Thursday, August 27, 2009

Kejadian yang menimpa

Dear readers,

Memang kurasakan series of unfortunate events lah. Sejak kahwin macam2 penyakit hinggap ke atas diriku. First lepas honeymoon, kena sakit tekak smpai takde suara. Puas la kena usik ngn org2 opis. Cis.. padahal diriku terdedah dengan persekitaran pantai yg menyebabkan batuk dan sakit tekak melanda.

Kemudian, adik ku pula terkena demam panas lepas balik Perhentian. Mujurla bukan H1N1, lepas berawat ni Klinik Mediviron Sri Petaling (highly recommended sbb doktor yg comel dan skema..hehe) dia dah OK.

Seminggu dua sudah, muntah2 melanda diri. Sehinggakan minum air putih pun boleh muntah balik. Sampai terasa menggigil badan menahan kelaparan. Lantas ke klinik dan doktor memberikan ubat tahan muntah.

Yang paling baru, kulitku pula ditumbuhi biji2. Mula2 igt kan kena chicken pox.. Nauzubillah, dengan keadaan ku berbadan dua ni sangatlah berbahaya kalau terkena chicken pox. Ataupun demam denggi.. biasalah dlm fikiran ku pikir the worst case scenario. Rupanya disebabkan bersentuhan dengan meja atau sofa yang kotor. Meja mamak barangkali. Habis siku ku ditumbuhi biji2 an dan sekarang merebak ke tangan dan kaki. Bila masa pulak jadi sensitif kulit ni, sebelum ni tough jer.

Doktor bg ubat sapu dan telan, patutnya kena cucuk kat bon, tapi sbb pregger adalah tidak digalakkan steroid yg melampau. Hopefully I will recover soon.

Sekarang ni berjenis2 ubat kena makan hari hari

1) Asid folik untuk perkembangan sel bayi
2) Ubat tahan muntah sebelum makan
3) Ubat gatal kulit siang dan malam

Boleh dikira berapa byk medical claim suamiku untuk bulan ni (Termasuklah medical checkup for baby). Sure HR pelik, apalah sakit bini dia ni, berbondong2 haa claim.

Setakat ni, mmg tak pernah masak for berbuka atau sahur, sebabnya tak tahan bau2 tumis ni. Kesian gak la laki aku mengidam masakan isteri. tapi bukan salah saya bang.. ini hormon pembawakan budak. mcm2 pantang.. tp harap2 tak lama lah. Nak merasa mkn sedap2..

p/s: kenapa ya, akhir2 ni byk sgt angin dalam badan? asyik sendawa angin memanjang.. kena pergi berurut ke apa ni.

p/s/s: tahniah sasha!! so..happy for the news.. yay.. my baby ada kawan sebaya sepermainan..!

21 comments:

  1. angin tu normal masa pregnancy..jgn risau..

    kene byk bersabar time mcm nih..

    ReplyDelete
  2. ehh xterlambat lg nk wish..
    hehe congrats yer..
    welcome to the club 'mom to be' !!
    :p

    ReplyDelete
  3. tabahlah. byknya dugaan nk ade baby ni sobs. take care yea puan nariko :D

    ReplyDelete
  4. kuatkan semangat sis...
    mgkn awal2 ni aje kot
    mana tau...masa ngandung ni dia susahkan sis...bila dia lahir nnt dia jd anak yg plg mudah dijaga....

    ReplyDelete
  5. oooo pn nariko sudah bape bulan? awal2 pregnant kdg2 ada org yg kena morning sickness. tp mcm saya Alhamdulilah tak ada morning sickness. cuma suami jer yg muntah2.

    ReplyDelete
  6. ::firsly congrat..anyway take care ur self..sometimes masa preggy ni mcm alahan dtg..hope u n baby sihat k..::

    ReplyDelete
  7. take care ok dear.. biasala mengandung mmg byk dugaan...akak doakan mummy daddy n baby sihat selalu...

    ReplyDelete
  8. Azi, kulit cemana?? Ubat doc tu ok x? U pegi Ranjit ke? Macam police pulak i. :P
    Ranjit tu bagus sangat obat2 dia. Cuma nak que tu panjangla sebab klinik dia mcm org jual tiket wayang ramainyer orang. Hehe.

    U bersabar ek you. Nanti dah lepas 1st trimester, Insya Allah, dah leh masak and makan apa yan kita suka. Suh Encik Sapet tungguuuuuu.. hehehe :)

    ReplyDelete
  9. hehe..thanks beb..

    Biasala..bile pregnant kite sensitif, body and mind. I blame it on the erratic hormones. Can't say the worst will be over soon sbb different ppl, different experience. But it's something to remember! even better dah ade geng skarang!yess la!

    take care dear..*baru angin kot mulut..belum angin kot *toot*.*heheheh!

