Friday, June 26, 2009

Let's Talk About Inspiration

Dear readers,

I love getting inspired.

I guess there's a lot of neat stuff around you..when there is something i really fancy, I'll try to find something similar. At least tak sama sebijik, ada bayang2 sikit tu ok la.
For instance, this is what I adore, from Isetan's deco. The hanging flower balls. A great idea for my home deco. Walaupun tak sebesar gabak kat Isetan tu.


And this is what I found while scouting around Plaza Alam Sentral. The dress design, is so elegant, sesuai untuk design baju nikah atau malam berinai. Lantas ku tunjuk kepada taylor ku. Dan inilah hasilnya. Baju malam berinaiku



This is what i found from the net, soft organza with ribbons and beads for gift favour. I didn't get the exact look (sadly) tapi jadiklah.. gift favours for those who attend the nikah ceremony.




I got a wonderful surprise parcel (takdela surprise sgt, alena aka butterflyinframe dah bgtau awal2 hehe) yesterday. I got my wedding gift wish list!
Sangat terharu rasa cam nak nangis.. hehe.. The bedsheet is pretty! Akan jadi alas katil baru kita nnt.. tak sabar! thanks a lot alena.. I'll return the favour time u kawen nnt tau. :)

Byk lagi yang tak siap, tp sedang berusaha untuk menyiapkan. Esok sedara2 akan datang menolong, terima kasih tak terhingga. Saya tak menang tangan!

Wednesday, June 24, 2009

My Hantaran For Him

Dear readers,

Dah hantar the hantarans ke rumah belakang. Bunga dip pun dah siap aunty tu buat together with the basket. I requested for cherry blossom dip flowers. I love how she decorate my hantaran. Can't wait for the final product. :)

These are all the hantaran for him, cuma belum ada sejadah+tasbih, cookies and cake.









Yang ni pulak saja2 try, this is gonna be gift for nikah. About 60 tasbih in a pouch..Pouch buat sendiri je dari lebihan kain organza and also lebihan ribbons and batu2 kaca for perhiasan.




I promise myself to go to sleep no later than 1am starting from today dan juga minum air putih byk2.

These are the 2 things i always forgot. Makan kari kepala ikan byk sgt kot, ataupun minum air semut

Tuesday, June 23, 2009

The last days of my singlehood

Dear readers,

Macam tak percaya, lagi 10 hari je lagi title Cik akan bertukar ke Puan.
Macam tak percaya jugak, rupa-rupanya makin dekat nak kawen lagi banyak discover keje yg kena buat.
Macam tak percaya lagi, lepas ni dah tak tinggal sebumbung dengan mama dan ayah tersayang :"( ....... thinking of this, makes me sad.. afraid i can't control my emotion masa nikah nanti lalu menangis teresak2. Please, don't let that happen.

Kad kahwin dah selesai dipost kepada kawan2. A million thanks to Zana, she made my life easier with 1 email. Kawan2 Jenan yg nk kawen pasni boleh mintak saya email ni. Kalau sesiapa yg nak request kad, masih lagi boleh berbuat demikian.. sila pm saya.

Baju bertandang saya byk masalah. Masuk kali ni dah 3 kali tukar. I really love the last choice tp bila fitting, the dress can't fit me because tak boleh nak alter to my size :"( that sux big time..It was black and gold songket penuh, sgt bold and jarang org pilih but love it the first time i saw it on the mannequin. Mak andam promise me to sew a new one with the same exact pattern and colour. Yay!

The goodies arrived last weekend. Alhamdulillah. Tp problem nyer.. As much as I love the paper bag because of the simpicity and cost saving, but i must admit byk keje.. nak lekat sticker, punch hole, isi glass, ikat riben.. for 1800 pieces! Nasib baik dah mula awal2, and cousins helped me a lot..so right now just nak isi glass dan ikat riben je.

Cadar pengantin dah beli tapi aku yg genius ni nak pandai2 tampal diamonds and beadings kat quilt supaya naik seri sket. Not too much, but just a few blings here and there.Haa.. tambah lagi satu keje, padan muka.

This is how I spent the last days of my singlehood. I will surely miss the fun, the stressfulness, the anxiety on preparing for my own wedding. :)

p/s: Selamat pengantin baru puan anil, semoga berbahagia lah kamu bersama suami tersayang ye..

