Sunday, May 31, 2009

Cendana Spa Seksyen 7 Shah Alam

Dear readers,

Today is off day for me, no more wedding stuff..nah-uh.. just pampering myself at spa. I went for the package pengantin at Cendana Spa. My first impression was, it's a nice place and is something to shout about. Interior is handsomely decorated balinese-style. What i really like is they have a chill out area with TV, lounge sofa and lotsa mags! Sangat comfy and stylish ok..

After changing into nothing but disposable panty and bathrobe, i was ushered to the chill out area where a bucket of warm water containing natrium klorida atau nama kampungnya garam and rose petals awaits. The feeling of warm water soaking my tired feet..heaven. Tujuan nya untuk detox, sambil diurut2 manja, kembang kejap kakiku. They provide a small cup of ginger tea untuk buang angin.

After 10 mins or so, I went to the room and was asked to get inside a small zipped compartment. Aku teringat zaman dulu2 punya almari yang berzip. That is what that thing looks like. It's a mini sauna bertujuan memecah kan lemak dan membuka liang roma untuk proses seterusnya. The term 'bermandikan peluh' really sums up everything. Nasib hanya 15 minit.

Lepas minum segelas air suam, terus saja ke atas katil untuk lulur. Bahan2 nya adalah rempah2 yang dibancuh bersama air mawar. Bau agak menusuk kalbu tetapi bagus untuk menghalus dan menggebukan kulit. Oh ya, sepanjang spa, muzik bali berkumandang amat menenangkan, dan 2,3 kali i dozed off.. Nasib tak berdengkur.

Seterusnya proses body mask, badanku dipalit dengan masker berwarna hijau mengandungi avokado, sangat sejuk..tujuan untuk menutup semula liang roma. Lepas kering semua, dilap badanku dengan warm water. Sambil bersembang dengan masseure, Kak Sally yang peramah.. byk info aku perolehi.

Kemudian, aku disuruh masuk ke dalam bath tub untuk mandi susu. Suasana yang sangat menenangkan, with flickering candle lights, bau haruman rose petals dan air panas (beware, can be quite hot for some, but i love it, just because i can't stand the cold room). Campuran air susu ditambah dengan titisan aura seri, untuk menaikkan seri wajah, Kak Sally ada mengajarku how to get the best of it. Lama jugak berendam, sambil dapat back scrub.. really soothing.

Lepas bilas bersih, mereka sediakan pula lunch. Cantik.. perut pun minta diisi. Nasi ayam minang was served, and boy.. that was the best nasi ayam i ever tasted. Juicy and crispy chicken, sambal terbaek.. bersama sirap limau.. Sambil tengok TV, aku terasa betul2 dimanjakan.

Next, time for hair spa. After shampoo and conditioning, rambut dilumur dengan green coconut cream, sambil steam for about 20 mins. Now, this is my least fav part, sebab tak suka sgt dengan bau green coconut ni, tp takpelah, at least dpt urut kepala sikit, rasa lega.

Last treatment, is manicure and pedicure. My fav too, just because dah lama neglect for mani and pedi. Aku biarkan saja kuku tgn dan kakiku dirias. Sebelum itu i got another foot massage and another cup of ginger tea.. Yay... Hasilnya kelihatan kukuku shiny and healthy.

Sorry no pictures taken, but i do have their list of treatments here..

Their address: No 4A, 1st Floor, Jln Kristal J7/J, Seksyen 7, 40400 Shah Alam
Also, I have 2 RM5.00 cash vouchers.. for those who are interested, please leave your comment with your address so i can send them.
:)

13 comments:

  1. nariko; pricing dia sangat okay laa :) nak g jugak la.. hehe and thanks 4 sharing dear! ;)

    ReplyDelete
  2. Today is off day for me, no more wedding stuff..nah-uh.. just pampering myself at spa. I went for the package pengantin at Cendana Spa.

    kalau dah package spa pun nama "package pengantin"...

    ReplyDelete
  3. sweet cravings: mmg ok.. and service pun bagus. recommended!

    buih: hey... ini tak termasuk la.. this is just me being pampered, :p

    ReplyDelete
  4. bestnye..u went there alone ke?normally after spa i feel soo sayang to go out..nanti kotor blk..hehehe

    ReplyDelete
  5. u opted for wic package yer?murahnye baru tgk the price..i wanna go!heheh..lunch tu free ker?i want that package!huhuh.(pdhal suar tgh ketat nak meletop ni!hehe)

    ReplyDelete
  6. diah... i gi alone that day, actually the boss is my mom's friend. That's how i got to know this place. Tp memang terasa difference la after spa, especially my skin and also my hair! a bit softer.. i rasa nak gi skali lagi la 2 or 3 days before the wedding. I amik yg pengantin nye package hari tu.

    By the way, the lunch is provided by them, but nnt u ask them lah awal2, just to confirm.. i pun terkejut ada lunch included. hehe.. but the nasi ayam dia mmg tasty!

    ReplyDelete
  7. hi nariko.
    u ada no tel cendana spa ni tak?
    ingat nak pegi la :)

    ReplyDelete
  8. Nak belanja "Package Pengantin" untuk isteri jugak rasa nya

    ReplyDelete
  9. hi..i mcm teringin nk g je spa tu...bloeh dpt cash voucher tu ke..Tq

    ReplyDelete
  10. thanks a lot. tercari2 info utk dptkan service manicure n pedicure sekitar sek7 ni. finally...

    ReplyDelete
  11. This place yg area pak li kopitiam tu ke?

    ReplyDelete

Wedding Bells