Saturday, July 18, 2009

Teratak kami: Savanna Condominium Bukit Jalil

Dear readers,

A day after bertandang, I packed my bags and moved to our new crib (wah..crib la sgt) My mom siap sedih2 sebab I almost moved the whole wardrobe.. "Macam tak nak balik sini je lagi" she said. Sengih2 je aku sambil menjawab "Ala, ma.. bukan jauh sgt pun, nnt kalau boring2, malas masak J balik la sini". Dengan mengangkut hadiah kawen nyer, 2 kereta full to move my stuff.
Petang tu, br je selesai unloading our stuff br nak rehat2, i got a call from Mom "J, ada kat rumah ke? mama ada kat area bukit jalil ni.. " Tergelak kitorg, tak sampai sehari!


Tadaa.. this is where we currently live. Its a condo located right across the road from Stadium Bukit Jalil. Soo convenient, the location is just 10 mins away from my office, The Gardens, midvalley. Using MEX hiway, I can avoid toll and jam. Hurrah!


The first 4 storeys are parking lots. Yang best nya 1 unit condo dia bagi 3 parking spaces. My sister Amy, is living with us, since dekat ngn UPM, baguslah duduk ngn kitorg, daripada sewa kat luar. She got 1 more sem to go. Senang sikit, tlg I buat kerja rumah and laundry.. ehehe


Awrite, the gym. Berbekalkan pemandangan padang golf, sangat nyaman untuk bersenam namun saya malas, amy rajin lah.. sebab ada byk Korean hunk menggunakan fasiliti ini di pagi hari. Sambil menyelam minum air lah tu.


The condo is overlooking Berjaya golf course. Dan juga Arena Green apartment, di mana Leo menyewa.


Pemandangan dari living room kami, swimming pool di mana byk aksi2 menarik dpt dipertonton setiap hari. Ini sudah menjadi aktiviti masa senggang kami bertiga. Ada juga kemudahan sauna disediakan.


Untuk beriadah, ada gelanggang tenis, badminton dan basketball. Juga spot untuk ber BBQ. Setakat ni pernah main badminton je. tapi tak best sgt la sbb open.


Selamat datang ke teratak kami. Home Sweet Home! Our first house.. really mean a lot to both of us.Maaf ya, kami baru berpindah, dining table pun takde lagi. Slow2 nak furnish together.. this is the best part.. I love home deco!


The living room.. my favourite part of the house. Baru je ada sofa set and also TV set. Carpet pun takde lagi. yg tuh just for temporary, pinjam mama punya. Ini la dia tpt tgk dvd, main wii, tpt makn jugak. Curtain i pilih supaya sama dengan corak bantal. Sheer organza fabrik.


Semasa blog ni di tulis, kami sedang layan MU lawan Msia. Walaupun kedengaran sorak dari stadium yg membuat hati suamiku terbakar sbb tak dpt tiket, namun nothing beats the comfy of your own living room. Hajar,Kept,Helena and Zack dropped by earlier to have lunch with us. I cooked Nasi Morocco and steam boat. (Steamboat set from ayah lang and family. TQ so much!) kira the first few friends yg dtg to our house. I'm so excited to be the host. Tp..sorry la rumah tak lengkap lagi! Notice the lamp? Hadiah from hubby's colleagues. Brilliant... sangat sesuai letak kat living room!


Our bedroom. Lampu kuning, saya suka.. create a romantic ambience.. :) Tp tak de apa2 lagi, yg necessities je dulu. The stand lamp pulak hadiah from my cousin, lop. Love it!


The wardrobe, sliding door sharing with hubby..but couldn't accomodate my vast collection of clothes and handbag. Buat masa ni, separuh kat rumah mama, nnt la bila2 tambah lagi satu wardrobe k syg.. hehe


The kitchen.. Ok.. right now belum ada stove.. so challenging bayangkan I cook our meals only using rice cooker and also steam function. Tp macam2 leh masak.. Setakat ni alhamdulillah, semuanya OK, suami pun suka je whatever I cooked.

