Wednesday, November 18, 2009

My Little Miracle @ 19 weeks

Dear readers,

Sedikit perkembangan anak dlm rahimku minggu ke 19


Your baby's sensory development is exploding! Her brain is designating specialized areas for smell, taste, hearing, vision, and touch. Some research suggests that she may be able to hear your voice now, so don't be shy about reading aloud, talking to her, or singing a happy tune if the mood strikes you.

Your baby weighs about 8 1/2 ounces and measures 6 inches, head to bottom — about the size of a large heirloom tomato. Her arms and legs are in the right proportions to each other and the rest of her body now. Her kidneys continue to make urine and the hair on her scalp is sprouting. A waxy protective coating called the vernix caseosa is forming on her skin to prevent it from pickling in the amniotic fluid

************************************************************************************

Rasa macam sekejap sgt dah masuk 4 bulan +. Maybe sebab dah tak byk dugaan macam masa mula2 pregnant dulu. Since a few weeks ago dah start rasa baby throw tiny kicks and punches. Selalu monitor pattern baby time dia active, selalunya masa tgh baring2 depan tv lepas dinner. Amboi, nakal anak mommy ni, kacau masa berdua -duaan ngn bapaknye ye.

Hari tu gi checkup 4 months, i gained 4kg to current weight 58kg.. and also dah macam tau la jantina babyku. Tp takleh nak reveal lagi kat kwn2 sbb belum betul2 confirm. Doctor pun kata biarlah tunggu next check up untuk confirm, masa tu maybe lg clear.

One thing I noticed lately senang betul gusiku berdarah time gosok gigi. Berdarah cam baru lepas kena tumbuk lak tu. Aduh.. Nak gi check dentist cam malas lak. Pastu size kasut pun membesar selalu nya my shoe size is 6 1/2 or 7. skrg cam kena beli size 8.. Tiidakk... dah la mmg kaki dah pjg, lagi memanjang mcm sampan nmpknyer, habis la takleh pakai dah high heels beli masa kawen dulu T__T

Next week or so, planning to go check out KPJ, shah alam. Formerly known as Selangor Medical Center, just to survey what type of package they are offering and doctors available. Probably after this, continue monthly checkup kat sini until deliver. Erk, talking bout deliver, baru baca Hidd's blog about her experience, berdebar2 baca.. rasa mcm i pulak kat atas katil tu. :s

On another less depressing note, thank God my Mom sgt rajin bershopping untuk anak nya yg mengandung ni. Setakat ni dah dekat 7 pasang baju maternity mama belikan. Yay! Thanks ma.. i heart u.



Ehem.. tgh pakai la ni gi ofis.. hins.hinss



Love this.. tak sabar nak pakai!

7 comments:

  1. betul tu, kejap betul. perut u pun dah nampak dah ketumbesarannya ;) harap semuanya ok. Ouh your mom sgt excitedkan? heheh so lovely

    ReplyDelete
  2. hihihi...
    mom mom kita memang akan excited x hengatnyer.. itu belum you deliver lagi tu u.. dah ade little baby nanti.. pergh!! lagila... diorang yg shopping untuk kita. hehe :)

    ReplyDelete
  3. wah dah almost 20 weeks..only another 20 weeks to go...selalu nya kalau dah tahu sex of the baby awal..hehee..wink*

    ReplyDelete
  4. waaa..sonoknyee...nk jgk ada bju cmtuu

    ReplyDelete
  5. hanie.. yes, mmg tak terasa pun dah 4 bulan, another 5 months to go.. my mom mmg kaki shopping, dia geram kot maternity clothes skrg cute2.. hehe

    Nuuril.. oh yess...ni belum lagi si cinonet ni arrive, kita terima dengan tangan terbuka je la. apa leh buat kan? :p

    sab.. half way there.. hopefully i'll know the sex of my baby soon.. tak sabar! hari tu main peek-a-boo takleh nk confirm..

    anil.. cute la maternity clothes nowadays, the best part is , after deliver pun u can wear it again! ahaha.. jom shopping!

    ReplyDelete
  6. gusi berdarah?? mmg smua kena kes yang sama ke??
    tp in my case mmg dr dulu pun dah kena
    lagi2 time pagi
    rajinnye ur mom belikan baju2 tu
    mesti dia semangat nak dpt cucu

    ReplyDelete
  7. dayu.. mmg pun.. tetiba gusi jadik sensitif, nk gosok gigi pun takleh ganas2.

    my mom mmg semangat, my family semua pun sama tak sabar2 kehadiran org baru.. :)

    ReplyDelete

Wedding Bells