Thursday, November 26, 2009

Outdated: Malam Berinai

Dear readers,

Mmg outdated entri ini

My malam berinai was done right after Maghrib, on the nikah day itself. So, bayangkan la kepenatannya, sehari suntuk jugak 3 Julai yg lepas.

Actually, my malam berinai is exclusively for the extended family, untuk Aunts, Uncles, and cousins merasa merenjis dan menginai pengantin kat pelamin. Maklumlah, on the big day semua hurry burry, cuma limited org saja yg berpeluang.

Saya juga dibuli oleh my aunt untuk memperagakan koleksi pakaian tradisional dlm simpanan beliau. Sungguh last minute planning, namun aku sporting je ikut arahan.

Makeup + outfits- Makcik Liah
Pictures credit to my cousin- KakNgah :)

Wajah pengantin baru sehari. Menunggu untuk di tepek inai ke atas tangan.

Ini bapaknyer..sungguh cool berkain pelikat. Yang menjadi pengapit kami malam tu cousin2 saya dari sebelah bapak dan mak..Lina and Shafik..yang akhirnya digossipkan menaruh minat kepada satu sama lain.

Suasana di hadapan pelamin yang sebenarnya adalah porch rumahku.

Ok, bermula sesi membuli.. First outfit, pakaian Korea. Lengkap dengan cucuk sanggul
Ini apa benda la aku tgh buat ni, mungkin tarian belly dance tak jadik. 2nd outfit of the night, ala ya habibi ya maulana.
Dengan Kak Ngah, fotografer for the day..
Dan terakhir nya, Bollywood. Ni siap accessories, cucuk hidung tau.




Ni pun shot kena paksa.. mmg fake, bukan.. gaya heroin hindustan mencari Shah Rukh Khan


I thought pakaian beragam camni dah old school, but actually, i had fun dressing up. Thanks to sponsor pakaian mlm itu, my makcik. Acara mlm tu berakhir dengan karaoke keluarga. By that time its already 1 am and have to get up early next morning for the next event
Wow.. memories..

Tuesday, November 24, 2009

My hubby is sexy when...

Dear readers,



My hubby is sexy when..


He always clean up the kitchen, whenever I finish cooking :)


He'll go the extra mile when it comes to my craving


He never fails to make me laugh with his quirky dance moves


He talks and sings to our unborn child


He hugs me in my sleep and make sure i'm tucked


He kisses me before going to work

He doesn't mind to watch any chic flick movies with me to keep me company

He still finds me cute even when every part of my body is growing... fast.

And all these makes him sexy in my eyes.. makes me love him even more.

Love you darling! Muahhh

Wednesday, November 18, 2009

My Little Miracle @ 19 weeks

Dear readers,

Sedikit perkembangan anak dlm rahimku minggu ke 19


Your baby's sensory development is exploding! Her brain is designating specialized areas for smell, taste, hearing, vision, and touch. Some research suggests that she may be able to hear your voice now, so don't be shy about reading aloud, talking to her, or singing a happy tune if the mood strikes you.

Your baby weighs about 8 1/2 ounces and measures 6 inches, head to bottom — about the size of a large heirloom tomato. Her arms and legs are in the right proportions to each other and the rest of her body now. Her kidneys continue to make urine and the hair on her scalp is sprouting. A waxy protective coating called the vernix caseosa is forming on her skin to prevent it from pickling in the amniotic fluid

************************************************************************************

Rasa macam sekejap sgt dah masuk 4 bulan +. Maybe sebab dah tak byk dugaan macam masa mula2 pregnant dulu. Since a few weeks ago dah start rasa baby throw tiny kicks and punches. Selalu monitor pattern baby time dia active, selalunya masa tgh baring2 depan tv lepas dinner. Amboi, nakal anak mommy ni, kacau masa berdua -duaan ngn bapaknye ye.