    ReplyDelete
  10. adoyai, sian kat u bile bace entri ni. Dugaan sungguh! harap dgn ubat2 tu dpt membantu :) take a gud care k

    ReplyDelete
  11. mungkin pembawakan budak.. jd lebih sensitif.. bwk2 bersabar yer....

    ReplyDelete
  12. cian kat u...takpela..once a while gitew...dun worry..jgn tension2..be happy!ok?tk cr

    ReplyDelete
  13. Nauzubillah .. manyak2 la bersabar azie .. Especially bulan puasa nie .. hopefully everything will be ok .. huhu .. rasa kesian la ngan u skarang, u have to go through all that, but i think ok kut insyaallah .. Experience being a mummy to be tu yang penting.. Sabar eh .. makan ubat elok2 .. insyallah, ok! :) GO AZIE!

    ReplyDelete
  14. sian nye.. tapi tu la pengalaman preggy kan? :) sabar k. insyaallah allah akn bls segala kesabaran u.. syukur ada hubby yg amat memahami u.. take care dear..

    ReplyDelete
  15. quiyah.. tulah.. hopefully tak berpanjangan, tak larat la berangin ni

    nano..yeah! sama la kita.. awak due bila?

    fizz.. sedang kuatkan semangat menempuh hari2 y mendatang.. hehehe..

    lyza.. moga masin mulut awak tu. tkpun i will constantly remind my child of how hard it was masa pregnancy bila dia start tak dgr ckp i.

    alina.. ye.. al sabarun minal iman

    Nurul.. bertuahnya kamu.. wish i had the privilege..suami pun muntah2 masa awal2 dulu, now transfer kat i

    syanaim.. yup, saya cuba bertahan. thanks for the concern

    sis kaseh.. takpelah ni baru sikit je ni dugaan.. doakan la lepas ni smooth je.. :)

    nuurill.. i tau ranjit tu..famouos kan..dekat2 darus.. tp masa tu tak sempat nk gi, pergi mana dekat je. seb baik sapet tak byk complaint sbb mkn luar, selamat i.. hehe

    sasha.. yes laah! ahahah.. kdg2 rasa cam kuda je sendawa kuat2. tuh belum lg kat bawah.. aduh.. buruk perangai

    hanie.. tu lah.. lain org lain simptomnyer, i dpt yg agak menduga, hopefully time u takde la teruk sgt

    diyana.. thanks.. saya mmg penyabar (ulang 10X utk meningkat kan keyakinan diri) hehe

    amy.. thank u dear.. i happy bila selera mkn dah ada, mkn byk2.. tuh plg best

    hajar.. ur comment made my day... rasa cam lift up my spirit! heheh thanks dear

    hanim.. yes, insyaAllah itu yg kita harapkan. dan nasib baik suami pun memahami. sgt penting dlm waktu2 camni :)

    ReplyDelete
  16. huhu sian plak kat u.i ada colleague macam ni jugak masa dia pregnant.tiba2 aje alah sgt,pastu kulit jadi sensitif..lepas beranak semua hilang..

    biasalah dugaan masa pregnant.

    hang in there :)

    ReplyDelete
  17. bawakan bersabar memang la permulaan mcm2 dugaan ..my ofismate pon mcm tue sampai susut berat badan bila dia cerita kesian plak ..mcm2 ragam kan .. tabah yea ... syukur suami amat memahami awak ..take care

    ReplyDelete
  18. salam..hi nariko!Im Piza from Chronicle Of A Bride. congrats on ur pregnancy! I pun tgh pregnant, 13 weeks along.Ur symptoms sama dgn I esp kulit yg tiba2 jadik super sensitive heh.but anyway, take care ok. I also update abt my pregnancy sporadically dekat my non bridal blog, http://mylifecanvas.wordpress.com
    take care!

    ReplyDelete
  19. hi there..

    just nak kongsi sedikit experience time pregnant sbb mc sama aje masalah kite..i pun teruk kena gatal2 tu..tp kalau boleh u jgn sapu ubat2 kat perut n blakang perut coz my doc kata takut meresap kat baby..not good..the best way pkai baby oil or cocoa butter lotion..thank god i xde morning sickness lngsung..tp bab angin2 tu mmg truk gak..xbole salah makan skit..smpai jd takut nak mkan..so, elak bnda2 sejuk such as tembikai,timun n teh..anyway..take care

    ReplyDelete
  20. yuna: thanks! ini lah dugaan org pregnant. but some are so lucky tak de kena sume ni.. :)

    sha: yup.. nasib baik dia ok je, byk bg support. tuh yg lg syg tu.. hihi

    hi piza.. thanks. i link u!

    mrs fawani: thanks for the tips! good ones! :)

    ReplyDelete

Wedding Bells