Friday, July 24, 2009

We're still in HONEYMOON mood

Dear readers,

Setelah berpenat lelah menghadapi majlis 3 hari 3 malam, diriku dah asyik terpikir keindahan pulau, terbayang pasir putih tepi pantai dan ombak saling berkejaran (que lagu Amelina)... it's honeymoon, baby!

The sad thing is, we cancelled our Krabi trip,(awww... but there's always next time, kan syg koh?) and resort to Pangkor Island. I think few of the bloggers also went here for honeymoon. (Hanie and Amy-Wan rite?)

We stayed at Pangkor Island Beach Resort for 3 days 2 nights. Such a lovely place I must say! Recommended for honeymooners seeking tranquility and beautiful beach. Rated # 3 in the island, they have their own private beach for guests, with own jetty and ferry.(number one of course la pangkor laut resort which is waaaay beyond our budget)


Kat jeti lumut, this is the farthest i have been to, kira 1st timer la ke Pangkor. Check in the bags kat jeti Lumut ni, their staff took care of our luggage from here and hantar terus sampai ke bilik. No hassle.. :)


Skip gambar2 kat atas feri yg mana gambar2 ku sume rambut menggerbang cam mak lampir. Arrived at the jetty after half an hour journey, the coaster fetched us, terus sampai resort. Ini gambar kat Aryani Spa, on the way to our room


This is our villa, which is just like 20 steps away from the beach. Sangat best sebab we're the only guest staying in the villa area. Other guests are families mat salehs and arabs they stayed at Garden view and Ocean view. Only couples allowed to stay at the villa

Suasana dalam villa. Maaf, habit saya mmg suka pelesah katil bila sampai kat bilik, hehe

The chill out corner

The shower place, my fav! kat luar bathroom ni, rasa cam mandi hujan je with the big shower head

Kolam mandi yang boleh muat 3 org
Aktiviti pertama, change to our beachwear dan terus terjun laut!

Selanjutnya, malam hari kami beraktiviti memancing di jeti, saya hanya excited 20 min yg pertama... dan akhirnya, hampa...ikan sardin pun tak dpt

Aktiviti bermain pool di lobi. Ini suami saya nak tunjuk skil je ni. Saya lagi hebat, skil bermain pool sambil ber facebook.


Keesokannya, bersiap sedia untuk snorkeling. Ini self timer diatas tiang je, kami takde tripod seperti Anil T_T
Aksi melompat ni mmg wajib lah kan. hehe

AKtiviti fish feeeding sambil snorkeling, ikan2 paling lapar kayak piranha.

Ada juga video saya dikejar ikan besar lebih kurang seberat 4kilo semasa di dalam air. Ini terjadi sebab suami saya membaling roti di depan muka saya sambil gelak jahat. Cis! Ayam betul!
Selepas itu snorkeling di sebelah pulau kecil itu untuk melihat coral. Ada yg cantik tetapi tidakla secantik coral di redang atau perhentian.

Selepas island tour dan singgah pekan pangkor kami pulang ke resort.
Seterusnya aktiviti foot massage open air. Kami tertidur seketika sambil kaki diurut manja oleh masseur.


Yes, people.. i did this on my honeymoon. First time ever, paragliding. Tak terkata2 bila berada di atas melihat keindahan lautan dari sisi yang lain
Suasana di waktu malam.. ada satu mlm terblackout sbb suami saya try jadi mcgyver la pulak dlm bilik tu. Salah cucuk plug.. Then the staff came to help, laju je dtg bila call. Maybe sbb tak byk guest because its weekdays.


Hari terakhir kami, buffet breakfast sebelum pulang.Food mmg superb, lots of choices and variety.
Entri ini untuk Diah yg sedang survey tpt honeymoon nya. Hopefully gambar2 ni will give u some idea. If you ask me, I'm pretty satisfied with their service, food and environment yg privacy. Tapi nak tgk batu karang yg cantik better gi pantai timur la..Still, its a good place for short local honeymoon.. ;)

18 comments:

  1. aihhh suwiiittttt!!!!! ni yg rasa nak pekena ngan pantai ni :P

    ReplyDelete
  2. Hai nariko,
    adekah diri ini yg dimaksudkan? (ke adeorg lain nama hanie?) :D kalau tidak, saya pun ke sana juga.
    Mmg dapat byg mcmmane diterkam ikan2 yg kelaparan itu...haha. Sgt gerunnn! sampai jerit2 kat situ semua pun tgk :P But your resort is soooo nice! jeles! ni kene pegi honeymoon lg skali la kot :D

    ReplyDelete
  3. waaaaaaa sweetnya dear... cantik sgt...mmg kat malaysia ada byk tempat2 menarik utk honeymoon..