Hari tu gi checkup 4 months, i gained 4kg to current weight 58kg.. and also dah macam tau la jantina babyku. Tp takleh nak reveal lagi kat kwn2 sbb belum betul2 confirm. Doctor pun kata biarlah tunggu next check up untuk confirm, masa tu maybe lg clear.

One thing I noticed lately senang betul gusiku berdarah time gosok gigi. Berdarah cam baru lepas kena tumbuk lak tu. Aduh.. Nak gi check dentist cam malas lak. Pastu size kasut pun membesar selalu nya my shoe size is 6 1/2 or 7. skrg cam kena beli size 8.. Tiidakk... dah la mmg kaki dah pjg, lagi memanjang mcm sampan nmpknyer, habis la takleh pakai dah high heels beli masa kawen dulu T__T

Next week or so, planning to go check out KPJ, shah alam. Formerly known as Selangor Medical Center, just to survey what type of package they are offering and doctors available. Probably after this, continue monthly checkup kat sini until deliver. Erk, talking bout deliver, baru baca Hidd's blog about her experience, berdebar2 baca.. rasa mcm i pulak kat atas katil tu. :s

On another less depressing note, thank God my Mom sgt rajin bershopping untuk anak nya yg mengandung ni. Setakat ni dah dekat 7 pasang baju maternity mama belikan. Yay! Thanks ma.. i heart u.



Ehem.. tgh pakai la ni gi ofis.. hins.hinss



Love this.. tak sabar nak pakai!

Sunday, November 15, 2009

Silver basket for rent

Dear readers,







Silver baskets ni i pakai for my hantaran nikah dan juga tpt letak bunga rampai ditabur2 for the flower girls. i'm opening it for rent. you can use it for:
  • bekas hantaran
  • tpt letak goodie bags/ door gift
  • tpt letak daun pandan/ bunga rampai
  • or anything else you can think of

Ada total 9 biji bakul. interested? Please leave your email below or you can email me at aziriahhazrin@yahoo.com

Oh, and also, please check out my bunga pahar post, added more accessories to it and new 'fake telur'

:)

Sunday, November 8, 2009

Rojak, Rojak

Dear readers,


Gambar2 percutian Langkawi, pulau yang penuh dengan sumpahan. Adakah kerana org Langkawi ni nakal2 belako? Di sebalik sumpahan2 dan cerita2 yg kami dengar, actually Langkawi is a very enchanting island. Byk benda yang perlu dibuat dan perlu di lihat (Things-to-do and to-see)


Kami naik cable car yang sumpah steep giler. Dengan kecondongan 30-45 darjah dan mendaki ketinggian 710m dari paras laut, mmg tahan nafas jelah sepanjang perjalanan. Tapi keadaan agak misty (berkabus) sbb selepas hujan, jadi pemandangan agak terganggu. Namun demikian, perasaan berkabus tu macam berada di negara seberang laut (oversea)

Ini lah hasil pendakian kami, untuk ke jambatan tergantung. Nak naik jambatan ni kena buat hiking dlm 20 min kot turun naik tangga. Si mak buyung ni slow and steady je panjat tangga sambil berdoa semoga tiada sesiapa menyumpah ku kerana lambat bergerak.


Singgah juga ke Petronas Quay (Sebutan Ki) tiada apa2 boleh dibuat di sini, cuma byk yatch parking. Dikhabarkan juga, Datuk Azhar Mansor memulakan ekspidisi merentas lautan di sini. (Dari sumber yang tak boleh dipercayai: couple yg bersama vacation dengan kami)



Sempat juga singgah di Pulau Payar untuk snorkeling. but not much coral to see despite the name "Coral Island". Byk coral yg dah mati, namun Abg2 divers menyatakan perlu membayar RM25 seorang untuk ke tempat yg coral nye lebih cantik. Tk mengapa, kami cukup terhibur dengan fish feeding sambil membaling roti ke arah pasangan vacation kami supaya ikan kecil bergigi tajam datang menyerang mereka.

