain, pilih warna kuning gak.. tp 2 weeks before, bridal house tu gantung la pulak baju kaler ni. Gold and black. I absolutely fall in love, terus tukar. Tp bila lg 5 hari nak majlis, tuan punya butik kata "sorryla, baju tu takleh dikecikkan to your size, kena buat baru" OMG, rasa nak pengsan..I was so worried, but he promised he will take care of it, beli kain baru yg sama kaler pastu siapkan dlm masa 3 hari. Thank God, he managed to pull it off. Baju sampai kat rumah a day before the majlis. Yang best sbb I got the dress in my size, bayar extra sikit la sbb baju baru.


With Hanim my cousin, the makeup pun ok kan masa ni. Kejap je akak tu buat, i think an hour or so dah siap.


The bride is ready to go. Bring it on, day 3!



A snap shot before entering our ride.. driver is my brother si kaki racing. Tp dia tension sbb kena bawak slow, biasa lah konvoi.


Pelamin singgahsana. Pengapit is my sister Amy..


Acara bersuapan manja2. Kali ni mmg makan kaw2, sbb nyesal tak mkn betul2 smlm.. Sodap tau makanan kat meja pengantin.


The cake yang absolutely gorgeous.. It cost a bomb because semuanya betul.


A snap with mommaholic and little man. baju awak cantek ok.. walaupun pasang siap!


Yes, the groom sings..selamba je amik mic nyanyi 1 song..with band from Nogori.. inpromptu je ni.. lagu2 dalam dialek nogori..suamiku lepas gian lama tak karok la tu. Aku hanya mampu buat muka sweet kat tepi. Igt nak jadi background singer or main benda kaching2 tu.. tp tak lepas!


With Subang friends... thank you for coming guys! muah! Satu je, tangga nak naik ke pelamin steep giler. Gayat!

Dress: Bridal PKNS
Makeup: Linda (Freelance)
Pelamin: Astana Karya

Pictures credit to: Hanim, Amy, Liyana&Tifi, Bud, Fhaten