Friday, June 19, 2009

VIP Guest Gift

Dear readers,


VIP gift dah sampai last weekend. Tgk kat website pastu beli pakai online transaction je. mula2 doubtful jugak la takut kena con. Yelah, benda2 online ni kita tak sure, kalau nak menipu tu mmg boleh sangat. Tapi alhamdulillah, puas ati.. walaupun agak pricy, tp compared to other vendors, (compare 3 vendor je, :p) ni boleh kira cheap juga la.

Dia sekali dengan packaging, ribbon and tag. Mula2 ingat besar sgt la, coz dlm gambar dah di zoom, tp bila sampai alahai, comel nya. Yang ni akan letak kat atas meja VIP double up jadi hiasan meja.





Last weekend also hari keluarga di rumah saya. Cousins, aunties and uncles came down to help with the preparation. Sgt2 happy sebab byk barang dah settle, dan tugasan untuk kenduri dah diagih2kan. Malam nya pula ada sesi bertarung karoke sampai kul 4 pagi. Cis.. tersasar beauty sleep aku. But we all had fun nonetheless! Thanks so much, i heart my family!


And also, wedding favour ku schedule to arrive tomorrow night. Hopefully semuanya OK.. Insya-Allah, tak sabar !

Wednesday, June 17, 2009

Akad Nikah di Masjid Shah Alam dan solat sunat nikah

Dear readers,


Sumber gambar : sini

Lebih kurang lagi 2 minggu lagi majlis nikah akan berlangsung. My nikah will be a day earlier than bersanding, means Jumaat, 3hb July. Sebenarnya byk pro and cons buat nikah asing dengan sanding. Pro is can save money for sure, sekali harung je, makan pun tak yah buat byk kali. Makeup lagi.. Cons in the sense kena rush sikit la, and melaram baju nikah pun kejap jer.

Anyway, my family planned on having it after solat jumaat lebih kurang jam 3 ptg di Masjid besar Shah Alam. Selepas jamuan ringan akan diadakan pula outdoor shoot, InsyaAllah di sekitar masjid @ tasik Shah Alam. Kemudian malam pula akan ada malam berinai besar.

Sekadar berkongsi, kalau ada bakal pengantin yang nak bernikah di Masjid besar Shah Alam, berikut adalah peraturan2 khas akad nikah

  1. Dilarang bersanding

  2. Dilarang membawa hantaran

  3. Pengantin perempuan hendaklah memakai tudung yang lengkap dan sempurna. Yang keluar jambul2 tak boleh yer

  4. Jemputan wanita juga hendaklah memakai tudung yang lengakap dan sempurna (menutup aurat)
Sewa bilik akad nikah: RM200


Sewa dewan makan: Rm300

Kepada pesangan pengantin terutama lelaki, adalah di haruskan solat sunat selepas selesai mengangkat akad nikah. Hey, encik tunang, pls take note ye. mama dah ingatkan awal2 dah..

Sumber wikipedia: Solat sunat Nikah adalah salah satu solat sunat dan boleh dilakukan sebelum dan selepas upacara nikah.

Solat sunat sebelum nikah ini dilakukan sebelum majlis akad nikah.bilangan rakaatnya ialah 2 rakaat.


Cara untuk mengerjakannya ialah:
berniat dengan lafaz niatnya:

Usolli sunnatal ‘ursi rak’ataini lillahi Ta’ala.AllahuAkbar”

rakaat pertama:
Membaca surah Al-Faatihah dan surah Al-Kafiruun

rakaat kedua:
Membaca surah Al-Faatihah dan surah Al-Ikhlas

Solat sunat selepad nikah ini boleh dikerjakan bagi pasangan yang baru selesai diakad nikahkan dan kedua-duanya disunatkan untuk mendirikan solat sunat ini, terutamanya lelaki.

Bilangan rakaatnya ialah 2 rakaat, dan bolehlah diikuti dengan sujud syukur.

