Sunday, November 8, 2009

Rojak, Rojak

Dear readers,


Gambar2 percutian Langkawi, pulau yang penuh dengan sumpahan. Adakah kerana org Langkawi ni nakal2 belako? Di sebalik sumpahan2 dan cerita2 yg kami dengar, actually Langkawi is a very enchanting island. Byk benda yang perlu dibuat dan perlu di lihat (Things-to-do and to-see)


Kami naik cable car yang sumpah steep giler. Dengan kecondongan 30-45 darjah dan mendaki ketinggian 710m dari paras laut, mmg tahan nafas jelah sepanjang perjalanan. Tapi keadaan agak misty (berkabus) sbb selepas hujan, jadi pemandangan agak terganggu. Namun demikian, perasaan berkabus tu macam berada di negara seberang laut (oversea)

Ini lah hasil pendakian kami, untuk ke jambatan tergantung. Nak naik jambatan ni kena buat hiking dlm 20 min kot turun naik tangga. Si mak buyung ni slow and steady je panjat tangga sambil berdoa semoga tiada sesiapa menyumpah ku kerana lambat bergerak.


Singgah juga ke Petronas Quay (Sebutan Ki) tiada apa2 boleh dibuat di sini, cuma byk yatch parking. Dikhabarkan juga, Datuk Azhar Mansor memulakan ekspidisi merentas lautan di sini. (Dari sumber yang tak boleh dipercayai: couple yg bersama vacation dengan kami)



Sempat juga singgah di Pulau Payar untuk snorkeling. but not much coral to see despite the name "Coral Island". Byk coral yg dah mati, namun Abg2 divers menyatakan perlu membayar RM25 seorang untuk ke tempat yg coral nye lebih cantik. Tk mengapa, kami cukup terhibur dengan fish feeding sambil membaling roti ke arah pasangan vacation kami supaya ikan kecil bergigi tajam datang menyerang mereka.

Dan itu ialah Ikan jerung jinak yang sempat bermanja2 dengan manusia disekeliling




Inilah adalah ikan jerung tadi yang tidak bernasib baik menjadi santapan kami. Kidding.. ni ikan kerapu masak Teow Cheow. Enak dilihat, enak lagi di makan. Yumm




Tiger prawn masak special dengan sos Orkid Ria (nama restoren tu). Memang lazat di makan begitu sahaja.



Ini Chilli Crab dengan tangan ketam sebesar penumbuk. Terbaik dimakan jika kulit ketam dikupas suami.



Ini pula hasil selepas dinner di Laman Ria. Anak dalam perut ku melompat keriangan mendapat seafood.


Aktiviti seterusnya, bercengkerama di pantai belakang hotel sambil layan lagu beach disco dan mengira bintang2.. Aww.. aren't they the sweetest couple?



kami juga singgah di air terjun temurun berketinggian 200m. My husband can't resist the temptation to bathe in the cold freezing water. Tapi hanya selepas 15 min dia mengalah dengan kesejukan yang menggigit tulang. Ini pun kena panjat gak tp tak byk steps, saya cuma celup2 kaki jer.

Dan kami meninggalkan pulau langkawi dengan kenangan2 manis. Untuk review yang lebih mengancam and more pictures, click blog sophie.




Oh yer, kami juga singgah di Kuala Sepetang untuk mee udang yang famous. Gamble jer, tak tau jalan pun sama seperti Diah. Tak sangka kita berfikiran sama ye Diah.. huhu.. Dengan berpandukan navigasi dari trusted GPS Acad. Kami sampai ke Warung Mak Jah. Harga Mee Udang yang sangat murah bagi ku untuk udang2 yang sebesar gini. Sedap pulak tu.
And we also singgah Penang untuk makan2 lagi, I can't help it but to upload this video. Org Penang maybe dah biasa kot ngn Rojak Man Gurney Drive ni, tapi ni first time i mkn kat sini, and was entertained by him.


video

Mungkin anak dalam perut ni yang psycho mak dia nak gi vacation ni. Dan ya.. saya mengidam bukan makanan tetapi berjalan2!