Living as a wife totally different dari zaman bujang. I have to wake up early, siapkan breakfast.. do laundry. Takde bibik nak buat semua tu. Balik keje, gosok baju suami, lipat baju.. masak lagi. But I love being a wife. Experience to take care of the family, making decisions.. buying groceries (plg best! beli sayur,ikan dan kitchen stuff) Walaupun aku kepenatan, but its so rewarding bila suamiku sentiasa happy dan dia juga tlg buat kerja2 rumah (harap2 berkekalan la camni.. jgn awal2 kawen je ye sygku)

26 comments:

  1. wawahhhh..syoknye tengok ticker baru madam nariko..by the way u look great on ur wedding! gud luck wit new life,k.. :P

    ReplyDelete
  2. nice house ..takpe pelan2 kemas ..love the decor even simple but nice ..and neat!! suka tengok sofa merah tue ..huhuhu ..u have great house

    ReplyDelete
  3. hehe.. I stay at puncak jalil - kira dekatlah dengan ur place. Semalam time balik rumah sangkt kat bulatan lumba kuda tu MU punya pasal...

    BTW - lampu ikea tu I pun dapat for wedding gift from my hubby's colleague - 2 lagi

    ReplyDelete
  4. sis stay savana???
    ihikss....everyday lalu depan tu g IMU. suka building kaler...pinky2 ihiksss
    nnt blh arr dropby umah sis utk dinner
    wahahhaa larikkkkkkkkkkkkkkkk

    tak malu tui lyza neh

    ReplyDelete
  5. cantik la curtain tuh...
    pasni sure sibuk mendeco umah plak kan..
    swonokknyer...

    ReplyDelete
  6. kan..kan..kan
    biar pun penat tapi seronok kan menguruskan rumah, jaga suami..
    ada rasa puas yang tak terhingga di situ

    ReplyDelete
  7. Nad:thanks.. ticker kena tukar untuk merefleks keadaan sebenar.. hehe.. mungkin lepas ni nak tukar description blog pulak

    sha:yes.. slowly.. kalau tak mau pengsan nak membayar mcm2. i love the loveseat tu. tpt online saya. :)

    dytia: wah.. puncak jalil i tak pernah smpai lagi.. tp selalu shopping groceries kat Giant Bukit kinrara. besar gile 3 tingkat. dekat jer. u selalu shopping mana?

    lamp tu style kan? best.. sama pulak hadiah kita. agaknya trendlah lampu camni.. :)

    lyza: oh.. awak budak IMU ker? byk je budak IMU sewa savanna. byknya pak hitam, korean, arab.. tp comel2 la.. yg korean la.. haha.. kalau nk singgah ckp jer, boleh lepak2 kat umah

    nur aini: curtain tu buat kat puchong je, nk try SSF curtain, tp mahal la.. so i pilih yg dekat2 sama cam design dia.

    Dayu: best! tp time tido mmg flat dah. tak sedar apa.. mimpi pun mimpi penyapu.. haha..
    tp i takde la tere masak cam u. boleh la menuntut ilmu ye

    ReplyDelete
  8. Cantiknyeee ur hs..best2!btw i got wii at masalam for rm720 jer..tp controller tu kene dua jgk sbb nk lwn berdua so tmbah 1 je lg..hehe..murahla kedai tu..eh.camne u avoid toll mex?terenye!

    ReplyDelete
  9. nope...
    sy keje kat IMU neh aje...
    wah!! sis kena masak sedap2 tau
    ihikssss

    ReplyDelete
  10. diah.. sbb i dari bukit jalil then exit bangsar/subang.. tak sempat kena toll. hehe cuma jam sikit kat hiway seremban lepas desa waterpark tuh.

    lyza: beress!