Cara untuk mengerjakannya ialah:
berniat dengan lafaz niatnya:

“Usolli sunnata ba’dan nikahi rak’ataini lillahi Ta’ala”Allahu Akbar”“
sahaja aku solat sunat sesudah nikah dua rakaat kerana Allah Ta’ala”

Rakaat pertama:
Membaca surah Al-Faatihah dan surah Al-Kafiruun

Rakaat kedua
Membaca surah Al-Faatihah dan surah Al-Ikhlas

Selepas selesai, baru la molek pergi kepada isteri baru, cium tangan ke cium dahi ke, tukar mas kahwin. Mesti mama saya approve

Sunday, June 14, 2009

The Cooking Part

Dear readers,

Ini adalah entri memasak pertamaku.

Saya masih lagi belajar resipi2 baru untuk menyiapkan diri setelah bergelar isteri kepada tunang tercinta. Supaya suami makin sayang, they say.. the path to a man's heart is through his stomach. Nasibku baik kerana tunang saya bukan la seorg yg cerewet dalam bab makanan. Apa2 yang aku masak, (walaupun jarang) mesti dia suka sambil tambah berpinggan2. Memang confuse, adakah itu phsycology untuk memotivasikan ku supaya rajin memasak? Whatever it is, that works for me. :)
These are some of my favourite dishes to cook, easy and tasty pada lidah ku

Dish 1: Ayam masak sos tiram
Sangat simple, dari kaedah cuba jaya.. masak pun kejap je cuma bab goreng ayam tu lama sikit.

Dish 2: Butter prawn
Lauk biasa dan favourite family ku. Cuma takde daun kari untuk menaikkan aroma butter prawn ni.

Dish 3: Sambal belacan
Which is my favourite. Saya sangat hantu makan makanan pedas especially sambal belacan, kalau kurang pedas tu kurang kick.

Entri2 memasak ni akan bertambah selepas kawen kot, kalau suami tak sakit perut malam tu, kira boleh la post kat sini.

Friday, June 12, 2009

Henna.. Inai.. Mehendi..

Dear readers,



Gambar hiasan inai di atas candle

Dah confirm booking untuk inai. Tapi takde buat kat tpt yg famous2 or fancy2 pun, just dekat indian bridal shop in PJ. Dia dah tunjuk buku design dia, tu diaaa.. rambang mata ceq.. dah tandakan mana yg berkenan, design dia separuh tangan, means not full. Takut nnt nmpk serabut..
I'm gonna share a few tips i got from the aunty on how to make the inai colour stay and how to get a beautiful colour. But she did mention it depends on the blood. Meaning lain2 org2 lain2 colour akan timbul.

1. Make sure to drink a lot of water at least 2 weeks before applying inai. This is to keep the skin moist and easy to apply the inai

2. Make sure to take a bath first before applying inai

3. Get ready with a small water spray containing lime and sugar. After finish applying inai, every 5 mins or when the inai feels dry, spray the water to the inai. Repeat this for 5-6 hours.

4. After 5-6 hours, scrape off the inai dan lumurkan a few drop of minyak cap kapak to the inai. Minyak cap kapak ni ada satu bahan yang buatkan inai ni stay colour dia.
I haven't tried these tips yet dan tak tau camne result nyer. But if you do try it, please let me know how it works. !

Thursday, June 11, 2009

The Malam Ayam - direalisasikan!

Dear readers,

So, last week I had my hen party organized by BFF sophie. Eventhough invites has been sent out, but not many gals turn up. Quite dissapointed as I would love to share the experience with close friends. Nevertheless, we had amazing time learning something new, pole dancing!

Pictures taken from Sophie's camera.



The Squad- akibat terlupa bawak workout clothes, terpaksa dance with my costume- the red devil bride to be



The pose- Semua struggle untuk masuk frame.


The move- One of the tricks we learnt. Lihat sophie yg pantas detect camera

The hen- Everybody pose with 'the hen' handmade by my sis Amy and also oversized flower


Goodies for participants including: lollipop, kacip fatimah, oversized flower, shawl, fake eyelashes, the hen, and name tags with stage name


Photoshoot time- Masa beraksi bersama costume masing2


Posing istimewa- I have to thank you Sophie for making this happen. Really appreciate it babe, mmg ko patut buat part time organize hen party, dpt income lebih.
Bertukar watak- Since tak bawa baju extra, pakai balik baju pergi kenduri b4 going to the class.