14 comments:

  1. salam!!wah bestnya gi jln²...mee udang banjir pun ada...x pernah try lagi..rojak man mmg glamour kat penang...we all klu gi mkn mesti selalu dok betui² depan gerai dia...sbnya nk tgk dia ngan aksi dia...hahaha...nanti singgah lah kat penang lagi...mana tau leh jumpa saya ni...

    ReplyDelete
  2. azie, entri ini sgt membnu, sebab saya dan keluarga akan ke langkawi this weekend. Yey! ;) teruja sgt nak pegi sana..mmg byk bende dah berubahkan? and yes, akan menghunting coklat byk2 dan bebaloi2 :D

    ReplyDelete
  3. noorjan.. ok no hal, pas ni kita berjumpa di gerai rojak man.. hehe

    hanie.. oh i'm sure you'll love it. i pun dah lama tak ke langkawi, zaman kanak2 ribena dulu la. u sewa kereta la, best. bleh ronda2, kitorg tak amik package pun, free and easy ikut internet guide. :)

    ReplyDelete
  4. wah wah
    berjalan sakan ekkk
    ni kira ngidam jejalan + makan neh
    ekekekke

    ReplyDelete
  5. eee...comel nyeee ur baby bumpp!haa..ur mee udang looks more tempting than mine coz bigger prawns and nampak mcm dh digoreng dulu je prawn nye..ok nx time i'll try this one plak.Rojak man taktau pun :(..rugi2 coz we were hunting for a good rojak..and we settled the one in front of gurney drive..dunno whether its man or not..hehe..my langkawi trip will be in feb nx yr..huhuh xsaba

    ReplyDelete
  6. heheheeh.. sapet cam dah gian nak g menari jer.. suh la dier nari2 kat umah .. hehe

    ReplyDelete
  7. lyza.. yes. best pulak tu makanan nyer! nyehehe

    diah.. dont forget to go tasek dayang bunting, i rasa lagi best kot, rugi hari tu i tak gi. sbb dia kena hiking byk sket. anyway, i tgk gambar2 ni blk mmg lapar. argh.. tension sungguh.

    hajar.. haha.. dia cam malu2 bila i nak post video tu. tp i paksa gak nk letak. hehe

    ReplyDelete
  8. anda obses dgn rojak man! "roja..roja.." :P

    ReplyDelete
  9. langkawi! remind me zaman stadi kt matrik langkawi dulu. rindunye!

    ReplyDelete
  10. momoe.. yer la, mcm ada ciri2 obses di situ :s

    lieza.. aah i pun lupa ada matrix langkawi, what a nice place to study

    ReplyDelete
  11. ouh...sgt seronok pg jln2..langkawi...besnye...x pnh pi sjk last time umo 5 thn...msti dah rupe ape tah kan...

    ReplyDelete
  12. patut lah muka u nmpk familiar masa atas feri tu...sebab i pnh baca blog u..jadi silence reader jerk...tapi akhirnya jumpa live plak...heheheheh..congrate sebab dah preggy!!!

    ReplyDelete
  13. anil.. best, langkawi byk tempat nk dikunjungi! go holiday,babe.. :)

    ckds ahra.. ahhh... i suspected you baru kawen kan? ciri2 baru kawen sgt terserlah.. hehe.. lgpun tak byk org melayu kat atas feri tu. selamat menempuh alam perkahwinan!

    ReplyDelete
  14. mana kawen lagi lah...special BF jerk..hehehhe...sbnrnya i pg dgn opis mate..tapi kita org jerk yg minat nak snorkling...yg lain tak minat...dia org tkt gelap..i dah gelap..tak ksh sgt..hahahahah

    ReplyDelete

Wedding Bells