    ReplyDelete
  11. memang shopping kat giant kinrara.. kalau tak pun jusco equine.. tapi lately start pergi gak alamanda putrajaya surprisingly only 15 minutes from my house

    ReplyDelete
  12. takpe baru2 kawin ni beli sikit2 dulu. kot kalo semua nak beli sekaligus mmg kopak la ni kan ^-^

    ReplyDelete
  13. wahh mesti excited gila buat tugas2 isteri kan? ummphhh beshhh..apapun, doakan sis berjaya mengharungi kehidupan suami isteri dengan baik dan jayanya...hehe :)muahh

    ReplyDelete
  14. dytia- wow, is it that near.. must go.. by the way now ada ikea sale, if nak beli brg2 rumah.. i thought of going this weekend *yay shopping lagi*

    Fuchsia- right on.. man man. :)

    alena- excited.. yes. penat pun yes.. nnt awak rasa lah. but so far.. it's fun. cita2 saya dulu2 mmg nk jadik housewife pun.. wahaha

    ReplyDelete
  15. ai nariko....erm nice house...actually saye suke follow ur blog...bagi saye banyak idea especially untuk hari pertunangan saye nanti....er bolehkan?..:-P...semoge awak berbahagia bersuami terchenta..hehe

    ReplyDelete
  16. percaya x me masih x berasap dapor sbb gas malaysa hanya dtg minggu ni..hehehe...

    saya maseh xdk mndeko rumah lg..hahaa..tahniah utk awaakkk...

    serunuk kan berumah dan brtangga?? ;P~

    ReplyDelete
  17. nariko, i was at the stadium masa tu.. masa lalu tepi savana tu, mcm best jek~ ok la tu.. at least ur living area looks comfy je. the rest nnt, bit by bit la... :)

    ps/ comment anil ni, membuat saya iri hati.. hahaha. nak kawin, tp.. lambat g. :P

    ReplyDelete
  18. manjacomelz- ok jer, sharing is caring ;) thank you for dropping by!

    anil- hehe, kenalah slow2 kan, caiyok utk awak..yes.. saya bahagia menjadi isteri. sgt suka buli suami saya. hehe

    myra- oh, u tgk game tu eh? i suka environment sini, tp tak suka bila jam jer. hehe.. tu yg kitorg lepak kat rumah bila ada game.

    takper. ur time will come, meanwhile enjoy singlehood!

    ReplyDelete
  19. Salam.

    erm tak jauh dari umah ciare di taman puncak jalil ;)

    ReplyDelete
  20. hi beb..

    tak sangka kite berjiran eh, for now, i dok kat arena green.. nanti dah kawen i pindah bangi plak..

    heheh.. if i have any questions abt wedding stuff ni.. bole i refer kat u tak?

    ReplyDelete
  21. ciare- hmm.. i tak pernah gi lagi la tmn puncak jalil..kat mana la agaknya tu ye? lum sempat explore the neighbourhood lagi

    quiyah- arena green i tau la.. slalu gi 7-E kat situ:)hai jiran!

    nak tanya ok je, tp i ni bukanla expert sgt *malu* will try to help apa yg boleh :)

    ReplyDelete
  22. hehe..xpe xpe...nanti2 kalo nak pegi pasar borong tmn equine beli ikan patin konfem lalu punye lah =P **mcm xde kena mngena ngeh ngeh**

    ReplyDelete
  23. ciare- oh yer.. ada my fren ckp.. kat area bkt jalil golf & country resort tu kan.. rumah besar2 kat situ u.. ada kah itu salah satu nya rumah kamu?

    ReplyDelete
  24. cantik lar itu punya almari..berapa harganya? i pun tengah cari ..gam gam punya..

    ReplyDelete
  25. WOW! You have a very nice place. Love the photos you have shared.

    Paula M

    ReplyDelete
  26. Stunning condo building. Every room is beautiful. I know I have visited here a couple of times but I truly must add you to my regular visits. Your photos and posts are just lovely. So inspiring.

    lisa_d

    ReplyDelete

Wedding Bells