    ReplyDelete
  4. pasir putih tepi pantai, ombak saling berkejaran.. lalalalla..

    ReplyDelete
  5. wow ..mcm best jerk ..byk jugak tmpat2 menarik yg bole kita lawati kan ..kat malaysia nih ..
    totaly gojes la penginapan dia ..

    ReplyDelete
  6. zu- jom! i'll never get bored with the beach.

    hanie- iye.. awak lah tu..hehe. mmg seronok berenang bersama ikan kan? ada tak nampak ikan besar yg pink tu? terkejut betul tiba2 muncul depan mata.

    sis kaseh- yes.. i agree, tuh belum lagi kat pulau pantai timur kan

    murni- eh minah jepun pun tau lagu ni ka?

    sha- yup.. recommended! kalau ada duit lebih .. silalah ke pangkor laut .. hihihi

    ReplyDelete
  7. suke tgk awak mempelesahkan katil tu...npk comel je..hehhe..
    hanimun di pulau sgt indah kan??

    ReplyDelete
  8. ahhh..anda juga seperti sayakah???

    mmg musim cancel honeymoon er...hehehe...

    pangkor mmg sntiasa di hati...knp ramai g pangkor ni...ahak..mengimbas memori silam btollah...

    hihihi...tp enjoy kan honeymoon..yay!!!

    ReplyDelete
  9. thank u Azi!i levyu!wah...bestnyerr...bakal suami sudah excited giler nak pegi sana tp xtaula bilenyer..byk sgt tmpt rase nak pegi..huhuhu

    ReplyDelete
  10. dari dulu berangan nak gi pangkor laut. tapi tu lah, makan maggi laa tiap bulan nanti :p

    so, at second thought, lepas ni nak propose kat husben ai berangan pi PIBR pulak lah. thnx for tis exclusive review. heee

    ReplyDelete
  11. nur aini- haha.. old habit die hard :)

    anil- oh yes.. if only leh honeymoon lama2 in the island..kan.

    diah- make ur choice wisely dear. a lot of good places to choose!

    xeea- sis, sila kan.. saya mmg rekomen. tpt yg bagus kita share2 la :)

    ReplyDelete
  12. aksi melompat itew wajib untuk bride to be..!hahahaha..so after this sapa yang honeymoon leh lompat seperti itew dan publish ye jgn lupa!

    ReplyDelete
  13. irwannadirah.blogspotJuly 27, 2009 at 11:46 PM

    hye, lepas tengok post awak ni, terus cancel la nk plan honeymoon kt bali. msia pn sudah sangat best, in fact sy xpenah pun ke pangkor... tq ya

    ReplyDelete
  14. amy- ok.. make sure lompat dengan kaki terlipat supaya style akrobatik sikit

    irwannadirah- mana2 pun best,bali pun i nk pegi if ada kesempatan... just kadang2 kita terlepas pandang kecantikan di negara sendiri.. :)

    ReplyDelete
  15. hai,

    boleh tak tau room yang u stay kat PIBR tu ratenya berapa? is it in the pakej ke or what? my fiance mcm nak pi sana..but donno bout rate and hotel kat sana ok ke tak in term 0f $ and honeymoon mode?

    ruby
    rubihazatul@yahoo.com

    ReplyDelete
  16. nariko..farah pon nak tahu rate kat PIBR tu..pliz2..huhuhu nak ke sana jugak ^^

    far_wir@yahoo.com

    ReplyDelete
  17. sis,if u dont mind.. cud u plz tell me the price package for your honeymoon? i want exactly like yours.. and also the details ye sis hehe terujaaaa!!!!!
    my email: waniey@rocketmail.com

    ReplyDelete

Wedding Bells