Friday, September 4, 2009

My little miracle: 8 weeks



How my baby's growing:New this week: Webbed fingers and toes are poking out from your baby's hands and feet, his eyelids practically cover his eyes, breathing tubes extend from his throat to the branches of his developing lungs, and his "tail" is just about gone.
In his brain, nerve cells are branching out to connect with one another, forming primitive neural pathways. You may be daydreaming about your baby as one sex or the other, but the external genitals still haven't developed enough to reveal whether you're having a boy or a girl.
Either way, your baby — about the size of a kidney bean — is constantly moving and shifting, though you still can't feel it.
Note: Every baby develops a little differently — even in the womb. Our information is designed to give you a general idea of your baby's development.

How your life's changing:You may notice that your bra is getting more snug. Soon you'll likely need a larger size with better support. Rising levels of hormones cause breast growth and other tissue changes, all in preparation for lactation. Your breasts may continue to grow throughout pregnancy. Don't be surprised if you go up a cup size or two, especially if it's your first baby. Keep this in mind, and allow for room to grow when investing in a new bra.
Feeling fatigued? Hormonal changes — in particular, a dramatic rise in progesterone — may be contributing to your sluggishness. Nausea and vomiting can certainly cost you energy, too. And you may be having trouble getting a good night's sleep at this point, especially if you're uncomfortable or find you need to get up to pee.
************************************************************************************
Perkembangan si buyung:
There are days that are good, I can simply eat anything. But i constantly need food to munch sebab kalau tak angin masuk and it will turn out bad, satu hari leh dok dalam toilet muntah2. Tp dua tiga hari ni I'm feeling better already. Yay! Last week berat badan turun smpai 4 kg sbb muntah teruk. Now bekerja keras nak make up to that loss. Agak risau baby affected, but my frens said dun worry, yg penting minum air byk2 and try to eat. Ada sorg my fren ni lg kesian smpai kena admitted 2 kali hospital sbb dehydrated and muntah2, she's now 4 months pregger and just recovered from muntah2.
Tips: Untuk mengelak masuk angin, pakai socks dirumah especially if lantai marble. Make sure rumah ada pengudaraan yang baik, bukak tingkap semua untuk kelegaan bernafas.
Diet si buyung:
Breakfast/sahur: Epal, susu, roti
Tghari: Roti subway, yoghurt
Dinner: Nasi, telur, mangga muda, crackers
Weekends will stay at mama's house!! Seronoknya, mama masak all the good stuff and yummy food, mmg terbuka selera. Last week ckp kat my dad nk mangga muda, terus dia buat phonecall kat assistant dia, amek! satu guni mangga muda aku dapat. Hahah.. penat nak ngadap nya.
Have a good weekend dan selamat berpuasa!

17 comments:

  1. wah...dah 2month!!
    pasni letak picca sis scan arr ekkk

    jaga makan tau...multi-vit doc bg jgn tak makan oke...jgn wat keje berat2...

    bestnye...ramai kenalan lyza peknen...
    korang neh wat pakatan ibu mengandung ekkk

    ReplyDelete
  2. wah..teruja sgt baca entri nih...heheh
    my fren sampi skg ni dh almost 36weeks pun semcam ada alahan lagi..takleh drive sbb dia selalu kejang..selama dia mengandung, admitted for 4times, and at last, doc suruh besalin ceaser..takut nanti bila normal, ade apa2 masalah pulak timbul..

    btw, roti subway sy sukah, and terus rasa lapar skrg ni..heheh.and sy penah baca 1 statement yang Jewish selalu amalkan when they found thy r preg is, makan bijirin dan isi ikan warna putih, jauhi org merokok and the best part is buat kiraan matematik dari hari pertama dorang preg sampi lah nak melahirkan..katanya untuk kecergasan otak..tatau la betui ke tak..but seems like dorang mmg bijak dlm segla hal..hihii :)

    ReplyDelete
  3. whee bestnya dah preggie! i didnt know that i was 2 months preggie last week. tapi bila sakit2 perut, i pegi hospital kena warded and tup tup doctor cakap im preggie but they cudnt save the baby due to the enormous cyst that i had on the right side of my tummy. the baby was on the left side.

    belum ada rezeki. now im resting at home til 13th then baru masuk office balik.

    ReplyDelete
  4. lyza.. pakatan ibu mengandung? wahahha thats funny.. anyway, can't wait for the next checkup.. nk tgk perkembangan anakku. :)

    alena.. tulah.. lain org lain dia nye alahan. kesian kwn u tu. i doa sgt2 yg i nye muntah2 ni kejap je. pasal jewish tu i pun ada baca gak. try la buat sikit2 mana yg boleh, i plg suka bab2 nyanyi, main piano. hehe

    dalila.. omg.. thats so sad :( hugs* be strong k gurl.. belum rezeki but i pray for the best!

