Wednesday, August 19, 2009

mimpi yang aneh

Dear readers,


I dreamt about a girl 2 nights in a row. She was my bestfriend in highschool and my jogging buddy in uni... and she died of a car accident 5 years ago.


Mimpi pertama

We were back in our teenage days, we were roomates but in a very unfamiliar place. Hostel yang tersergam indah di tepi laut. Betul2 tepi laut. Dalam kepalaku kept wondering why she's here.. she's supposed to be dead..but at the same time I was enjoying her company.


Ada beberapa familiar faces in the hostel, but it was a creepy night. Balqis, as i remembered her was a chatterbox dan sangat terkenal dengan gelak ketawa yang menggegarkan alam. We talked all night and catch up with each other. She seemed to look out for me, and reminding me not to go to a path nearby.


"Ko jangan ikut situ, ko nampak tu, ada hantu Tok Guru tgh tunggu"


True enough, i saw a white figure stood still, as if waiting for somebody to scare them away.


Mimpi kedua

Its a familiar place, we were back in our highschool. We were walking together to the dining hall. It must be Friday, sbb hari Jumaat adalah hari ditunggu2 sepanjang minggu sbb ada nasi ayam paling sedap. A lot of people queueing.


Tiba2 makcik DM ku adalah ELLEN DEGENERES (Tak tau kenapa muncul watak ellen dlm cerita ini. Mungkin sbb mlm tadi tgk vid clip eminem ada dia) She's all smiles sambil menyenduk makanan.


I dunno how, but i got the strength to ask Balqis this question


"Bal, kenapa ko ada kat sini, ko kan patut dah meninggal"


and she replied, " Lepas korg tgk mayat aku kat hospital hari tu, HANS ISAAC ada datang (aku pun tak tau kenapa tetiba hans isaac pun ada dlm citer ni, padahal bukannya peminat pun) dia kata, kesian budak ni, pastu buat CPR kat aku, aku terus terjaga. Right after that i live with my parents"

and then i woke up, kejut hubby pastu cerita kisah mimpiku. Dia gelakkan je.. pastu sambung tido..ciss..

maybe i miss this girl, we used to be so close until the tragic accident that took her life and also her boyfriend's life (my schoolmate jua). She was so protective terhadapku. Kalau dulu bulan puasa je, weekend sure tido rumah nenek dia kat Kuala Nerang. Ada sekali kitorg balik malam, sebab penat sangat dua dua tertido dlam bas, sampai terlepas rumah nenek dia. Bayangkan 2 girls jalan kaki in the middle of the night, kawasan kampung takde lampu jalan sume. Scary dowh..That was one of our misadventures.Tapi dah lama jugak dia tak dtg dlm mimpiku..

Pagi tadi sesudah solat subuh, aku menghadiahkan doa untuknya. Semoga kau tenang di sana wahai sahabatku...Al-Fatihah

17 comments:

  1. aku pun kadang2 mimpi kat arwah bal tu. kadang2 tak percaya dia dah takde. tapi ko tgh peknen biasala mimpi pelik2 tu.
    Al-Fatihah..

    ReplyDelete
  2. alfatihah buat kwn akk tu...
    tp part yg lawak time hans issac wat cpr...xleh bla tu kak oiii...gelak sorg2 dpn pc nih..hehe...

    ReplyDelete
  3. betul..sumtimes bila kita miss sumone boleh terbawa2 dlm mimpi..sumtimes i pun mimpi arwah my mum..sedangkan dia dah tak de lagi..mcm u mimpi tu..hehehe...

    Al-Fatihah untuk semua..

    ReplyDelete
  4. mmg sah lah kamu rindu sama dia
    kalau kita lost someone yang mmg pernah rapat ngan kita..
    bila teringat, rasa rindu timbul
    mmg boleh terbawak2 dlm mimpi

    ReplyDelete
  5. pendapat i, salunya kita dengan tak sengaja terlupakan org dah pergi, especially bila busy dgn life & so on.. so dia dtg dlm mimpi nak ingatkan kita balik..

    i pun, kdg2 mimpi2 those yg dah pergi, bila bangun i realize i dah lama tak sedekahkan ayat2 suci untuk diorang..

    ReplyDelete
  6. OMG i still remember how close you both were during jenan days. and i miss Bal too. Azie jaga diri baik2 ok. n congrats dear! i was bloghopping bride to be blogs for my sister upcoming engagement ideas then i found yours!

    ReplyDelete
  7. sedeynye baca..tp ade unsur2 lawak lak dlm mimpi tu.org kata kalo org dh meninggal masuk dlm mimpi biasenye die diam je..tgk kite dan senyum.kalo yg berkata2 tu salunye syaitan.tp ape2 pun kene salu2 doakan mereka yg dh pegi ni.Al-Fatihah

    ReplyDelete
  8. mimpi mmg pelik kan...suka tmbol suasana or org2 yg x sepatotnya ada... maybe sbb awak teringtkan dia dan dia juga...

    huu...sedey tp at d same time..mungkin die happy melihat awak bahagia..

    ReplyDelete
  9. al-fatihah tuk arwah kak bal

    ReplyDelete
  10. ok.. sedih sangat dengar mende nieh .. but at the same time tergelak sakan kat opis nie .. apa daaa Hans isaac! :p HAHAHA!

    ReplyDelete
  11. Al Fatihah to both of them (Arwah Ochee dan Balqis). Aku pernah bermimpi pasal arwah sepupu aku..genap 3 bulan dia pegi. Dalam mimpi tu dia cakap "Saja mai jenguk hangpa," sedar2 pipi basah waktu bangun. Mungkin pasal rindu kot.

    Walaupun lambat terimalah ucapan TAHNIAH atas perkahwinan dan kehamilan hang. Semoga Kalian berdua dikurniakan kebahagiaan di dunia dan di akhirat, Semoga dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah, dipermudahkan segala urusan, dimakbulkan segala permintaan dan diberkati.Maaf kerana tak dapat hadir pada hari tersebut setelah hang bersusah payah hantaq kad jemputan kat aku

    ReplyDelete
  12. ye..mungkin awak rindu kn dia..dan, awak tgh pregnant..mimpi² ni kadang² datang..

    Al-Fatihah buat arwah..

    ReplyDelete
  13. You have been rebiued and linked.
    http://totalrebiu.blogspot.com/2009/08/barangan-perkahwinan-untuk-disewa.html

    ReplyDelete
  14. murni.. yelah :( sedih kan.. awal betul dia tinggalkan kita

    lieya.. haha.. itu ah pasal ada pulak unsur2 tak logik kat situ, kan.. biasalah tu, mimpi

    amy.. macam yg selalu org kata, maybe kita atau dia saling mengingati, itu yg masuk dlm mimpi.. hugs

    dayu.. saya setuju, apa yg boleh kita buat doakan yg telah pergi

    huda.. thanks for the reminder babe. :)

    kak aina.. yelah, u pun rapat gk ngn arwah kan.. mmg tak sangka dia dah takde 5 thn dah pun. u take care too yea

    alina: :(

    diah.. untuk peringatan kita yg masih di sini.. thanks for the thoughts

    anil.. mimpi itu mmg mainan tidur,al-fatihah

    dzuli..al fatihah

    hajar.. hans isaac ok, sumpah i bukan peminat.. huhu

    busu.. sediih.. takpelah doakan2 la arwah sepupu hang tu.

    wardah.. betol.. byk mimpi pelik akhir2 ni

    peah.. awesome.. linked u back :)

    ReplyDelete
  15. bergenang air mate bace entry puan..(da kawin harus pggl puan even young)...:'(

    ReplyDelete

Wedding Bells