Tuesday, June 9, 2009

Persembahan Khas

Dear readers,

Selain daripada the usual band or karaoke untuk acara hiburan, I'm thinking of other types of entertainment for the guests.

Calon 1: Pencak Silat



Sumber gambar dari pesonastudio.blogspot
Kemungkinan besar akan buat silat pengantin, sebab ayah ku sgt peminat no1, siap tak miss keluaran seni bela diri tiap2 bulan. hehe.. tp nak 2 org je yg perform.. import khas dari Banting.
Calon 2: Tarian piring



Sumber wikipedia: Tarian Piring (Minangkabau: Tari Piriang) merupakan sebuah seni tarian milik orang Minangkabau yang berasal dari Sumatra Barat. Ia merupakan salah satu seni tarian Minangkabau yang masih diamalkan penduduk Negeri Sembilan keturunan Minangkabau.

Tarian ini memiliki gerakan yang menyerupai gerakan para petani semasa bercucuk tanam, membuat kerja menuai dan sebagainya. Tarian ini juga melambangkan rasa gembira dan syukur dengan hasil tanaman mereka. Tarian ini merupakan tarian gerak cepat dengan para penari memegang piring di tapak tangan mereka, diiringi dengan lagu yang dimainkan oleh talempong dan saluang.
Kadangkala, piring-piring itu akan dilontar ke udara atau pun dihempas ke tanah dan dipijak oleh penari-penari tersebut. Bagi menambah unsur-unsur estetika , magis dan kejutan dalam tarian ini, penari lelaki dan perempuan akan memijak piring-piring pecah tanpa rasa takut dan tidak pula luka. Penonton tentu akan berasa ngeri apabila kaca-kaca pecah dan tajam itu dipijak sambil menarik.

Yang last tu cam horror jer....

Calon 3: Tarian poco-poco
Zu, tak salah aku ko pun buat poco2 time wedding ko kan?
"Balenggang pata-pata, Ngana pe goyang pica-pica,Ngana pe bodi poco-poco.." yang pasti aku tau ada sorg pasti seronok dengan idea poco-poco masa wedding ku ini.
Nah silakan belajar tarian poco-poco dgn gaya inggeris

4 comments:

  1. kalo nk nmpak klasik better silat o mik penyanyi nyayi lagu dondang sayang ke.. ok gak..

    ReplyDelete
  2. bes la..pasti menarik time wedding u nanti...n if u have a money jus name it right...?

    ReplyDelete
  3. farhanna: mmg silat pilihan hati ayah ku. jgn dia join skali bersilat sudah.. hehe

    luv: thx..i pun syukur sbb family byk support my idea and byk tlg i utk preparation :)

    ReplyDelete
  4. hahahahaha!!!!! kali ni klu ko buat buat poco poco...lagi gempaksssssss!!!

    POCO POCO???? i like...hihihihi

    ReplyDelete

Wedding Bells