    ReplyDelete
  5. wahhh baby kamu sudah 8 mggu ye. tak lama lagi dah boleh rasa heartbeat baby.

    ReplyDelete
  6. hi there..

    boringkan klau perut dah termsuk angin??..
    nk elak angin msuk mkan setiap 2hours..i dulu dlam beg sentiasa ada bekal biskut jacobs yg kotak kuning tu(lupa lak nama)..so angin mmg xsmpt msuk..
    kalau mkan vit minum ngan jus tau..kalau rajin wat sndiri..mcm i pakai twister aje..hehe

    ReplyDelete
  7. Good Good.. :)
    It's ok if you lost 4 kg. Just make sure you drink a lot of water (mcm tiru ayat u jek balik..ahaks). macam i dulu my doc suh minum susu bebanyak.. soya pun leh.. :)

    ReplyDelete
  8. nanti sy share byk2 ngan sis ttg amalan ibu mengandung neh ekkkk

    ReplyDelete
  9. sekejap je mase belalu kan azie. so kire u tak dpt berpuasa eyh? takpe2, sebab alahan tu la kan. take care

    ReplyDelete
  10. wow..dah 8 weeks dah...mashaAllah...1st trimester both my sis memang jadi sgt kurung because cannot eat anything...bt the 3rd trimester everything pun they want to eat..so funny...

    jgn risau kay about the weight lost, nanti inshaAllah bila dah habis muntah2, at that time memang automatic rasa nak makan je, macam my sisters..

    ReplyDelete
  11. azie..lets go to pasar ramadhan sek27 kalo u sihat.hehe

    ReplyDelete
  12. wow miracle dah masuk 8 minggu ..mula2 mmg muntah jerk my ofismate mcm tue gak ..after that semua dia nak makan ..and after giftbirth the baby sangat sehat dan comel alhamdulilah ...

    ReplyDelete
  13. sy dh week 14 & still muntah2+fenin. bln pose x mkn kompem perot masok angin. yupp..preggie mmg sgt byk angin dlm perot. buat kite rase sebu jer. sbb angin jgk sy sllu muntah kuning..lepas muntah lega sket...biler lah nk berakhir alahan nie...tsk tsk..sabarrrr

    ReplyDelete
  14. nurul.. kdg2 i stare at my tummy boleh nmpk dia berdenyut2. i rasa heartbeat kot tu. hihi

    mrsfawani..tuhla pasal. i pagi2 je gelabah nk mkn jugak apa2 takleh biar perut kosong. biskut jacob pun i ada stok kat rumah :)

    nuurill.. awal2 dulu suka soya, skrg cam takleh telan, tp susu still ok.. takleh minum byk2 la, in moderation..

    hanie.. i get ready je bayar fidyah nnt. secupak beras untuk seorang fakir miskin sehari tidak berpuasa.

    sab.. yup.. insya Allah.. i really hope i jd cam ur sis gak. harap tak lama la all this muntah2..

    diah.. wah! selalu gi sana ek, last year i mmg hari2 gi sana, this year je belum pi lagi. yg best dia nye meehoon sup.. slurp, best gile

    sha.. insya-Allah, tp laju je kan dah 8 minggu, tak sabar next check up!

    sharena.. ya betul.. muntah kuning pagi2.. yucks, tp lepas muntah br lega kan. sabar la ek..

    ReplyDelete
  15. ...comelnye...kecit jee....jaga baik2 ya...puasa pun kalau x larat...buka je...nnti jgn luep gnti...hehehe

    happy for u

    ReplyDelete
  16. salam ramadhan pn nariko...lama x ngar kabar d'blog u...sihat x??really miss nak tau update from ur side..hope u will share ur story with us...

    ReplyDelete
  17. #HIDUP HANYA SEBENTAR#
    SEBENTAR senang
    SEBENTAR sedih
    SEBENTAR pokai
    SEBENTAR berduit
    SEBENTAR ketawa
    SEBENTAR lagi…
    LEBARAN Aidil Fitri

    Andai jemari tak sempat berjabat, andai raga tak dapat bertatap, seiring bedug yang menggema, seruan takbir yang berkumandang, kuhulurkan salam menyambut hari raya Aidil fitri, jika ada kata serta khilafku membekas lara, mohon maaf Zahir dan batin..

    Sis Kaseh

    ReplyDelete

Wedding Bells