And thanks to Amy, yang susah2 buat the bride to be sash, and 'the hen' and also sgt sporting join geng2 kakaknya ini.
Also thanks untuk Farah, Sasha, Eliz, Eza, Liyana and Nany yg walaupun join last minute, thank you so much for making this memorable to me..
Kalau ada masa kelak, saya nak cuci gambar ni semua dan buat scrap book, lekat kan skali all the goodies.
Ada juga ura-ura seseorg yang nak buat bachelor party untuk tunang saya. Seperti yg saya katakan... Don't even think about it!

Wednesday, June 10, 2009

My Official Wedding Invitation

Dear readers,

Here it goes...My wedding E-Invitation, done by my talented cousin Hanim.( Baru je tadi siap, semangat betul aku upload) I just love her work. Puts a smile on my face.. :) thanks so much sis! muah

So to friends +blogger friends who would like to come for the wedding, I'll send a copy of the invitation card, please leave your address at the comment box below.







Tuesday, June 9, 2009

Persembahan Khas

Dear readers,

Selain daripada the usual band or karaoke untuk acara hiburan, I'm thinking of other types of entertainment for the guests.

Calon 1: Pencak Silat



Sumber gambar dari pesonastudio.blogspot
Kemungkinan besar akan buat silat pengantin, sebab ayah ku sgt peminat no1, siap tak miss keluaran seni bela diri tiap2 bulan. hehe.. tp nak 2 org je yg perform.. import khas dari Banting.
Calon 2: Tarian piring



Sumber wikipedia: Tarian Piring (Minangkabau: Tari Piriang) merupakan sebuah seni tarian milik orang Minangkabau yang berasal dari Sumatra Barat. Ia merupakan salah satu seni tarian Minangkabau yang masih diamalkan penduduk Negeri Sembilan keturunan Minangkabau.

Tarian ini memiliki gerakan yang menyerupai gerakan para petani semasa bercucuk tanam, membuat kerja menuai dan sebagainya. Tarian ini juga melambangkan rasa gembira dan syukur dengan hasil tanaman mereka. Tarian ini merupakan tarian gerak cepat dengan para penari memegang piring di tapak tangan mereka, diiringi dengan lagu yang dimainkan oleh talempong dan saluang.
Kadangkala, piring-piring itu akan dilontar ke udara atau pun dihempas ke tanah dan dipijak oleh penari-penari tersebut. Bagi menambah unsur-unsur estetika , magis dan kejutan dalam tarian ini, penari lelaki dan perempuan akan memijak piring-piring pecah tanpa rasa takut dan tidak pula luka. Penonton tentu akan berasa ngeri apabila kaca-kaca pecah dan tajam itu dipijak sambil menarik.

Yang last tu cam horror jer....

Calon 3: Tarian poco-poco
Zu, tak salah aku ko pun buat poco2 time wedding ko kan?
"Balenggang pata-pata, Ngana pe goyang pica-pica,Ngana pe bodi poco-poco.." yang pasti aku tau ada sorg pasti seronok dengan idea poco-poco masa wedding ku ini.
Nah silakan belajar tarian poco-poco dgn gaya inggeris

Monday, June 8, 2009

Edisi Baju

Dear readers,

Hujung minggu yang sangat memenatkan. Attended weddings, went to the bridal house (tukar baju bertandang last minit sbb baru perasan ada baju baru yg cantek) my bachelorette party (This i gotta do a special entry.. it was so much fun), sesat2 kat UK heights cari rumah Tok Mior, survey langsir..

Kepenatan semua terhapus bila my baju2 arrive home dari Ipoh. Dengan pantas menggayakan baju, nasib baik badan tak mengembang, all the baju fit well..


Yang kiri skali si baju nikah, kaler cream.. agak jarang org pakai cream tp saya suka. Organza satin type (i think) with lace. Dibikin kebaya panjang dan berkolar cekak musang (entah betul ke tak, aku main sebut je) Pemberian bakal suami semasa bertunang dulu.

Yang tengah si baju malam berinai. Soft chiffon beli kat Gulati's. Buat kurung moden with grip dkt tgn. I love how the taylor design the baju, sweet and simple. Both baju nikah dan malam berinai buat kat Shan-Lyn.

Yang kanan sekali, si baju bersanding at my side. Lace from Bandung, dan jahit pun di Bandung. Dlm masa 2 hari dah siap. Kaler white silver, dibikin kebaya Indo. Sebenarnya ada detik hitam baju ni, tp malas nak cerita. I personalize the dress by adding pink satin ribbon at the waist

.
Perincian di tangan.

