Friday, August 21, 2009

My little miracle: 6 weeks

Dear readers,


Facts from babycenter.com- I subscribed their newsletter as advised by mommaholic :)



How your baby's growing:This week's major developments: The nose, mouth, and ears that you'll spend so much time kissing in eight months are beginning to take shape.


If you could see into your uterus, you'd find an oversize head and dark spots where your baby's eyes and nostrils are starting to form. His emerging ears are marked by small depressions on the sides of the head, and his arms and legs by protruding buds.


His heart is beating about 100 to 160 times a minute — almost twice as fast as yours — and blood is beginning to course through his body. His intestines are developing, and the bud of tissue that will give rise to his lungs has appeared. His pituitary gland is forming, as are the rest of his brain, muscles, and bones. Right now, your baby is a quarter of an inch long, about the size of a lentil bean.

Source wikipedia: Lentil bean: Kacang Dal


Ya Tuhan, besar sungguh kekuasaan Mu. Kau tiupkan roh dan jasad ke dalam rahim ku, dan kau memberikan ku nikmat untuk merasai proses keagungan ciptaan Mu. Aku berdoa Ya Allah, semoga kandungan ku sihat dan cukup sifatnya. Jadikan lah dia insan yang kamil dan anak yang soleh. Amin

Tips dari MakCik Yang: Surah Maryam untuk mudahkan proses bersalin. Surah Yusof untuk baby yang hensem/cantik. Insya-Allah

Selamat berpuasa semua :)

18 comments:

  1. Babycenter mmg best! Now they have babycenter.com.my khusus untuk malaysian :)

    Tambah 1 lagi:
    Surah Luqman dan Muhammad supaya anak mendengar kata dan soleh. Aamin :)

    ReplyDelete
  2. wah...
    excited plak tiba2 lyza
    ekekeke
    sis letak lak baby ticker kat sidebar...cam kat blog ni http://www.juliahoneyshakes.com/

    jaga makan..jaga minum...jaga diri

    ReplyDelete
  3. selamat berpuasa azie.

    sure best lepas ni bace2 entri2 u pasal pregnancy. Bole dijadikan rujukan pula ;)

    ReplyDelete
  4. selamat berpuasa. bestla tahun ni dpt puasa penuh. gambatte ne mommy!!

    ReplyDelete
  5. Tahniah azie. Enjoy the wonderful 9 months journey. Best sgt2..walaupun alah mengandung tu..Allah saja yg tahu. Tak sabar nak pregnant lg. Selamat berpuasa azie..jaga diri baik2 tau.
    p/s: imm blog hopping dari blog murni..jumpa blog azie :-)

    ReplyDelete
  6. selamat berpuasa yeah untuk kamu, suami dan baby dalam perut juga :)

    ReplyDelete
  7. selamat berpuasa yer ..take care jgn penat2 sangat ..

    ReplyDelete
  8. nuurill.. thanks for the tips.. insya-Allah akan diapplykan semua tips itu :)

    lyza.. malu lah. rasa cam awal je lg, maybe a few weeks lagi i'll put up the ticker yea

    hanie.. boleh la kita share2 ye, kalau u ada apa2 nk share tu cepat2 la.. hihihi

    murni.. how i wish!aduh.. asyik muntah je ni. bdn dah kurus :(

    imm.. OMG! glad to hear from u.. lama tul tak dengar from imm.. yelah, walaupun Allah saja yg tahu susahnye keadaan pregnant ni, tp semuanya azie pejam sebelah mata je. hope to hear more from u!

    nurul.. thanks!

    niki.. ok, ur turn next :)

    sha.. thanks babe !

    ReplyDelete
  9. mesti pengalaman dan perasaan yang menarik kan? :)

    ReplyDelete
  10. dear..ni nak bagi u link http://babyruffkins.wordpress.com. shes a sis of my colleague. not bad!! happy shopping mom!!! hehehe

    ReplyDelete
  11. uwah puan nariko. eksaitednye saye!!!!! nk jugak :( sobs

    ReplyDelete
  12. wahh seronoknya kamu...nanti bila dh besar sket baru la dpt rasa baby kick!huhuhu

    ReplyDelete
  13. tahniah..teruk ke morning sickness??..bnyak2 sbar..anyway enjoy ur pregnant life ok..so much fun..:-)

    ReplyDelete
  14. wah..entry u dh upgrade skang.my blog still cite2 psl wedding k..masih lg eksaited tgk wedding.huhuhu

    ReplyDelete
  15. congratss sgt2 nariko...

    sgt2 best.... semoga awak sntasa take care dn jgn buat kerja berat2...

    selamat menyambut ramadan

    ReplyDelete
  16. nariko congatulations..bestnya dapat baby soon...i love babies so much..inhshaAllah in 34 more weeks..hehhee...

    ReplyDelete
  17. alena: its something new for me but at the same time mcm2 perasaan ada. nnt u rasa lah.. hehe

    zu: thanks! i link that!

    fizz: chaiyok!! hehe

    amy: tuh lmbt l a few more months.. tp tak sabar!!

    mrs fawani: yup.. itu yg tak best.. kita nk baby mkn the best tp tekak takleh terima.. sedih..

    diah.. owh diah. kamu jd wedding planner la.. ada bakat ni. passion pun ada.. hehe

    anil: thanks .. same goes to u dear :)

    sab: insya-allah i doakan u :)

    ReplyDelete

Wedding Bells