Dan itu ialah Ikan jerung jinak yang sempat bermanja2 dengan manusia disekeliling




Inilah adalah ikan jerung tadi yang tidak bernasib baik menjadi santapan kami. Kidding.. ni ikan kerapu masak Teow Cheow. Enak dilihat, enak lagi di makan. Yumm




Tiger prawn masak special dengan sos Orkid Ria (nama restoren tu). Memang lazat di makan begitu sahaja.



Ini Chilli Crab dengan tangan ketam sebesar penumbuk. Terbaik dimakan jika kulit ketam dikupas suami.



Ini pula hasil selepas dinner di Laman Ria. Anak dalam perut ku melompat keriangan mendapat seafood.


Aktiviti seterusnya, bercengkerama di pantai belakang hotel sambil layan lagu beach disco dan mengira bintang2.. Aww.. aren't they the sweetest couple?



kami juga singgah di air terjun temurun berketinggian 200m. My husband can't resist the temptation to bathe in the cold freezing water. Tapi hanya selepas 15 min dia mengalah dengan kesejukan yang menggigit tulang. Ini pun kena panjat gak tp tak byk steps, saya cuma celup2 kaki jer.

Dan kami meninggalkan pulau langkawi dengan kenangan2 manis. Untuk review yang lebih mengancam and more pictures, click blog sophie.




Oh yer, kami juga singgah di Kuala Sepetang untuk mee udang yang famous. Gamble jer, tak tau jalan pun sama seperti Diah. Tak sangka kita berfikiran sama ye Diah.. huhu.. Dengan berpandukan navigasi dari trusted GPS Acad. Kami sampai ke Warung Mak Jah. Harga Mee Udang yang sangat murah bagi ku untuk udang2 yang sebesar gini. Sedap pulak tu.
And we also singgah Penang untuk makan2 lagi, I can't help it but to upload this video. Org Penang maybe dah biasa kot ngn Rojak Man Gurney Drive ni, tapi ni first time i mkn kat sini, and was entertained by him.


Mungkin anak dalam perut ni yang psycho mak dia nak gi vacation ni. Dan ya.. saya mengidam bukan makanan tetapi berjalan2!

Sunday, November 1, 2009

Tune Hotel

Dear readers,

Just got back from a fabulous impromptu holiday in Langkawi-Penang-Kuala Sepetang-Kuala Kangsar with besties Sophie and Acad. Langkawi tu our main destination, yang lain2 JJCM menambahkan lemak tepu di badan.

Nantilah review about the whole holiday,(We did some hiking up the hills to the jambatan tergantung Gunung Mat Chinchang, swim with the sharks, naik air terjun) but on our stop in Penang, we put over a night in Tune Hotel. Maybe ramai org dah pernah pergi, tapi sebab me n hubby's first time, and so impressed with the whole concept, I'm thrilled to share the experience.

Same concept as Air Asia, the earlier you book, the cheaper you can get. As low as RM9 (as advertised) Tapi kitorg walk in je, we got RM71 per night. The interesting part is for this price you only got a basic room. Now, you have to pay for the add ons like air cond (RM13), Towel ngn sabun+shampu (RM5 per person) and hair dryer berapa tah tak igt.

If you are not looking for luxury room ,only to sleep and to shower mmg sesuai la book this type of room, TV pun takdak.. fridge pun takdak. The best part is the hotel is new, so the room is still in good shape, well maintained and very clean. I love the modern concept and the power shower. The bed sangat comfy, but kesian Acad dia kena bed bug. But the rest of us tak kena pun. Tidoq mmg tak igt dunia punya la.

OK the bad part is parking dia ada lebih kurng 20 je. Itu pun per entry kena RM5. Kalau nak kuar malam, blk kena bayar lagi RM5 and also parking space pun dah penuh.How could you not provide more parking spaces versus the number of rooms? This part maybe boleh improve lagi la. I dont know, probably they are targetting backpackers and tourists.

Kat KK pun ada Tune Hotel, our next holiday destination. And also Bali! Yay! Tapi not sure in 5 years time the room still in good shape.. hopefully they maintain this kind of cleanliness lah.