Yang ni pula si kasut nikah yang beli dekat Charles & Keith. Memang agak shiny2 but i fell in love at first sight. Yang penting selesa dan makes my legs look longer. :p

Thursday, June 4, 2009

My First Wedding Present



I got my first wedding present yesterday.. all the way from Australia!

"The Modern Girl's Guide to Motherhood"

Thanks to Cik Habibah.. *hugs*

Love it.. came with the book cover and a special note. I just can't contain myself from reading it.. heehhee .. Great book! With lots of tips, the do's and don'ts on buying,what to expect, how to prepare a nursery, symptoms when your baby is sick,baby blues.. etc..

OK..i promise not to go beyond chapter 1. :p

It makes me ponder for a while, I realize it's not easy to have a child, let alone raise a family. The responsibilities.. the challenges on being a wife, mother and a career woman at the same time. I want the best for my kids, that's for sure. Am I ready for this? Physically.. yes. Mentally and emationally.. I'm not sure.. Maybe, I need time and space to adjust myself with the title "Puan" sebelum menyandang title "Ibu". Whatever it is, kalau ketentuan Tuhan nak mengurniakan rezeki tu cepat, saya redha. hehe.

Lagi sebulan sebelum kenduri, emosi masih stabil.. preparation giat dijalankan, dan seperti biasa hujung minggu pasti penuh dengan aktiviti.

TGIF!

Tuesday, June 2, 2009

My Bachelorette Party Plan

Dear readers,

Now I'm in the midst of planning for my bachelorette party, suppose to be on this Sunday starting at 2 pm.
We're gonna have a pole dancing lesson!


With the help of my bff Sophie, all has been taken care of including booking the venue, time and participants. It's gonna be a crash course/workshop learning basic tricks and movement of pole dancing. Dah dapat green light from tunangku, setelah di explain there will be no guys, just us girls and it's not gonna be a wild one, he said ok lah, i anta and amik u nnt. hehe

Lola from vivavertical has agreed to be our tutor for about 2 hours and we're getting about 15+ girls for the workshop. Just in case any of you are interested in joining my bachelorette party, just let me know. Per person is RM40 and details are as below:
Date: 7 June 09 (Sunday)
Time: 2pm (TBC)
Place: Bangsar or Hartamas(TBC)
FAQ about pole dancing which i get from their website:
1- I have never done this kind of dance before, can I still join?

Viva: If you have no medical conditions (health, heart, injuries and surgeries) and are between the age of 16-69, yes of course you can join - regardless of your background. If you are over the age of 69, a consultation with your local GP is advised before embarking on physical activities. Viva Vertical Pole Dancing classes comprises of total body conditioning, meaning it is designed to teach you dance skills and improve fitness levels even if you have not danced or even been to a gym before.

2 - I am not slim, can I still pole dance?

Viva: You dont need to be fit to pole dance, you pole dance to be fit. Short answer: Yes.

3 - What is the difference between FitPole and ExoticPole?

Viva: See Class Descriptions or Click on link.

4 - For fresh new beginners, which (FitPole or ExoticPole) should I join?

Viva: We recommend ExoticPole to first get yourself familiarised with the dance pole.

5 - How do I sign up for this?

Viva: If you reside in Malaysia contact LOLA via SMS +60162096997 to book and confirm your slot. If you call and it reverts to voicemail please leave an SMS with your name and query. We normally are teaching classes, therefore are unable to answer the phone.

6 - What do I wear?

Viva: Short sleeve exercise tops, above the knee exercise shorts. The tighter fitting the material the easier it is to move around the pole with. Please DO NOT use lotion or oils on your skin the night before or day of your class as wheny ou sweat the lotion and oil will interfere with your grip on the pole.

7 - What are the fees like?

Viva: Rates vary depending on city. I will list down KL beginner rates here, for other cities please email info@vivavertical.com and we will give you a more relevant breakdown.

KL BEGINNER RATES: RM50 (per session), RM160 (4week course), RM300 (8week course)

8 - Can pole dancing help me loose weight?

Viva: With a consistent balanced nutrition and exercise program (Viva Vertical Pole Dancing Classes 3-5 sessions per week), yes it is possible to reach your fitness goals.