Sunday, June 14, 2009

The Cooking Part

Dear readers,

Ini adalah entri memasak pertamaku.

Saya masih lagi belajar resipi2 baru untuk menyiapkan diri setelah bergelar isteri kepada tunang tercinta. Supaya suami makin sayang, they say.. the path to a man's heart is through his stomach. Nasibku baik kerana tunang saya bukan la seorg yg cerewet dalam bab makanan. Apa2 yang aku masak, (walaupun jarang) mesti dia suka sambil tambah berpinggan2. Memang confuse, adakah itu phsycology untuk memotivasikan ku supaya rajin memasak? Whatever it is, that works for me. :)
These are some of my favourite dishes to cook, easy and tasty pada lidah ku

Dish 1: Ayam masak sos tiram
Sangat simple, dari kaedah cuba jaya.. masak pun kejap je cuma bab goreng ayam tu lama sikit.

Dish 2: Butter prawn
Lauk biasa dan favourite family ku. Cuma takde daun kari untuk menaikkan aroma butter prawn ni.

Dish 3: Sambal belacan
Which is my favourite. Saya sangat hantu makan makanan pedas especially sambal belacan, kalau kurang pedas tu kurang kick.

Entri2 memasak ni akan bertambah selepas kawen kot, kalau suami tak sakit perut malam tu, kira boleh la post kat sini.

5 comments:

  1. pandainye masak!!kite failed la bab masak2 neh..huhuhuh

    ReplyDelete
  2. takde la pandai sgt, suh masak kampung2 style, mmg i fail! hehe kna blajar ni

    ReplyDelete
  3. pe kata tulis skali cara nak masak 2 masakan tu hehe.. ;)

    ReplyDelete
  4. Hi there.Ayam masak sos tiram tu menarik nampak :)

    2 weeks until the big day huh? 2 weeks until you join the club.

    Happy preparing!

    ReplyDelete
  5. ida.. cara nak masak nya sonang je..

    U'll need
    Ayam
    sos tiram
    sos black pepper
    sos special (steak sauce)
    Kicap
    cili
    bawang besar
    kentang
    Brokoli

    Peram ayam dengan sos2+kicap tu, lagi lama lagi sedap.
    Rebus kentang dengan garam sikit sampai lembut
    Rebus brokoli kejap je
    Goreng ayam sampai masak
    Dah masak, alihkan ayam. Tumis bawang dan cili, sekejap je bagi fresh
    Lepas tu, masukkan ayam, kentang dan brokoli

    Dinner is served...

    ReplyDelete

Wedding Bells