Thursday, July 30, 2009

Bertandang ke rumah saudara mara

Dear readers,

Altiviti wajib newlyweds dalam family kami: Bertandang ke rumah saudara mara. Mama kata seboleh2 nya dlm lingkungan sebulan dua lepas kahwin kena melakukan ritual ini.. sbb masih panas lagi..

2 minggu lepas kami telah menjayakan aktiviti ini dengan jayanya. 7 rumah dalam masa satu hari, hebat bukan?


Pagi2 dah bertolak ke Sitiawan, terus ke rumah Opah Yah untuk lunch. Opah Yah yang memang terkenal dengan sifat suka memasak, terus saja mempelawa kami ke meja dimana lebih 8 lauk telah tersedia. Memang kecuq ayaq liuq, beb. Ikan patin masak tempoyak, ikan jelawat bakar, ayam goreng, sambal belacan special berulam jantung, pucuk paku masak lemak siap ada dessert puding lagi. Sangat terharu dengan layanan mereka..terharu2 pun belasah gak smpai tambah berpinggan2 ya, org2 tua mmg excited kalau dpt visitors lagi2 yg jarang2 balik kampung ni. Silakan kamu yang baru berkahwin untuk melawat mereka, pasti mereka akan igt sampai bila2


Seterusnya ke rumah nenek saudara dan mak saudara yg lain, mereka menyediakan minum petang seperti cucur durian dan teh o panas yang sanat panas


Sampai station terakhir, rumah mak andak di ipoh, sudah sampai masa dinner. Walaupun masa tu perut dah senak, tapi bila lihat lauk2 yg terhidang, laju je sua pinggan hehe. total!!


Menu di rumah mak andak-
gulai tempoyak ikan patin, sambal tumis sotong, kailan , ikan bawal goreng, rbus paku merawan, sambal tempoyak, sambal menia, dan petai....


Dessert- bubur jagung, kuih muih dan air kopi


Bersama tuan rumah yg excited- thank u mak andak! kami pun excited..

Dan beberapa biji durian menjadi santapan kami sebelum pulang.. dan ada juga hadiah special dari mak andak, sepasang kain batik pink dan pelikat. Wow! pink.. i like.. first time ada kain batik sendiri, aduh lama betul tak pakai kain batik, time sekolah dulu ye lah, berkemban untuk mandi di kolah..

Cuba bayangkan ukur lilit perut kami masa dalam kereta ketika pulang ke KL..

oh yaa.. gambar dari official photographer dah dapat! akan diupload nanti.... excited!!!

8 comments:

  1. pengantin baru masih berseri2.. anyway kecuq liur dgr masak tempoyak..pastu cucur doyan..haiyaaa ilang diet akak dik oii..

    ReplyDelete
  2. alahai...bestnye...family saya pun mcm tu..pas kawin mesti ade upacara ni..bkn setakat sedara mara je...umah jiran2 pn kne jenguk...hehehehe

    ReplyDelete
  3. untungnye kamu..murah rezeki..setiap rumah yg dkunjugi sudah tersedia juadah untuk kamu berdua.

    tp skrg adat bkunjung ke rumah sanak saudara ni makin da dilupe kan erk..

    ape pon..lauk pauk tu sume buat roy kecuq ayak liuq gak la..n gmbar dr official photographer tu sila update secepat yg mungkin erk..sanagt tidak sabar ni..

    ReplyDelete
  4. hahaha..me too...u bagos pakai bju kurung...saya ni ketegaq...mak sedara saya suh pi umah makcik saya lg sorang pakai bju kurong..saya x mo..mengadu ngn mak..mak kata x pe...skrg zaman moden...nsb baik dpt green light..

    tp adat berbaju kurung harus dteruskan ok..dun follow me... ;P~

    ReplyDelete
  5. Ala..sitiawan???? Patut u singgah umah mama i jugak, Azi.. hehehehe.. tiba tiba xde kena mengena :P

    ReplyDelete
  6. lyza- aduh.. muka kitorg tu muka kepenatan tahap maksima. the last house la katakan.. hehe

    sis kaseh- akak.. mmg diet kita pun hancur hari tu. T__T tp takpelah sekali skala, happy kan tuan rumah dan juga perut sendiri

    blackrose- yes, my parents dah booking kitorg siap2 lepas kawen. make sure free our time untuk sesi bertandang ini, tp awak ngn jiran skali ye..

    roy- aah..murah rezeki, org jamu kita bersyukur..:)
    gambar oficial tu tgh scan thru, dan pilih the best :)

    anil- alangkah best nya dpt berbaju moden, saya berpeluh sakan dan berlengas, tp sebab nk gembirakan hati org tua, i redha berpeluh ketiak

    nuurill- hey org kampung! hehe mmg sedara i ramai kat sitiawan.. kalau beraya sure ada singgah 2,3 rumah nye tak miss! lps ni leh singgah umah mama u pulak, ;)

    ReplyDelete
  7. waahh nampak makanan rasa lapar plak ..comel dua-dua pakai pink ..mesti seronok jumpa sedara-sedara kan ..anil ur mom sporting sama mcm FMIL i ..slalu ckp takpe ..comel ape pakai baju kurung kan i dah bosan lak pakai sbb g keje pon kena pakai baju kurung ..

    ReplyDelete

Wedding Bells